Slovenija
1892 ogledov

Kaj se spreminja, kako in kdaj?

Ljudje z maskami Epa
S sproščanjem ukrepov se bodo stvari odvijale drugače. Kaj morate vedeti, da boste pripravljeni?

Kdaj lahko gremo v drugo regijo? 
Prehajanje med regijami se sprošča v petek, 23. aprila 2021. 

Kdaj se v vseh regijah odpirajo gostinski obrati?
Gostinski obrati se odpirajo v soboto, 24. aprila. V oranžnih regijah (jugovzhodna Slovenija, podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska, gorenjska regija) se odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov. V rumenih regijah (pomurska, goriška, obalno-kraška regija) bo omogočeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov pod pogojem testiranja potrošnikov (hitri test ali test PCR), dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju

Ali lahko najamem apartma?
V oranžnih regijah se v ponedeljek, 26. aprila, odpirajo nastanitveni obrati do 30 sob. V rumenih regijah bo od ponedeljka dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih ne glede na velikost. Opravljanje dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov (hitri test ali test PCR) ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju

Ali so odprti fitnesi?
Da. Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Vadba je dovoljena tako na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih. 

Ali lahko grem na Hrvaško?
Od 1. aprila za vstop na Hrvaško tisti, ki so preboleli covid-19 v zadnjih šestih mesecih ali so bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva, pri čemer je od zadnjega odmerka minilo vsaj 14 dni, ne potrebujejo hitrega testa. Zadošča zdravniško potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Ostali lahko vstopijo v državo že ob predložitvi hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Kdor ostane v državi več kot deset dni, mora do desetega dne od izdaje prvega hitrega testa spet narediti test. Na mejah se testi ne izvajajo. 

Kaj moram narediti ob povratku s Hrvaške v Slovenijo?
Hrvaška je od 16. aprila na rdečem seznamu. Kdor prihaja iz Hrvaške, mora v karanteno za deset dni. Karantena ni odrejena, če oseba predloži negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu ali ZDA. Prav tako se ne odredi karantena, če oseba predloži potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, a ni stareši od šest mesecev, ali potrdilo o preboleli bolezni, pri čemer od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. 

Karantena se prav tako ne odredi osebam, ki so bile cepljene. Pri tem velja naslednje: od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer je preteklo najmanj sedem dni, od prejema cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca ali cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali cepiva Johnson in Johnson COVID-19 Vaccine Janssen najmanj 21 dni.

Kaj, če sem moral v tujino službeno?
Pripadniku policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini ob prihodu v Slovenijo ni treba opraviti testiranja, če predložijo negativni rezultat PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Kakšna so pravila, če imam na Hrvaškem nepremičnino? 
Kdor je v tujino potoval, ker je opravljal vzdrževalna dela na nepremičnini oziroma opravljal varstvo in pomoč osebam, oskrbo ali nego družinskih članov in se domov vrača v 72 urah po prehodu meje, ni napoten v karanteno, če predloži negativni rezultat testa PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.