Slovenija
59243 ogledov

Dopolnilno zavarovanje: Toliko bo znašala naslednja položnica

zdravstvena kartica Žurnal24 main
Vlada z uredbo omejila zavarovalnice.

Vlada je danes izdala uredbo, s katero določa najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ta po novem ne sme presegati 35,67 evra. "Razlog za ceno na navedeni ravni je v tem, da je to trenutno najvišja polna premija (brez popustov) na trgu dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj," ob tem pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Spomnimo: Zavarovalnica Generali je s 1. majem 2023 napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za 10,39 evra oziroma več kot 30 odstotkov. Tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav zdravstvena zavarovalnica in Vzajemna, sta napovedali možnost dviga premije v naslednjih mesecih.

"Z določitvijo cene z uredbo se zagotavlja »redna preskrba« s tem produktom, sicer bi se zaradi višine premije odrekli sklenitvi zavarovanja, saj bi bilo predrago za finančno šibkejši segment ljudi. Posledično bi sami krili doplačila neposredno ob koriščenju zdravstvenih storitev, kar bi zanje pomenilo še večjo finančno stisko, saj doplačila lahko znašajo tudi nekaj tisoč evrov v okviru bolnišničnega zdravljenja," še dodajajo na ministrstvu.

Sicer pa je stranka Gibanje Svoboda v parlament že vložila zakon, ki bo ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ukinjajo se položnice, bomo pa še naprej plačevali 35 evrov, po novem obveznega prispevka za zdravstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Avatar lopov
    lopov 07:43 04.maj 2023.

    to bje trenutna cifra.. po enem letu bodo podražitve in to drastične ki bodo obvezne... če nebo# plačal ti bodo RUBILI PREMOŽENJE ZA POPLAČILO DOLGA

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:01 15.april 2023.

    Zahtevam, da se redno zdravstveno zavarovanje plačuje v % glede na višino dohodka, pokojnine. Univerzalno doplačilo, ki ga imate namen trgati obvezno iz ZPIZa vsem upokojencem enako ni sprejemljiv ! Uredite to, ker nobena prisila še ni obrodila sadov. Če ...prikaži več pokojnino dvigujete po % ji tudi jemljite po %.

  • usagichan 22:14 14.april 2023.

    Bravo in hvala! :)