Slovenija
17039 ogledov

Zato za lastnike nepremičnin na Hrvaškem zadošča hitri test, za druge pa ne

Aleš Hojs Tamino Petelinšek/STA
Nič več omejitev med prehajanjem statističnih regij. Dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Lastniki na Hrvaško s hitrim testom.

"Odlok, ki ureja omejitve gibanja, začne veljati danes opolnoči, gre pa za bistveno spremembo, od polnoči ni več omejitve prehajanja med regijami glede na to, da je država v celoti v oranžni fazi," je na današnji novinarski konferenci vlade povedal notranji minister Aleš Hojs.  

Druga pomembna zadeva je vezana na omejitev združevanja oziroma organiziranih prireditev. "Na podlagi sklepa ustavnega sodišča smo v preteklem tednu ponovno dovolili zbiranja. Kljub zaprosilu ustavnemu sodišču, da nam posreduje svoja spoznanja oz. to, da bi lahko z drugimi epidemiološkimi ukrepi dovolili takšna zbiranja, nismo z njihove strani dobili nič, zato se zahvaljujem strokovni skupini, ki je mnenje podala jasno, dokumentirano, natančno. Na žalost ne morem govoriti, da bi bila ta odločitev vsem povšeči. Glede na aktualno stanje, posebej v bolnišnicah, se je strokovna skupina odločila, da se zbiranje ljudi - tudi tisto, ki se prijavlja na upravnih enotah in policiji v skladu z zakonom o zbiranju - omeji na številko 10, nimamo več številke 100," je dodal Hojs. 

Podobno, kot je bilo zapisano v drugih odlokih, pa je zbiranje v zaprtih prostorih omejeno na eno osebo na 30 kvadratnih metrov in ne več kot 10 skupno, na odprtem pa na deset kvadratnih metrov ne več kot 10 ljudi. V zaprtih prostorih so še naprej obvezne maske, na odprtem pa takrat, ko se ne zagotavlja ustrezna razdalja. V številki deset niso vključeni nastopajoči.

Za lastnike velja hitri test

Odlok, ki je vezan na prehajanje meja, začne veljati v nedeljo opolnnoči.  Bistvenih sprememb ni, po Hojsovih besedah je stroka predlagala, da se dodatno priznavajo cepiva, ki so na trgu in ki so bila ustrezno verificirana. Gre za rusko cepivo, dve kitajski in indijsko. V odloku je navedeno, koliko dni od cepljenja je verodostojni datum, ki omogoča prehajanje meje. 

Zadnja spremembe je vezana na lastnike nepremičnin, plovil, objektov v drugih državah - čas dovoljenega prehoda se povečuje z 48 na 72 ur. Za lastnike je veljaven HAK test. Vsi, ki se vračajo iz rdečih držav in niso izjema, morajo opraviti PCR-test. 

Na vprašanje naše redakcije, zakaj razlike med prebivalstvom, je minister Hojs sprva odgovoril, da razlik ni, nato pa dopolnil: "Strokovna komisija ocenjuje in sam temu pritrjujem, da je rizična stopnja teh, ki odhajajo na svoje nepremičnine manjša od tistih, za katere ne vemo, kam odhajajo, tudi lastniki so nam v elektronskih sporočilih razložili, da gredo zgolj na svojo nepremičnino, se ne družijo, ostajajo v mehurčku – zato je ocena, da je hitri test v tem primeru zadovoljiv." Izjeme so tudi osebe, ki na hrvaškem oskrbujejo družinske člane. 

vlada janez janša brdo seja vlade Vladni odlok Šport Sproščajo se športna tekmovanja in treningi Aleš Hojs Slovenija Je Hojsa strah, da Čeferin vstopa v politiko: To je odziv na njegov intervju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 72
  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 21:57 22.april 2021.

    Poskrbeli za svoje riti!

  • pravičnik77 21:24 22.april 2021.

    idioti...

  • QSprm 20:53 22.april 2021.

    Zgodba zivljenja nepreklicno odstopljenega pajaca: bolj pocasi dojema in hitro pozablja. Edino izigravanje zakonodaje in serijsko sprejemanje protiustavnih omejitev mu se nekako gre.