Tako Šarec spreminja svoja stališča

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Marjan Šarec bo na sobotnem kongresu razkril svoje karte.
Oglej si celoten članek

Kamniški župan Marjan Šarec bo na sobotnem kongresu Liste Marjana Šarca (LMŠ) kot edini kandidat za predsednika preveril podporo članov svoje stranke. LMŠ pa bo na kongresu manj kot dva meseca pred volitvami predstavila svoje kandidate za volitve in podrobnosti volilnega programa. 

Marjan Šarec, ki se do političnega dogajanja v zadnjih mesecih redko opredeljeval, v javnosti se je pravzaprav pojavljal zelo malo, glede na ankete, med volivci uživa največ podpore."Nepojavljanje v javnosti je strategija Marjana Šarca za dvig svoje priljubljenosti. S tem, ko ne izraža svojega mnenja, ko se ne postavlja na nobeno stran, pridobiva politične točke," meni Igor Pribac, filozof, profesor in politični analitik.

Predsedniška kampanja je bila kampanja za parlamentarne volitve

Politični analitik Tadej Troha iz Filozofskega inštituta pa meni, da gre pri Šarčevi priljubljenosti za "konzerviranje podpore, ki je izšla iz predsedniške kampanje in ki je bila hkrati že percipirana kot kampanja za parlamentarne volitve. Šarec je v njej očitno nakazoval, da se mu funkcija predsednika zdi prešibka, kandidiral je za nekaj več in to je jasno, funkcija predsednika vlade."

V Šarčevi ekipi, ki bo uradno predstavljena v soboto, je prepoznavnih oseb le malo. Med vidnejša imena šteje Vojmir Urlep, dolgoletni predsednik uprave Leka, ki naj bi ciljal na mesto gospodarskega ministra. Med kandidati je glavna inšpektorica za delo Nataša Trček, kandidat za zunanjega ministra naj bi bil dolgoletni diplomat in tudi veleposlanik Roman Kirn.

Na zbor članov so vabljeni vsi člani stranke, vsi kandidati za volitve v DZ, govorci ter drugi gosti, ki nimajo glasovalne pravice. V stranki pričakujejo okoli 150 ljudi.

"Presegajo delitve na levo in desno"

Volilni program lista predstavlja le po programskih sklopih pod naslovom "Čas je za novo generacijo". Gre za nerazdelane alineje, kot denimo "Stabilne javne finance, " ali "Sodstvo – resnično v imenu ljudstva". "Svoj program je doslej predstavil po točkah, alinejah. Tudi tukaj gre za strategijo, v kateri se ne spušča v podrobnosti, temveč samo niza programske točke, v katerih se lahko najdejo tako levi kot desni volivci," pravi Pribac.

"Težko bi govorili o programu. Gre za demagoške floskule, ki merijo predvsem na splošne predstave povprečnega slovenskega volivca. V tem pogledu presegajo delitve na levo in desno," meni Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in analitik.

Marjan Šarec je 40-letni univerzitetni diplomirani igralec, znan predvsem po imitacijah mnogih znanih osebnosti, med njimi Janeza Drnovška, Janeza Janše, Danila Türka in Karla Erjavca ter vlogi izmišljenega lika Ivana Serpentinška. Igralsko kariero je za politično zamenjal leta 2010, ko je kot neodvisni kandidat dobil prvi županski mandat v Kamniku.

Vzpostavil bi finančno policijo

Šarec se je doslej opredelil do prekarnega dela, za katero pravi, da je zanj nesprejemljivo. "Prvi korak v stranki vidimo v tem, da se prekarnemu delu odpove javni sektor," sporoča Šarec, ki je prav tako naklonjen spremembam v volilnem sistemu, ki bi povečale vpliv volivcev na izvolitev posameznih poslancev. Zavzema se tudi za vzpostavitev finančne policije, ki bi med drugim bdela nad plačilno nediscipliniranimi. LMŠ na spletni strani obljublja še pospešek javnim investicijam, konkretno modernizaciji železnic in prenovi cestnega omrežja, ter iskanje ravnovesja med okoljem in razvojem.

Foto: Anže Petkovšek Ograja v Razkrižju Stališča spreminja ...

"Kot nakazujejo že obrisi programa in njegove izjave, je Šarec v konkretnem popolnoma ujet v spontano ideologijo – kjer se okoljska kriza rešuje z zelenim turizmom, socialni problemi pa se podrejajo fiskalni uravnoteženosti. V tem smislu se Šarec ne pretvarja, dejansko ni niti levi niti desen, temveč čista kontinuiteta sedanje oblasti," pravi Tadej Troha, ki pa opozarja tudi na nekatera stališča, glede katerih si je Šarec premislil.

Tak primer je rezilna žica na naši južni meji. "Če je še januarja trdil, da bi žico absolutno odstranil, je pred dobrim tednom v intervjuju za Nova24 TV svojo pozicijo spremenil. Zdaj meni, da ograjo potrebujemo. Še več, ograja zanj ni dovolj, rad bi okrepil tudi policijsko in vojaško prisotnost na meji," razlaga Troha.

Šarcu prednost pred etabliranimi strankami

Po Zoranu Jankoviču z njegovo Pozitivno Slovenijo in Miru Cerarju s SMC je Šarčeva LMŠ že tretja stranka tako imenovanih novih obrazov, stranka, ki ima več podpore kot stare, etablirane stranke. Kljub relativno slabim izkušnjam volivci kot kaže novim obrazom zaupajo še vedno. Lisjak Gabrijelčič medtem meni, da ne gre za zaupanje, pač pa je njegova priljubljenost posledica dejstva, da "etabliranim strankam ni uspelo oblikovati resne alternative, in volivci so pokazali, da se niso pripravljeni sprijazniti z obstoječo ponudbo."

"Logika novih obrazov vedno deluje takrat, ko so obstoječe stranke videti kot hodeča protislovja brez jasne linije. In če jim tega vtisa ne uspe popraviti pred volitvami, kar je običajen trik, bodo volivci namesto zmedenega niča vedno raje zbrali "nekaj". Pri tem pa sploh ne gre za kakšno posebno vero v konkretni novi obraz - gre zgolj za to, da glas zanj od volivca terja manjši mentalni napor," pa meni Troha. 

Parlamentarne volitve "Marjan Šarec je replika Mira Cerarja, vendar nevarnejša in bolj učinkovita"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 02:50 17. April 2018.

    Vsakdor, ki ne bo oddal glasu, se nima kaj repenčit, če mu izdi ne bo po volji.

  • 08:12 16. April 2018.

    Večina SLO volivcev se krega s svojim kruhom , večina se krega tudi z bodočnostjo svojih otrok ! Da bi …

  • 00:54 14. April 2018.

    navadna driska od človeka...vidi se mu že po obrazu..če pa še pogledate njegove nastope kvazi komika( meni je vedno bil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.