Pravi naslov, če želite biti eno z oceanom

Foto: Nina Vodeb Surfanje Foto: Nina Vodeb Surfanje Foto: Nina Vodeb Surfanje Foto: Nina Vodeb Surfanje
Čeprav je sezona potekala nad pričakovanji, je epidemija vplivala tudi na šport, ki v Sloveniji postaja vse bolj prepoznaven in priljubljen.
Oglej si celoten članek

Še ne dolgo nazaj, konec 90. letih, je le malo ljudi v Sloveniji natančno vedelo, kaj surfanje pravzaprav pomeni. Številni so ga namreč zamenjevali z windsurfanjem in jim ni bilo jasno, da se surfa brez jader, in da se surfat ne hodi na Bol na Brač, hudomušno pravijo v surf klubu Ujusansa, ki so bili eni prvih, ki so sicer enega izmed najstarejših športov razvili tudi pri nas. Na tem področju so aktivni že 15 let.

Danes, v normalnih okoliščinah, v svojih kampih in surf hišah, ki se nahajajo na Portugalskem, v Franciji in Španiji, surfat vsako leto učijo na stotine posameznikov. Tudi oni pa letos niso bili izjema v turističnem sektorju, saj se soočajo zgolj s polovično zasedenostjo v družinskem kampu blizu francoskega obalnega mestu Montalivet, medtem ko so bili v študentskem kampu skoraj povsem polni.

turistični boni Pričakovali so polom, dočakali nasprotno

"Na začetku poletja nismo bili prepričani, ali naj kampe sploh izvedemo. Dobro smo se odločili, da jih navkljub epidemiji izpeljemo. Naši kampi se namreč nahajajo dokaj na samem in daleč od žarišč," svoje odločitve ne obžalujejo pri Ujusansi, ki z eno izmed skupin trenutno uživajo na valovih francoske obale.

Foto: Nina Vodeb Surfanje

številne omejitve To so priljubljene destinacije, ki jih še ne morete obiskati

Kar 80% udeležencev je začetnikov

Da pa surfanje morda ni tako enostavno, kot zgleda na prvi pogled, opozori tudi vodja programa surfanja Andraž Rakušček: "Surfanje je zelo težek šport in uspeh ne pride hitro. Primeren je za ljudi, ki bolj uživajo na poti kot pa na cilju." Zahteva namreč dobro fizično pripravljenost in potrpežljivost, a kot pravijo v Ujusansi, je primerno za vsakogar, saj je pri njih kar 80 odstotkov udeležencev začetnikov.

Surfanje je ena prvih aktivnosti, ki smo jo ljudje sprejeli kot prostočasno aktivnost. A to ne vsi ljudje našega planeta, temveč plemena polinezijskih otočij, katerih zanimanje in povezanost z oceanom je še danes predmet neverjetnih pripovedk, zgodb in mitov. Danes pa velja za dodatno aktivnost, ki popestri počitnice, na račun pridejo predvsem otroci, saj "je otrokom zabavno gledati starše, kako se lomijo in so enkrat za spremebo enakopravni". 

Čeprav za to obstaja malo možnosti, pa je surfanje ob neupoštevanju navodil učiteljev lahko tudi nevarno. "Šport je bolj varen kot ribolov, so pa do neke mere vsi vodni športi nevarni, ker smo ljudje kopenske živali," meni vodja surfanja pri Ujusansi. 

Dobra stran tega športa je tudi, da zanj ne obstaja nobene časovne in prostorske omejitve, saj se ga lahko lotite po celem svetu. Najbolj privlačne so sicer tiste destinacije, kjer je varno in je topla voda.

Čeprav v Sloveniji in na sploh v Jadranskem morju nimamo idealnih pogojev za surfanje, je Rakušček mnenja, da bi se to lahko hitro spremenilo: "Pri nas bi lahko naredili umetni val, Avstrija nas pri tem prehiteva." In doda, da so gostje iz Slovenije najbolj presenečni prav nad močjo valov: "Pol metra val na Atlantiku ima še enkrat večjo moč kot enako visok val Jadranskega morja."

bi jo obiskali? Nova znamenitost, ki požene strah v kosti

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.