2. maj, slovenska posebnost

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Dvodnevno praznovanje ostaja slovenska posebnost, pri kateri vztrajajo sindikati, gospodarstvo pa poudarja, da prost dan pomeni dodaten strošek in neželeno prekinitev proizvodnega procesa.
Oglej si celoten članek

Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo dva dneva, tako da je dela prost dan tudi današnji 2. maj. 

Slovenija Vsak prvi petek dela prost dan?

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa ju imajo še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Ukrajini.

Slovenija 2. januar spet dela prost dan?

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela, a so sindikatu temu nasprotovali. Kot dela prost dan je bil tako ukinjen le 2. januar, ki pa ga je DZ konec leta 2016 vrnil na seznam dela prostih dni.

Šarec Šarec: Slovenska podjetja je uničil pohlep nekaterih ljudi

Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, sindikati pa med drugim poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 08:59 4. Maj 2019.

    Ne vidim razloga, zakaj 2. maj ne bi bil delovni dan.

  • 08:46 3. Maj 2019.

    mislim,da smo delodajalcem samo strošek! vedno vidijo z napačne strani.

  • 15:33 2. Maj 2019.

    Dneva 2.januar in 2.maj sta samo zato delovna, ker je bila želja SDS, da se naša država prilagodi Evropi. Ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.