Kaj sta pred glasovanjem obljubila kandidata za vodenje Desus-a?

Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, Aleksandra Pivec
Pivčeva se je v nagovoru posipala s pepelom, Erjavec je stavil na čustva.
Oglej si celoten članek

Delegati, prisotni na kongresu stranke DeSUS, evidentiralo se jih je 231, so ob 18.30 začeli oddajati glasove za kandidate, ki se potegujejo za predsedniško in podpredsedniška mesta. Glasovanje je bilo tajno, glasove pa prešteva deset članska komisija sestavljena iz predstavnikov vseh lokalnih odborov. 
Dve uri kasneje so iz volilne komisije sporočili, da za štetje glasov potrebujejo še dodatne pol ure, po pol ure pa še 15 minut. Rezultat bo znan ob 21.15. 
Ali bo vodenje stranke prevzela Aleksandra Pivec, ali pa bo predsednik DeUSa ostal Karl Erjavec, ne upa napovedati nihče. Če noben od kandidatov ne zbere absolutne večine glasov (116), se bosta Pivčeva in Erjavec pomerila še v drugem krogu. 

Pred začetkom glasovanja sta oba nagovorila delegate, ki odločajo o usodi stranke. Prva je nastopila Pivčeva. 

"Moje dokumente smo pregledali z odvetnikom, dokumenti niso bili sporni," je glede svoje vloge v aferi SRIPT na kongresu stranke DeSUS, kjer kandidira za predsednico, dejala Aleksandra Pivec. Poročilo ministrstva za gospodarstvo je pokazalo nepravilnostih in sporno delo pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), zaradi česar se bo po kongresu Pivčeva morala zagovarjati pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Zdaj gre zares "Vlada fama, da bo na tesno, jaz pa mislim, da bo ohlapno"

"Posipam se s pepelom"

Foto: Anže Petkovšek DeSUS Pivčeva je v nadaljevanju priznala, da je s tem, ko svojih dohodkov iz pogodbenih razmerij ni prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije. "Če je to moja napaka, bom lahko živela z njo," je dejala Pivčeva, ki je med tremi kandidati za predsednika stranke, delegate nagovorila prva. "Posipam se s pepelom, res nisem vedela, da moram te dohodke prijaviti KPK," je dodala Pivčeva. 

Pivčeva je poudarila, da je predvolilno kampanjo skušala voditi pošteno in brez obtoževanj. ter da stranke DeSUS ne skuša izkoristiti za svojo kariero, saj ima za sabo že 17 let delovnih izkušenj. S tem se je odzvala na četrtkovo pismo članom stranke, ki ga je pred kongresom poslal njen protikandidat, sedanji predsednik DeSUSa Karl Erjavec. Več o tem tukaj. 

Slovenija Erjavec: "Ne želim, da bi stranko vodil nekdo, ki mu je le za karierno napredovanje"

"Žalostna in razočarana sem, če je kdo razumel, da moji nameni niso dobri ali da sem komu želela slabo. To ni v moji naravi in to ni bil moj namen," je dejala Pivčeva in poudarila, da je odraščala v preprostem kmečkem okolju, kjer so ji z vzgojo privzgojili pomembne vrednote. Delegate je pozvala h koncu prepirov znotraj stranke, ki o stranki v javnosti ustvarjajo slab vtis in škodijo samo stranki ter zato požela aplavz. 
 "Ne glede na rezultat današnjega glasovanja, sem prepričana da bo vsak do nas treh, v ponedeljek gradil svojo kariero. V kolikor pa bomo ostali skupaj, pa lahko delamo dobro skupaj naprej. Jaz nisem sovražnik te stranke, kandidaturo sem oddala, ker verjamem v to stranko. A stranka ne sme biti zadostna sama sebi, slišati moramo državljane, zato moramo razmišljati v dobro vseh, ne le stranke."  

Erjavec : Pivec Žvižgi za Erjavca ob kritiki Pivčeve

Prizadevala si bo za seniorsko olajšavo

Foto: Anže Petkovšek DeSUS Pivčeva je poudarila, da želi ponuditi novo vizijo in nov način vodenja stranke, da želi stranko, ki bo odprta, vključujoča in povezovalna tudi navzven. Dolgotrajna oskrba, zakon o demografskem skladu, sistemsko sobivanje in druge alternativne oblike bivanja, bodo njene prioritetne naloge. Prizadevala si bo, da se z januarjem 2021 dvignejo pokojnine nad prag revščine ter da se uvede seniorska olajšava.  

"Kongres na katerem sem danes, je zagotovo prelomnega pomena za stranko, tudi za politični prostor, ki ga stranka zaseda," pravi Pivčeva, ki je opozorila tudi na nezaupanje med koalicijskimi partnerji. Pivčeva napoveduje da bo stranka, če bo postala nejna predsednica, konstruktivni partner koalicije. 
 "Nič ni nemogoče, morali pa bomo spremeniti smer," je poudarila Pivčeva, ki je po 15-ih letih prva resna kandidatka aktualnemu predsedniku Karlu Erjavcu. 

Medtem, ko so delegati govor Pivčeve poslušali v tišini, je bilo med govorom Karla Erjavca, ki je sledil kandidatu Borutu Stražišarju, slišati precej negodovanja. Tudi aplavz po zaključku govora je bil malenkost bolj medel. 

Erjavec: "Izkoristil bi ta mandat, da pripravimo mlado ekipo, ki bo nadaljevala to pot"

"Izkoristil bi ta mandat, da pripravimo mlado ekipo, ki bo nadaljevala to pot," je delegatom povedal Erjavec, ki je opisal celotno pot, kako je pred 15. leti kot "44 letni mladenič prevzel" stranko upokojencev in jo popeljal v parlament ter na vsa odrekanja in polena, ki jih je v 15-ih letih dobival kot predsednik stranke in minister DeSUSa. "Si predstavljate, koliko trpljenja preživlja moja družina," je delegate spraševal Erjavec. "Zavedam se, da sem v letih, ko bo treba premisliti, komu zaupat vodenje stranke," je dejal Erjavec in požel aplavz.

"Želijo nas izriniti iz političnega parketa"

Foto: Anže Petkovšek DeSUS Erjavec je spomnil, da je uresničil obljubo, ki jo je dal ob prevzemu  stranke, da DeSUS nikoli več ne bo trepetal za vstop v parlament in da nikoli več ne bo najmanjša parlamentarna stranka ter poudaril, da ciljev ni vedno lahko doseči. 
"Programi so lahko zelo lepi in se lepo slišijo, DeSUS ima odličen program. Kar sta povedala protikandidata v svoji predstavitvi, podpišem. Ampak odlični programi ne pomenijo nič, če ne prideš v parlament, v vlado. Vedno poslušam očitke, zakaj je Karl Erjavec vedno minister? Treba je vedeti, da če nisi član vlade, nič ne moreš narediti," je dejal Erjavec in poudaril, da je treba razmisliti, kdo je sposoben stranko pripeljati v parlament.
"Želijo nas izriniti iz političnega prostora, naša stranka jih moti, ker potrebuje veliko proračunskih sredstev, vse, kar je bilo povedano tudi pri protikandidatih, je strošek za proračun, če želiš kar koli doseči, je boj trd in če vztrajaš, dobiš interpelacijo," je razlagal Erjavec. 

Za upokojence bo kršil tudi koalicijsko pogodbo

"Nisem v vladi, da bi užival, ni užitek, ko moraš ponoči ob pol enih razmišljat, ali so tvoji pripadniki na misiji živi, kaj se jim je zgodilo, ko bereš na telefonu, da je baza napadena ...mislite, da je tako odgovornost lahko nositi?" Erjavec meni, da ima DeSUS odličen program in ne vidi potrebe, da bi jeseni imeli programski kongres, ki ga je v primeru izvolitve napovedala protikandidatka Aleksandra Pivec. 

Erjavec, prepričan v zmago, je napovedal, da bo že v ponedeljek izvršilnemu svetu predlagal, da v parlamentarno proceduro vloži zakon za vdovske pokojnine in zakon o demografskem skladu, ne glede na to, da bodo s tem kršili koalicijsko pogodbo. "Odločno bomo šli z zakoni, napisanimi v koalicijski pogodbi. Očitajo mi, da se preveč prilagajamo vladi, da zato izgubljamo zaupanje upokojencev."

Erjavec delegatov na koncu ni pozval, da glasujejo zanj, pač pa še enkrat poudaril, da je "naredil na tisoče kilometrov, na tisoče govorov, samo, da bi ta stranka obstala".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 21:18 18. Januar 2020.

    res me zanima, koga ta šov sploh zania, razen novinarje, nikjer na svetu ni take stranke s takim imenom v …

  • 20:38 18. Januar 2020.

    G.Erjavec,pojdi v penzijo na svojo hrvaško in tam ostani,ti boš sicer imel 1000€ in več pokojnine...

  • 19:54 18. Januar 2020.

    sploh ne vem kaj se igrajo ti bebci, bolj so stari, bolj otročji zato pa rabijo takle politični peskovnik ... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.