Slovenija
306 ogledov

2. januar spet dela prost dan?

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Poslanska skupina SMC bo s spremembo zakona predlagala, da 2. januar znova postane dela prost dan

V luči stabilnih javnofinančnih razmer bo poslanska skupina SMC v sredo v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto ponovno postal dela prost dan. Pobudo so posredovali poslanskim skupinam in njihov odziv pričakujejo do srede opoldne.

Spremembo zakona bodo predlagali po skrajšanem zakonodajnem postopku, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Poslanci SMC so bili sicer spomladi leta 2015 proti takemu zakonodajnemu predlogu. Kot je danes pojasnila Kustec Lipicerjeva, so v tem času uspeli bistveno zmanjšati in uokviriti javnofinančno delovanje, sprejeli fiskalno pravilo in javne finance v tem okviru tudi delujejo. Zato so po njenih besedah že lahko začeli sproščati številne varčevalne ukrepe.

V SMC ocenjujejo, da bo ponovna uvedba 2. januarja kot dela prostega dne prinesla pozitivne učinke ne le za ljudi, ampak predvsem za gospodarstvo, torej za turizem in potrošnjo.

Trenutno se sicer vladna koalicija ukvarja s številnimi težavami zaradi sporazuma s sindikatom Fides in zaustavitvijo pogajanj z drugimi sindikati javnega sektorja. S predlogom za dodaten dela prost dan sindikatom po besedah Kustec Lipicerjeve dajejo signal, da so pripravljeni na dialog in iskati rešitve za njihovo najbolj optimalno delovanje, če bodo to namero tudi sami izkazali. 

Vlada je leta 2012 s sprejetjem Zakona o uravnoteženju javnih financ odločila, da 2. januar od leta 2013 ne bo več dela prost dan.

S tem naj bi pripomogli k višanju produktivnosti, odločitev pa so podkrepili tudi z dejstvom, da 2. januar tudi v večini ostalih evropskih držav ni dela prost dan.

Več sledi ...

Komentarjev 37
  • Pepe007 10:53 30.november 2016.

    SMC verjetno dvomi, da bo vlada vzdržala še eno leto in je volilnemu telesu vrgla bombonček. Da se pač dvigne priljubljenost stranke na državne stroške. Pametno, zakaj bi zapravljal denar stranke za promocijo in predvolilno propagando.

  • jakec1575 10:46 30.november 2016.

    Ko nisi sposoben ali noces resiti resnih problemov korupcije v domovini, ljudstvu ponudis 2 januar. kruha in iger.

  • Plavi-mil 10:20 30.november 2016.

    V tej zaj..... vukoj... bi bilo za komuniste najbolje, da nikoli v letu nič ne delajo, ampak se še naprewj futrajo na tuj račun. Ta vlada prav po komunistično zapravi vsak cent, katerega ima viška, samo zavohajo ga, že pristavijo ...prikaži večo svoj lonček. Sicer je pa to populistična zadeva SMC- ja ali stranke murgeljskih cepcev, ker jim pada rejting.