Popotnik
56434 ogledov

Po novem bo to potrdilo zadostovalo za obisk Hrvaške

Brač Brač, Turistična agencija Palma
S pozitivnim testom protiteles na Hrvaško brez karantene, a ne nazaj v Slovenijo ...

Na Hrvaško lahko sicer že nekaj časa vstopite s predložitvijo negativnega PCR testa, ki ni starejši od 48 ur, ali s potrdilom o prebolevnosti covid-19 v zadnjih treh mesecih, kar lahko dokažete z zdravniškim potrdilom oz. pozitivnim antigenskim ali PCR testom, starejšim od 14 dni, a ne starejšim od 90 dni. 

Po novem pa je za prehod meje dovolj že potrdilo o pozitivnem testu na protitelesa SARS-CoV-2 - t. i. test nevtralizacije. Ta mora biti po besedah Hrvaške turistične skupnosti (HTS) narejen v zadnjih treh mesecih, poleg tega mora biti starejši od 14 dni. Test lahko opravite na številnih lokacijah v Sloveniji (oba univerzitetna klinična centra, zdravstveni domovi, zasebne ambulante), cene pa se gibljejo med 20 in 40 evri. Test je torej primeren za tiste, ki menijo, da so covid že preboleli, pa se v času bolezni niso testirali, oziroma za tiste, ki menijo, da imajo tudi po več kot treh mesecih od prebolevnosti v krvi še dovolj protiteles.

Pred vstopom morate izpolniti obrazec, dostopen je na tej spletni strani.

A pozor: rezultata testa protiteles Slovenija ne priznava kot potrdilo o prebolevnosti, zato boste, če ste se ob prehodu meje zanašali prav na ta test, morali v karanteno, test za odpravo karantene pa boste lahko opravili šele 5. dan po napotitvi v karanteno na domu. Poleg tega Slovenija, za razliko od Hrvaške, vstop v državo brez karantene omogoča tudi za osebe, ki predložijo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

"Poletni meseci ne bi smeli biti problem"

Hrvaška je na prihajajočo sezono dobro pripravljena, trdijo v Hrvaški turistični skupnosti (HTS). Poudarek zaradi epidemije ostaja na varnosti turistov in domačinov, v ta namen je zaživela tudi nacionalna oznaka in spletna platforma Safe Stay in Croatia, ki vsebuje pogoje in smernice, kako gostom zagotoviti varno počitnikovanje ter Hrvaško etablirati kot varno in zaželeno destinacijo.

"Informacije poslovnih partnerjev govorijo, da je Hrvaška država, v katero se bo zagotovo potovalo, poletni meseci ne bi smeli biti problem. Skrbi pa nas predsezona, ki je zaradi aktualne situacije in ukrepov izredno negotova, za slovenski trg pa je tudi izjemno pomembna, saj vemo, da smo prve večje obiske slovenskih gostov beležili prav v času prvomajskih počitnic," pojasnjujejo v skupnosti. Kot pravijo, je rezervacij do zdaj zagotovo manj kot lani, "saj lani v prvih mesecih leta nismo vedeli, kaj prihaja".

Pričakujejo 'last minute' prodajo

Prodaja v manjšem obsegu v turističnih agencijah sicer po njihovih besedah poteka, a velika večina slovenskih gostov svoje počitnice načrtuje in rezervira direktno, brez posrednikov, zato je točno število rezervacij nemogoče poznati, pravijo v HTS. "Vse turistične agencije in turoperaterji vendarle poudarjajo, da pričakujejo močno last minute prodajo, saj vsi vemo, da bo turistični promet v prvi vrsti odvisen od epidemiološke slike vsake posamezne države," dodajajo.

Lani najbolj priljubljeni Umag, Dobrinj, Mali Lošinj, Medulin, Novalja in Vodnjan

V letu 2020 so na Hrvaškem realizirali le 50 odstotkov nočitev v primerjavi s prejšnjimi leti. Po podatkih sistema eVisitor, ki beleži turistični promet, realiziran v komercialnih in nekomercialnih objektih ter navtičnem charterju (sistem eCrew), je bilo na Hrvaškem v letu 2020 realiziranih 7,8 milijona prihodov (37 odstotkov glede na rezultat iz 2019) in 54,4 milijona nočitev (50 odstotkov glede na rezultat iz 2019). Od tega so tuji turisti realizirali 43,1 milijona nočitev (45 odstotkov glede na rezultat iz 2019), medtem ko so domači gostje realizirali 11,3 milijona nočitev (82 odstotkov glede na rezultat iz 2019).

Iz Slovenije je bilo v letu 2020 realiziranih 8,3 milijona nočitev, od tega največ v zasebnih namestitvah (2,3 milijona nočitev), kampih (1,9 milijona nočitev) in hotelih (0,5 milijona nočitev). V nekomercialnih namestitvenih kapacitetah je bilo realiziranih 3,5 milijona nočitev. Destinacije v letu 2020 z največ realiziranih nočitev pa so Umag, Dobrinj, Mali Lošinj, Medulin, Novalja in Vodnjan.

Covid potni listi naj bi olajšali režim mejnih prehodov

V zadnjih dneh se vse pogosteje omenjajo t. i. Covid potni listi. Gre za predlog Evropske komisije za sprejetje uredbe o uvedbi digitalnega potrdila, ki naj bi omogočilo varno potovanje znotraj Evropske unije med pandemijo. Naslednji korak je sprejetje predloga s strani držav članic EU in Evropskega parlamenta, uredba pa naj bi začela veljati do poletja.

V HTS menijo, da so "enotna pravila in protokoli za izvedbo turističnih potovanj na ravni Evropske unije v trenutnih okoliščinah še kako potrebni, zato bo tudi Hrvaška podprla vsako pobudo, ki bo olajšala režim mejnih prehodov, vstopov in izstopov iz države oziroma regulirala in spodbujala turistična potovanja".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Dusan21 22:41 27.marec 2021.

    Coronabuci duham, da si si bil pod pri, tvojih tupih frocov, to, tupi osebek, mi prevedi v angleščino, imam gomazeč občutek, filing med prstancem in mezicem, ta dva sta moja uglajena svetovalca, strokovnjaka za mehko in trdo, pa pravita, da ...prikaži večda ti perfekno obvladaš zadevo, vendar s pomočjo hrvaško-angleškega ali, angleško-hrvaškim prevajalcem, zadaj za Kresijo in potem pridem jaz in eno primažem okoli stožca in boš p?zdil, zaj te n In potem ti bom lahko eno primazal okoli stožca kapiš

  • CORONABUCI 12:10 27.marec 2021.

    FUCK OFF. Odjebite vi z bilo kakšnimi potrdili. Ne rabim hodit nikamor in se klanjat fašizmu in se pustit izsiljevat.

  • Presvetli 10:54 27.marec 2021.

    Ne lažite , ne zavajajte in ne vzpodbujajte idiote kateri se palijo na lokal patriotstvo!Hrvatje so takoj povedali, da ne bodo delali razlik na cepljene in ne cepljene!V sezoni nebo potrebno nobeno potrdilo, ker ne želijo uničit turistične sezone!Zaprli so ...prikaži več lape Von den Leinovi!

Sorodne novice