Janez Janša sporoča: Končno dobre novice iz EU

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Voditelji držav članic EU so na današnjem pogovoru sprejeli nekaj težko pričakovanih odločitev.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Janez Janša je po opravljenem pogovoru s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zapisal, da iz EU končno prihajajo dobre novice. 

Voditelji držav članic EU so se dogovorili naslednje: 

1. EU zapira zunanje meje (razen s Švico, Islandijo, Norveško in Veliko Britanijo). 
2. EU uvaja prepoved izvoza kritične medicinske in zaščitne opreme za boj proti covid-19 izven EU. 
3. EU uvaja smernice za sprostitev tovornega prometa na notranjih mejah ter usklajuje predlog izjem ob zapori notranjih meja za osebni promet. 

Predsednik vlade je ob tem še zapisal, da usklajevanje in potrditev poteka. V teku je tudi videokonferenca ministrov za notranje zadeve in ministrov za zdravje držav EU. Jutri sledi še videokonferenca voditeljev vlad in držav EU. 

Slovenija Zadnja opozorila iz kriznega štaba

Slovenija je sprejela vrsto ukrepov za preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa. Danes so začeli veljati ukrepi zapiranja šol, vrtcev in lokalov ter ustavitev javnega prometa. 

Svoje poslovanje so med drugim prilagodile zavarovalnice, banke in tudi pošta

Pristojni opozarjajo, da je ukrepe treba dosledno spoštovati, da bi zajezili hitro širjenje koronavirusa. 

O tem, kako poteka bolezen in kakšno je bivanje v samoizolaciji, je na svojem blogu zapisala Slovenka, ki se je okužila s koronavirusom. "Nisem ga želela, nisem izzivala, hodila sem samo v službo in v trgovino po najnujnejše, vse v radiju 500 metrov." Več v članku Noč iz petka na soboto je bila peklenska

Klicni center za informacije o koronavirusu je dosegljiv na telefonski številki 080 1404, vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

Koronavirus Tudi pri mlajših lahko pride do odziva, ki se lahko slabo konča

Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe (vir: NIJZ) 

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe: 

1. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. 

2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. 

3. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

4. Upoštevamo pravila higiene kašlja. 

5. Redno si umivamo roke z milom in vodo. 

6. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože. 

7. Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. 

8. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 00:06 17. Marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • 21:52 16. Marec 2020.

    bolj bo vse zaprto, boljše so novice, končno in kaj bi še vse zaprli, da bo še boljše

  • 21:30 16. Marec 2020.

    ta država je pač del načrta , ki sesuje evropo ... imajo svojega šefa ali nameščenca, če pa pride še …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.