Slovenija
9711 ogledov

Šarec in Janša izgubljata, Cerar jezdi na valu

Marjan Šarec
1/3
Saša Despot
Vodilna ostaja Lista Marjana Šarca, ki ji sledita SDS in SD. A so vse tri stranke prejele nižjo podporo kot pred mesecem dni.

Po drugi strani se je okrepila SMC na četrtem mestu, višjo podporo kot prejšnji mesec beležita tudi NSi in DeSUS.

Da bi volili Listo Marjana Šarca, je v tokratni anketi odgovorilo 15,1 odstotka vprašanih (marca 19,2 odstotka). SDS na drugem mestu in SD na tretjem sta precej izenačeni, za SDS se je opredelilo 12,7 odstotka anketiranih, za SD 12 odstotkov. Prva je marca beležila 14,1 odstotka, druga 13,4 odstotka.

Za 2,5 odstotne točke višjo podporo pa bi prejela SMC, ki je tokrat z 8,4 odstotka na četrtem mestu. Sledita ji NSi s šestimi odstotki (marca 5,5 odstotka) ter Levica, ki ohranja 4,9-odstotno podporo. Prav toliko vprašanih bi tokrat glasovalo za DeSUS (marca 3,2 odstotka).

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Stranka Alenke Bratušek bi dobila 2,6 odstotka, Zeleni Slovenije 2,4 odstotka, Davkoplačevalci se ne damo več dva odstotka, Piratska stranka 1,9 odstotka, Združena levica (DSD, Sloga) pa 1,5 odstotka. SNS, SLS in Dobra država se gibljejo okoli odstotka, Združenja desnica in Lista novinarja Bojana Požarja pa pod odstotkom.

V tokratni anketi so v Delu naredili tudi preizkus, koliko se razlikujejo strankarske preference, če vprašanje zastavijo z odprto ali zaprto listo. Razlik med eno in drugo metodo pri strankah tako rekoč ni, razen pri Listi Marjana Šarca. Ko so ljudem pustili, da sami izberejo stranko, bi ta namreč prejela za dobro polovico nižjo podporo, druge stranke pa so približno na isti ravni. Pri odprtem vprašanju je bistveno več tudi neopredeljenih, so navedli v Delu.

Na barometru priljubljenosti politikov vodilni ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki mu sledijo evropska komisarka Violeta Bulc, evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon in predsednik DZ Milan Brglez.

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V aprilu je najvišje zvišanje ocene dosegel predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki je na lestvici na 17. mestu. Pri Marjanu Šarcu pa so zaznali največji padec priljubljenosti in je zdaj na je petem mestu. Tokrat sta bila najslabše ocenjena Karl Erjavec in Zmago Jelinčič in lestvico zapuščata, nanjo pa se vračata Janez Janša in Alenka Bratušek.

Delo vlade anketirani tokrat ocenjujejo s srednjo oceno 2,39, delo državnega zbora pa z oceno 2,42.

Spletno in telefonsko anketo je izvedel Delo Stik med 29. marcem in 5. aprilom med 1010 vprašanimi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • maresem 19:17 09.april 2018.

    Cmerar lahko samo jezdi metlo in to na večno smetišče.

  • ginko 17:16 09.april 2018.

    IZGUBLJAJO REČE MURGLE, živci vrejo, pritiska demenca, psihiatrija se polni, lekarne jim dostavljajo neomejene količne "praška" za pomiritev. A nič ne pomaga. RESNICA udarja čedalje bolj in boli, boli.....

  • Baubau 16:58 09.april 2018.

    A vi na Žurnalu res verjamete kaj pišete?Toliko bedarij na kupu,me že glava boli. Vztrajno se trudite,da nihče več nebo gledal vaš časopis.Kako lahko bizgecu kot Cerarju raste podpora?Spizdil je kot malo dete in kaj lahko naredi v naslednjem mandatu ...prikaži več ko bodo isti in mogoče še večji problemi.Začnite pisti z svojo glavo in ne kaj rečejo Murgle.