Slovenija
4091 ogledov

Tri mesece po cepljenju spet na test

Covid-19, testiranje Profimedia Covid-19, testiranje PCR
Cepljeni zdravstveni delavci bodo kmalu spet testirani.

Zdravstveni delavci, ki so bili cepljeni proti covid-19, bodo morali že tri mesece po cepljenju ponovno na testiranje, so potrdili na UKC Ljubljana. "Glede uvedbe testiranja za cepljenje zdravstvenih delavcev je trenutno državno priporočilo po treh mesecih," pravi Jure Brankovič, vodja službe za odnose z javnostmi na UKC Ljubljana.

Kacin: Astrazeneca nudi najdaljšo zaščito

Zdravstveni delavci so prejeli cepivo AstraZeneca, za katerega nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin zagotavlja, da je cepivo z najdaljšo zaščito, ki naj bi po njegovem trajala devet mesecev. "Tri tedne do prve imunosti tri mesece do naslednjega odmerka in še šest mesecev, skratka devet mesecev dolga doba," je Kacin dejal nedavno na novinarski konferenci vlade. 
AstraZeneca ščiti pred britansko različico, slabo pa proti južnoafriški različici virusa. 

V kratkem pričakujejo spremembe

Tudi zdravstvene delavce, ki so kovid preboleli, začnejo ponovno redno testirati čez tri tedne. "Na področju testiranja in cepljenja bo verjetno vsaj za zdravstvene delavce v naslednjih mesecih nekaj sprememb na podlagi novih ugotovitev raziskav, ki tečejo v zvezi z zaščito po okužbi in cepljenju," pravi Brankovič. 

 

Komentarjev 1
  • Janez 10:13 23.marec 2021.

    Kup nekih ukrepov, po megamarketih pa hodijo ljudje brez mask ali z masko pod nosom. Epidemije ne znamo zaustaviti ker se je ne lotevamo pravilno in ker vlada nima podpore med ljudmi!!