Slovenija
1868 ogledov

2. maj, slovenska posebnost

Slovenska zastava Anže Petkovšek
Dvodnevno praznovanje ostaja slovenska posebnost, pri kateri vztrajajo sindikati, gospodarstvo pa poudarja, da prost dan pomeni dodaten strošek in neželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo dva dneva, tako da je dela prost dan tudi današnji 2. maj. 

Koledar 2016 Slovenija Vsak prvi petek dela prost dan?

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa ju imajo še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Ukrajini.

Glasovanje o mandatarju Slovenija 2. januar spet dela prost dan?

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela, a so sindikatu temu nasprotovali. Kot dela prost dan je bil tako ukinjen le 2. januar, ki pa ga je DZ konec leta 2016 vrnil na seznam dela prostih dni.

Marjan Šarec Šarec Slovenija Šarec: Slovenska podjetja je uničil pohlep nekaterih ljudi

Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, sindikati pa med drugim poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce.

Komentarjev 19
  • Naklonsky 08:59 04.maj 2019.

    Ne vidim razloga, zakaj 2. maj ne bi bil delovni dan.

  • marusa98 08:46 03.maj 2019.

    mislim,da smo delodajalcem samo strošek! vedno vidijo z napačne strani.

  • mirror 15:33 02.maj 2019.

    Dneva 2.januar in 2.maj sta samo zato delovna, ker je bila želja SDS, da se naša država prilagodi Evropi. Ker pa je naša leva politična stran vedno proti predlogom SDS, sta ostala prosta dneva. Da ne bi kdo slučajno mislil, ...prikaži več da sta zaradi skrbi levice za delavce. Levici ni niti malo mar za delavce. Na vseh proslavah so vedno sami taki, ki nikoli niso nič konkretnega delali, kar pomeni da so vsi iz JS. V posmeh pa je delavcem o pravicah na Rožniku govoril kapitalist Janković.

Sorodne novice