Kaj se spreminja, kako in kdaj?

Foto: Epa
Foto: Epa
S sproščanjem ukrepov se bodo stvari odvijale drugače. Kaj morate vedeti, da boste pripravljeni?
Oglej si celoten članek

Kdaj lahko gremo v drugo regijo? 
Prehajanje med regijami se sprošča v petek, 23. aprila 2021. 

Kdaj se v vseh regijah odpirajo gostinski obrati?
Gostinski obrati se odpirajo v soboto, 24. aprila. V oranžnih regijah (jugovzhodna Slovenija, podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska, gorenjska regija) se odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov. V rumenih regijah (pomurska, goriška, obalno-kraška regija) bo omogočeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov pod pogojem testiranja potrošnikov (hitri test ali test PCR), dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju

Ali lahko najamem apartma?
V oranžnih regijah se v ponedeljek, 26. aprila, odpirajo nastanitveni obrati do 30 sob. V rumenih regijah bo od ponedeljka dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih ne glede na velikost. Opravljanje dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov (hitri test ali test PCR) ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju

Ali so odprti fitnesi?
Da. Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Vadba je dovoljena tako na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih. 

Ali lahko grem na Hrvaško?
Od 1. aprila za vstop na Hrvaško tisti, ki so preboleli covid-19 v zadnjih šestih mesecih ali so bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva, pri čemer je od zadnjega odmerka minilo vsaj 14 dni, ne potrebujejo hitrega testa. Zadošča zdravniško potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Ostali lahko vstopijo v državo že ob predložitvi hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Kdor ostane v državi več kot deset dni, mora do desetega dne od izdaje prvega hitrega testa spet narediti test. Na mejah se testi ne izvajajo. 

Kaj moram narediti ob povratku s Hrvaške v Slovenijo?
Hrvaška je od 16. aprila na rdečem seznamu. Kdor prihaja iz Hrvaške, mora v karanteno za deset dni. Karantena ni odrejena, če oseba predloži negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu ali ZDA. Prav tako se ne odredi karantena, če oseba predloži potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, a ni stareši od šest mesecev, ali potrdilo o preboleli bolezni, pri čemer od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. 

Karantena se prav tako ne odredi osebam, ki so bile cepljene. Pri tem velja naslednje: od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer je preteklo najmanj sedem dni, od prejema cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca ali cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali cepiva Johnson in Johnson COVID-19 Vaccine Janssen najmanj 21 dni.

Kaj, če sem moral v tujino službeno?
Pripadniku policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini ob prihodu v Slovenijo ni treba opraviti testiranja, če predložijo negativni rezultat PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Kakšna so pravila, če imam na Hrvaškem nepremičnino? 
Kdor je v tujino potoval, ker je opravljal vzdrževalna dela na nepremičnini oziroma opravljal varstvo in pomoč osebam, oskrbo ali nego družinskih članov in se domov vrača v 72 urah po prehodu meje, ni napoten v karanteno, če predloži negativni rezultat testa PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.