Naravna osvežitev v osrčju narave

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Še ena predstavitev kraja v nizu idej za enodnevne izlete po Sloveniji, ki jih lahko obiščete z vlakom, nas je tokrat popeljala na Gorenjsko.
Oglej si celoten članek

Tokratna ideja za izlet z vlakom je pisana na kožo vsem ljubiteljem narave, saj je naša destinacija enkratno izhodišče za številne okoliške hribe, kot so Vogel, Ratitovec, Črna prst, Komna in drugi. Približno dve uri vožnje z Glavne železniške postaje Ljubljana prispemo v znan turističen kraj, ki je največje naselje v Bohinjski kotlini ter tudi sedež občine; v Bohinjsko Bistrico.

izlet Za obisk tega kraja ne potrebujete avtomobila

Ta se nahaja med vzpetinama Ajdovski gradec in Dobrava ter potokoma Bistrica in Belica, širši znanosti pa je najbolj poznana po vodnem parku Bohinj. Vendar lahko enodnevni izlet poleg razvajanja izkoristimo tudi za raziskovanje pestre okolice.

izlet Skrivnostna vasica za romantike

Če se na izlet odpravljate z mlajšimi otroki, bo tudi zanje primeren krajši pohod do izvira Bohinjske Bistrice. Pot je dobra označena in dolga za slabo ure hoje. Na koncu vas pričaka prekrasen pogled na impozanten izvir s slapovi. Potok Bistrica ima slikovito neprehodno sotesko, ki zaenkrat ni urejena za turistični obisk.

V naselju je še posebej pozimi aktualen znani smučarski center Kobla, ki ima na voljo tri vlečnice in tri zaporedne dvosedežnice ter velja za edino smučišče, do katerega se lahko pripeljete direktno z vlakom. Vrh Koble (1484 m) se sicer nahaja med Črno prstjo in Soriško planino, s te smeri pa ga osvojimo v dveh urah in pol. Z vrha lahko občudujete lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje na jugu ter Julijske Alpe na severu.

Tik pod vrhom se nahaja tudi Bohinjski železniški predor, ki povezuje Gorenjsko s Primorsko. Z dolžino 6327,3 metra velja za najdaljši slovenski železniški predor (povsem na slovenskem ozemlju). Ob dograditvi leta 1906 je bila njegova dolžina 6.339 metrov, zdajšnjo dolžino pa je dobil leta 1945, potem ko so nemški vojaki ob umiku razstrelili severni portal.

Po celodnevnem raziskovanju, v sklopu katerega se splača pogledati še cerkev svetega Nikolaja, si lahko privoščite razvajanje v vodnem parku, ob njem pa se ne pozabite sprehoditi še po zanimivem in lepo urejenm Ceconijevem parku.

ideja za izlet 8 istrskih doživetij, ki jih še ne poznate

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.