Skrivnostna utrdba s prečudovitim razgledom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Utrdba se je omenjala že v 11. stoletju, danes pa je priljubljena predvsem med plezalci.
Oglej si celoten članek

Na trideset metrov visoki skali, ki je bila nekoč dostopna le preko štirimetrskega dvižnega mostu, se nad vasjo ob skalnem robu dvigajo ostanki utrdbe nad Črnim Kalom. Domicilno prebivalstvo ji pravi tudi Grad ali stari grad. Črnokalsko utrdba, s katere se razprostira čudovit razgled, se je omenjalo že v 11. stoletju, ko jo je dal zgraditi istrski mejni grof Ulrik I Weimarski. Na ta način je lahko obvaroval svoje posesti v Istri ter pomembne prometne poti, ki so potekale med Rižansko dolino in kraško planoto.

V obdobju od začetka 15. do prve polovice 17. stoletja so značilni pogosti roparski pohodi, zato je bil pod črnokalsko utrdbo urejen nedostopen tabor, v katerem je okoliško prebivalstvo hranilo svojo lastnino.

ideja za izlet 5 najlepših in malo manj poznanih slovenskih gradov

Danes pa je črnokalska skala priljubljeno zbirališče ljubiteljev plezanja, ki jim skozi celo leto ponuja smeri različnih težavnostnih stopenj in dolžin. Prav tako je utrdba priljubljena izletniška točka za družine, saj je pot enostavna in lepo označena. S parkirišča se podamo peš do utrdbe, ki jo že vidimo pred seboj. Za dostop do nje potrebujemo med 5 do 10 minut počasne hoje. Zaradi varnosti se strogo držimo poti. 

Znamenitost kraja je tudi "poševni stolp" – zvonik cerkve sv. Valentina iz 17. stoletja, ki je nagnjen približno en meter, zid okoli cerkve in sosednjih stavb pa je na več mestih razpokan. Plazovit teren naj bi bil tudi kriv za to, da se je porušila prejšnja cerkev sv. Valentina iz leta 1680.

Foto: Jaka Ivančič Črni Kal

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.