To so najbolj nenavadne nesreče, ki so se Slovencem pripetile na dopustu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri slovenskih zavarovalnicah smo preverili najbolj zanimive nesreče, ki so se njihovim zavarovancem pripetile v tujini, in koliko je znašal najvišji uveljavljen znesek.
Oglej si celoten članek

"Beležimo primer zavarovanke, ki jo je v tujini pičila kača, kasneje pa še tarantela. Imamo tudi primer zavarovanca, ki je utrpel hud zlom kolka med safarijem v Namibiji," nam najbolj zanimiva primera, ki sta se njunima zavarovancem zgodila med potovanjem v tujini, navedejo pri zavarovalnici Vzajemna.

Foto: Profimedia hribi, popotnik In nista bila edina. S slovenskim pregovorom, da 'nesreča nikoli ne počiva', se je verjetno soočil že marsikateri popotnik, ki mu je nepredvidena bolezen oziroma nesreča pokvarila dopust. Zato ne čudi, da se vse več svetovljanov odloča za sklenitev zdravstvenega zavarovanja za tujino.

Slovenske zavarovalnice potrjujejo, da je zanimanje za omenjena zavarovanja v zadnjih letih v porastu. Obenem naraščajo tudi primeri, ko zavarovanci uveljavljajo škodo z naslova zavarovanj za tujino. "V lanskem letu smo vsak mesec pomagali približno sto zavarovancem, ki so v tujini potrebovali zdravstvene storitve," nam povedo pri Vzajemni.

prvomajske počitnice Ne le Hrvaške, letos bo veliko Slovencev obiskalo tudi ta skriti biser Evrope

Pri Generaliju trend povezujejo s povečanim zanimanjem za potovanja po obdobju epidemije covid-19. To opažajo tudi pri Zavarovalnici Sava, kjer z izjemo let 2020 in 2021 v zadnjih letih zaznavajo opazen trend povečanja števila sklenjenih zavarovanj za tujino: "Z vse večjo ozaveščenostjo, morda tudi kot posledica pandemije, se krepi zavedanje, da se nam lahko tudi v tujini zgodijo mnogi nepredvideni dogodki in da je zato koristno imeti sklenjeno turistično zavarovanje z asistenco v tujini. V lanskem letu (2022) se je število sklenjenih zavarovanj za tujino že vrnilo na nivo pred epidemijo."

Slovenija Brnik: Ne boste verjeli, kaj je želel nesti s seboj na letalo!

Višina premije za tovrstno zavarovanje se od zavarovalnice do zavarovalnice razlikuje; odvisna je od višine zavarovalnih vsot, trajanja zavarovanja, dodatnih kritij, oblike zavarovanja ter od tega, ali bomo v tujini izvajali šport. V povprečju pa se letne premije za osnovno kritje za posameznika za osnovno zavarovalno vsoto gibljejo med 42 evri in 80 evri za celotno družino. Če je bilo nedavno veliko govora o podražitvah dopolnilnih zavarovanj, zavarovalnice sprememb cen zavarovanja za tujino ne načrtujejo.

Izplačani zneski se med državami zelo razlikujejo

Zavarovalnica jamči najvišji znesek zavarovalne vsote glede na izbrani paket kritja. Cene zdravstvenih storitev se v tujini razlikujejo od države do države in so odvisne tudi od tega, ali gre za zasebno ali državno zdravstveno ustanovo. Posledično so različni tudi izplačani zneski, ki so poleg zgoraj naštetih razlogov odvisni še od drugih dejavnikov, kot so vrsta poškodbe, kritje hotelskih stroškov, povrnitev stroškov prevoza, trajanja hospitalizacije ...

Zavarovalnice se vsako leto ukvarjajo s primeri, ko so stroški zdravljenja zelo visoki. Pri Vzajemni nam kot najvišji poravnan znesek navedejo 0,5 milijona evrov: "Ti stroški so nastali zaradi hujših obolenj, kamor sodita infarkt in možganska kap, ali hujših prometnih nesreč, oziroma nesreč na smučiščih."

Foto: Profimedia padec Za lažjo predstavo pri Generaliju z nami delijo primer zloma noge, ko so v Avstriji obravnavali škodo zloma goleni na smučanju v Avstriji: "Stroški reševanja s smučišča, prvi pregled, prevoz v bolnišnico, tridnevna hospitalizacija, zdravljenje in prevoz v domovino so skupaj nanesli približno 7.500 evrov."

Stroški so lahko vrtoglavi

Prav tako se razlikujejo primeri uveljavljanja zavarovanja pri zavarovancih. Po besedah zavarovalnic gre na potovanjih najpogosteje za nenadne bolezni, akutno poslabšanje kroničnih bolezni in najrazličnejše poškodbe, ki so posledice nezgod. Pri tem je razmerje med primeri, ki so posledica poškodb in bolezni, približno enako.

Pri Vzajemni so z nami delili še nekaj primerov nesreč, ki so se njihovim zavarovancem pripetile v tujini, in stroškov zdravljenja. Objavljamo jih spodaj:

- Zavarovanec se je odpravil na pohod v gore v severni Italiji. Med pohodom je utrpel možgansko kap. Celotni stroški zdravljenja v tujini in prevozov so znašali 11.900 evrov.

- Zavarovanec je v ZDA doživel nezgodo, zato je potreboval operacijo stopala. Strošek operacije in oskrbe ob samo eni preživeti noči v bolnišnici je znašal 35.500 evrov.

- Dva dni po prihodu v ZDA je zavarovanca začela močno boleti glava, izgubil je orientacijo in začel nerazločno govoriti. Zaradi navedenih težav je bil sprejet v bolnišnico in primer je bil javljen asistenčnemu centru. Postavljena je bila diagnoza: rahla možganska kap. Prevzeli smo stroške zdravljenja v višini skoraj 20.000 evrov.

- Zavarovanec je med obiskom Švice po večerji dobil povišano telesno temperaturo in močne bolečine v predelu trebuha. Potrebne so bile preiskave v bolnišnici, kjer so ugotovili, da je šlo za bakterijsko okužbo. Skupni znesek povračila je znašal 3.000 evrov.

- Zavarovanec se je na plaži na Hrvaškem spotaknil ob skalo in padel. Potrebna je bila zdravniška oskrba, kjer so ugotovili, da si je zlomil stopalnico. Za oskrbo smo plačali 560 evrov.

- Zaradi večdnevne slabosti in diareje z bruhanjem je zavarovanka v Egiptu padla in se pri tem udarila v glavo. Rano so oskrbeli, dobila je infuzijo zaradi dehidracije in zdravila proti driski in bruhanju. Skupni znesek povračila je znašal 1.200 evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.