Slovenija
88 ogledov

Vsak prvi petek dela prost dan?

Koledar 2016 Profimedias
Po tem, ko so nam varčevalni ukrepi odnesli 2. januar kot praznik, je eden od predlogov skrajšanje leta za 12 delovnih dni. Ministrstvo: Sedanja ureditev je ustrezna in primerljiva z drugimi evropskimi državami.

"Postanimo vzor celemu svetu in postopno uvedimo zmanjšanje delovnih ur iz 40 ur na mesec na približno povprečnih 38, tako, da se večini ljudem omogoči, da imajo vsak prvi petek v mesecu dela prost dan, oziroma praznik državljanske pobude, ki mnogi aktivisti in protestniki zahtevajo," je eden od predlogov na spletnem portalu predlagam.vladi.si. 

PREBERITE: 

Predlagatelj pojasnjuje, da bi bil dolgoročni cilj uvesti skrajšan 30 do 32 delovnik s pet krat šestimi urami na teden oziroma štiri krat osmimi, zaradi večje učinkovitosti dela, manjših potnih stroškov, prehrane ter onesnaževanja okolja. 

kariera, letalo, dopust, počitnice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Čas je, da se ljudem podari zaslužen počitek, saj je praznikov kronično premalo in v takšnih delovnih razmerah nihče ne vidi prihodnosti," je zapisano v predlogu. Dodaja, da bi tak predlog ljudem podaril 12 novih dela prostih dni. 

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, poudarjajo, da je področje praznikov in dela prostih dni urejeno z zakonom o praznikih in dela prostih dnevih. 

Koliko praznikov imamo?

"Urejanje praznikov sodi na področje državne ureditve, v katero spadajo tudi splošni državni akti, simboli in prazniki," poudarjajo na ministrstvu. "Na opredelitve praznikov in dela prostih dni po tem zakonu pa se navezujejo tudi rešitve v delovni zakonodaji, ki dajejo delavcem pravico do odsotnosti z dela na prazničen in dela prost dan, s pravico do nadomestila plače oziroma do posebnega vrednotenja dela, v kolikor morajo delavci, zaradi nepretrganega delovnega oziroma proizvodnega procesa ali posebne narave dela, delati na ta dan."

koledar | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Dodajajo, da so se ob pripravi ZPDPD v letu 1991 kazale mnoge dileme in raznovrstna stališča glede dni, ki bi jih bilo potrebno ustrezno obeleževati v naši državi. "Predlagatelj je pri pripravi zakona proučil vsa posredovana stališča in predloge ter upošteval tudi izide javnomnenjske raziskave, ki je bila opravljena ravno z razlogom, da se z zakonom določijo praznični dnevi, ki imajo splošen pomen ali pomen za vse ali večino državljanov," poudarjajo na ministrstvu.

2. januar odnesli varčevalni ukrepi

Dodajajo, da mora ureditev praznikov in dela prostih dni ustrezati dejanskemu odnosu državljanov glede pomembnosti določenih datumov, ki jim je potrebno dati posebno obeležje.

"Upoštevaje vsa stališča, predloge in izid javnomnenjske raziskave je bila sprejeta veljavna ureditev, skladno s katero ZPDPD poleg praznikov določa še šest dela prostih dni, ki imajo versko obeležje, pri čemer ti prosti dnevi ne obeležujejo izključno le praznikov katoliške vere," poudarjajo na ministrstvu. "V večini primerjanih držav večina praznikov verskih, poleg novega leta ter praznika dela pa je praznično obeleževanje vezano še na državnost posamezne države."

Od sprejema ZPDPD je bilo predlaganih že nekaj dopolnil zakona, nekatera so bila sprejeta, druga ne. Leta 2013 prvič kot praznika nismo več praznovali 2. januarja, ki ga je vlada ukinila zaradi varčevalnih ukrepov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • drsas 21:27 16.marec 2016.

    V Švici delamo po 45 in je vsem v redu?!

  • Avatar praufo
    praufo 14:34 16.marec 2016.

    Zakaj nihče ne upa sprožit ukinitev minimalca. Zakaj se slepimo, dajmo karte na mizo.

  • max 14:01 16.marec 2016.

    Dajmo rajši delat samo med vikendi, od pondelka do petka pa sestankujmo in pametujmo, kako šparat.