Logarjeva pojasnila, zakaj so zaprli šole in uvedli maske na prostem

Foto: Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Foto: Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Strokovna skupina je tehtala druge možnosti, a ugotovila, da je v danih razmerah možno le zaprtje države.
Oglej si celoten članek

"Ukrepi, ki so bili uvedeni, so bili uvedeni po tehtnem premisleku. Vsi smo si na začetku marca predstavljali, da se bo stanje izboljševalo in bomo ukrepe lahko sproščali, vendar se je britanska različica, ki zahteva več sprejemov v bolnišnice ter pogosteje mlajše bolnike, razširila in stanje se je začelo slabšati," je na današnji tiskovni konferenci povedala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. "Strokovna skupina je tehtala ukrepe, s katerimi bi lahko omejili rast okužb in število bolnikov v bolnišnicah in intenzivnih oddelkih. Ugotovili smo, da so edina možnost za vsaj delno upočasnitev pritiska na bolnišnice strogi ukrepi oz. zapiranje države."

COVID-19 V SLO Presenetljivo dobri podatki o novih okužbah

"Ta odločitev ni bila enostavna, a zavedati se moramo, da če ne uvedemo teh ukrepov, bo za nekaj dni ali 14 dni stanje v Sloveniji še slabše in bodo potrebni še strožji ukrepi. Številni, ki so bolezen preboleli, vedo, da jo je možno preboleti tudi v blažji obliki - tem se zdijo ukrepi pretirani. A omejitve imamo v bolnišničnih posteljah in na intenzivnih oddelkih, kjer zdravimo tiste, ki bolezen prebolevajo v težki obliki. Če imamo veliko bolnikov s covid-19, moramo zapirati preostale postelje - z zaprtjem rešujemo ne le problem covida, ampak tudi preostalih bolnikov.

Mateja Logar, vodja strokovne skupine

Maske na prostem so veljale že sedaj

Pojasnila je, da so po sprejetju ukrepov prejeli številna vprašanja, predvsem glede mask na prostem ter družinskega zbiranja za veliko noč 4. aprila. "Tudi sedaj je veljalo, da so maske zunaj potrebne, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra, na kar se je pogosto pozabljalo," je glede ukrepa nošnje mask na prostem povedala Logarjeva. "Pogosto videvamo ljudi, ki se zunaj družijo brez mask in brez razdalje. Zato smo se odločili za ta ukrep."

Foto: Profimedia Policijska ura

Kaj morate vedeti Vse omejitve "lockdowna" na enem mestu

Strokovna skupina je presodila, da družinsko druženje na veliko noč v krogu dveh družin ne predstavlja tako velikega tveganja, da bi bilo takšno druženje treba absolutno preprečiti. "Svetujemo pa, da se res omeji na število, ki smo ga svetovali, ter upošteva prezračevanje prostorov, razdaljo ter preostale ukrepe," je dejala Logarjeva. "Prosim vse, da nam pri upoštevanju teh ukrepov pomagate, da zmanjšamo število ljudi, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje oz. da jim to, če bo treba, lahko omogočimo."

Šole zapirajo, ker gre za splošno omejevanje stikov

Na vprašanje novinarke, zakaj so zaprli tudi šole, četudi te niso bile velik generator okužb, je Logarjeva povedala: "Glede šol je zadeva takšna, da želimo z vsemi ukrepi zmanjšati število stikov, ki so prisotni tudi v šoli - med učenci, dijaki. Gre za vsesplošno zmanjševanje, zato smo se odločili, da vključimo tudi šole."

Pa še to ... Pa še vreme nas bo udarilo ravno med "lockdownom"

Foto: Profimedia Covid-19 v Ljubljani

Slovenija Odločitev je padla: Šole se zapirajo, pouk spet od doma

Napovedala je, da se 12. aprila v šole vračajo vsi osnovnošolci ter dijaki po modelu C, kot je v veljavi sedaj. Glede morebitnega testiranja učencev in dijakov na domu je povedala, da bo najprej namenjeno za učence zadnje triade osnovnih šol ter dijake. "Treba bo videti, kako bo to sprejeto, potem bomo videli, kako naprej," je dejala Logarjeva. 

Dva inkubacijska časa v roku 11 dni

V 11 dneh zaprtja države drastičnega izboljšanja sicer ne pričakujejo. "Zadovoljni bomo, če R ne bo porastel, da ne bomo imeli višjega števila kot sedaj," je dejala Logarjeva. "Že to bo velik uspeh. Na podlagi statističnih modelov smo ocenili, da je petdnevno zaprtje bistveno premalo. Ob 11-dnevnem zaprtju modeli napovedujejo kratkotrajen porast ob ponovnem odprtju, a potem postopno zniževanje." 

Izjema v nedeljo Že opolnoči pripiramo meje, s četrtkom tudi regije Slovenija Samo te gospodarske dejavnosti bodo dovoljene

Pojasnila je, da so se za 11-dnevno zaprtje odločili, ker vključuje dve inkubacijski dobi, saj večina ljudi zboli v roku pet dni. "Ljudje, ki bodo zbolevali, bodo ostali doma," je poudarila Logarjeva. "Na ta način bomo omogočili, da se bo virus počasneje širil."

Foto: Profimedia Covid-19 v Ljubljani

Nujno varstvo bo zagotovljeno le za vrtčevske otroke in prvo triado tam, kjer sta oba starša zaposlena v kritični infrastrukturi.

Odločitev Maske znova obvezne tudi zunaj, razen v dveh primerih! Edina možnost Vlada s stroko enotno napovedala ustavitev države

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 08:20 30. Marec 2021.

    Logarjeva pojasnila, zakaj so zaprli šole in uvedli maske na prostem.....ZATO ,,ker Jajo ni naročil pravočasno cepiv ,da lahko manipulira …

  • 07:50 30. Marec 2021.

    NAj že neha enkrat blejat, in govoriti kar ji pizdun ukaže. To ni mnenje strokovne skupine pač pa firerja....Eno leto, …

  • 02:16 30. Marec 2021.

    Kaj do 1. aprila pa virus ni tako nevaren? Pa za veliko noč je tudi obljubil, da se ne bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.