Popotnik
87686 ogledov

To so pogoji za prvomajski oddih na Hrvaškem

Hrvaška obala Profimedia
Prehajanje državne meje je olajšano, zato smo se pozanimali, kako in kje lahko na Hrvaškem dopustujemo med prvomajskimi prazniki.

Turistična sezona je pred vrati, marsikdo že razmišlja o težko pričakovanem prvomajskem dopustu. Ker je zdaj prehajanje državne meje olajšano, smo izbrali nekaj informacij za lažje načrtovanje oddiha.

''Turistične namestitve - hoteli, kampi, apartmaji in ostalo - delujejo brez omejitev.''
Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji

Vstop na Hrvaško

Od 1. aprila je Hrvaška omogočila vstop v državo tistim, ko preboleli covid-19 v zadnjih šestih mesecih in tistim, so bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva oziroma z enim (na primer za cepivo Johnson&Johnson), pri čemer je od zadnjega odmerka minilo vsaj 14 dni. Te osebe ne potrebujejo hitrega testa, saj zadošča zdravniško potrdilo o prebolelosti oziroma o opravljenem cepljenju.

Policijska ura v Ljubljani Nov odlok vlade Slovenija Nov teden, novi ukrepi. To bo veljalo v ponedeljek!

Za vstop na Hrvaško potniki potrebujejo negativen PCR ali hitri antigenski test, potrdilo o cepljenju ali o prebolelosti. Med posameznimi regijami na Hrvaškem se lahko gibamo neomejeno.

Vsi ostali pa lahko vstopijo na Hrvaško že s predložitvijo hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur. ''Tukaj poudarjamo, da SMS sporočilo ne zadostuje, potrebno je predložiti zdravniško potrdilo, ki je lahko tudi v elektronski obliki'', so nam pojasnili. To potrdilo mora vsebovati podatke o potniku, o proizvajalcu hitrega ali PCR testa in podatke o zdravstveni ustanovi, ki je potrdilo izdala.

stanovanja Slovenija Lastniki nepremičnin, pozor: Tako bo po novem!

V primeru, da ostanemo na Hrvaškem dlje od 10 dni, je potrebno do desetega dne od izdaje prvega hitrega testa ponovno narediti test. Testi se ne izvajajo na mejah, za njih morajo potniki poskrbeti sami.

Še vedno pa moramo biti pozorni na morebitna spreminjanja pogojev za vstop v Slovenijo ob vrnitvi.

Ta teden je bila uveljavljena novost, da lahko gredo lastniki nepremičnin na Hrvaško in nazaj za 48 ur tudi z negativnim hitrim testom. Ob vrnitvi po vzdrževalnih delih na nepremičnini negativni test torej ne sme biti starejši od treh dni, po obisku družine pa od sedmih.

Hrvaška | Avtor: Epa Epa

Aleš Hojs Hojs namignil Slovenija Lastniki vikendov na Hrvaškem bi lahko na dopust šli že za prvomajske praznike

Testiranje na Hrvaškem

Za opravljanje PCR testa na Hrvaškem boste morali odšteti 500,00 kn (66 evrov), hitri antigenski test pa stane 150,00 kn (20 evrov). Prevod v angleščino stane dodatnih 125 kn, vse navedene cene pa ne veljajo za testiranje na napotnico zdravnika.

Trenutno je na Hrvaškem 28 testnih mest, ki izvajajo RT-PCR analizo zbranih vzorcev na COVID-19, v še več mestih in okrajih pa je možno opraviti hitre antigenske teste. Informacije o vseh testnih centrih so dostopne tudi na spletnih straneh.

Marsikdo se sprašuje, ali lahko pride do zamika rezultatov testa ob okrnjenem delovanju testnih točk ob vikendih, saj se veliko turistov odloča le za vikend oddih. ''Intenzivno delamo na tem, da se organizirajo nove točke za testiranje turistov, še posebej med vikendi,'' so nam dejali na Hrvaški turistični skupnosti.

Potovanje z otroki

Otroci do 7 let, ki potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ne potrebujejo negativnega rezultata testa in samoizolacije, v kolikor imajo starši negativen PCR, hitri antigenski test ali potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.

Odpovedi potovanj in zavarovanja

Vrnitev stroškov zaradi odpovedi potovanj je prepuščena posameznim turističnim ponudnikom, zato se je najbolje pozanimati o možnosti vračila denarja ali prestavljeni rezervaciji pri njih samih.

Zavarovanja za tujino praviloma ne krijejo stroškov zdravljenja v tujini, kjer je razglašena epidemija oziroma pandemija. Ker je to praktično po večini držav na svetu, zavarovanje torej ne bo krilo stroškov nujne zdravstvene oskrbe in posledic, ki nastanejo zaradi okužbe s koronavirusom. Obstaja pa izjema. Ena izmed zavarovalnic v Sloveniji nudi zavarovalno polico za tujino, kjer pokrijejo stroške zdravstvenih storitev zaradi posledic okužbe, torej zdravljenja v bolnišnici in na primer testiranja, v kolikor bi bili v tujini napoteni na opravljanje testa.

Spremenjene okoliščine dopustovanja se načeloma ne poznajo tudi pri spremenjenih cenah, saj so te prepuščene trgu ter odločitvam posameznega ponudnika storitev, zato posebnih popustov zaradi epidemije ni pričakovati.

Priporočena je izpolnitev obrazca, s katerim se je mnogo Slovencev srečalo že lani. Da bi zmanjšali gnečo in čakalne dobe na mejnih prehodih, je bila turistom že lani na voljo možnost prijave prek spletne strani https://entercroatia.mup.hr/. Izpolnitev tega obrazca je priporočena tudi letos.

Hrvaška je že lani bila prepoznana kot varna in zaželena destinacija. Na spletni platformi nacionalne oznake Safe Stay in Croatia, ki je tudi v slovenščini, lahko najdemo informacije o varnostnih protokolih na Hrvaškem.

Brač počitnice Popotnik Po novem bo to potrdilo zadostovalo za obisk Hrvaške Majorka Popotnik Lahko poleti pričakujemo visoke popuste? To pravijo v turističnih agencijah
Komentarjev 18
  • JZekspert 11:22 19.april 2021.

    Kako že pravi Mamić: ''Ma nabijem vas sve na...'' Šel bom na Hrvaško, ko bom sam hotel, in to BREZ cepljenja in brez testiranja, a je JASNO? Sem že bil pred kratkim brez vseh testov in so mi dali neko ...prikaži večo odločbo, drekači... sploh ni bilo res, da je bila takrat Istra tvegano področje, bila je boljša od Slovenije... laž na laž na laž na laž. Kdaj bo prisilno cepljenje dojenčkov?? In še kam drugam bom šel, boste videli. Prekleti fašisti ste vsi skupaj! Ma nabijem vas...

  • sam1 10:48 19.april 2021.

    Edini pogoj je sončno vreme,pa čim bolj toplo morje,da si lahko dvolastniki dobro operejo noge pod koleni.....drugih ovir ob praznikih in v poletni sezoni za raznašalce virusa ni.....

  • Avatar drecos
    drecos 22:32 18.april 2021.

    jebe se men za ta smrdljiv hrvaski drek

Sorodne novice