Slovenija
45898 ogledov

Odločitev je padla: Šole se zapirajo, pouk spet od doma

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti
1/2
Nik Rovan
Med 1. in 11. aprilom bo šola potekala na daljavo, je sklenila vlada.

"Nekaj je izjem, ko bodo lahko šole in vrtci svojo dejavnost opravljali. Gre za vrtce in prvo triado otrok v šolah, ki potrebujejo varstvo zaradi dela v kritični infrastrukturi, vojski, policiji, gasilcev ...," je odločitev vlade komentirala ministrica za šolstvo Simona Kustec.

Med izjemo sodijo tudi zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.

"Šole bodo že jutri dobile okrožnice in usmeritve. Časa bo dovolj, da se dijaki in učitelji v tem času pripravijo na delo od doma," je poudarila ministrica.

Več o ponovnem popolnem zaprtju države in argumentih, ki jih je za to predstavil predsednik vlade Janez Janša, lahko preberete na tej povezavi.

Dijaki v srednji šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

Prepovedano bo tudi gibanje prebivalcev med regijami. A ne za vse. Na tej povezavi lahko preberete, katere skupine ljudi so iz teh omejitev izvzete. Pa tudi, kakšen bo po novem začasen režim prehajanja državnih mej.

Tudi ko gre za šport, bo veljalo nekaj izjem, in sicer le za nemoteno delovanje vrhunskih športnih aktivnosti: "Športniki, ki so kategorizirani v olimpijskem, svetovnem ali perspektivnem razredu ter športniki v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, ki so člani državnih reprezentanc, bodo lahko v tem obdobju še naprej aktivno trenirali."

Izjema, ki velja za rekreativni šport, je gibanje na prostem za člane gospodinjstev, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, je kratko predstavitev ukrepov na področju šolstva in športa predstavila Kustečeva.

"Posameznik, ožji družinski člani ali osebe iz skupnega gospodinjstva ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oziroma odprtih javnih krajih v regiji prebivališča lahko izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga, tenis, badminton, balinanje)."

Iz vladnega odloka glede športne dejavnosti

Komentarjev 5
  • Kirka 20:19 28.marec 2021.

    Če bom torej šla na sprehod, bom morala teči, ker to je rekreacija, hoja pa ne?!! Res me zanima, kateri tepci pišejo te zapovedi. Vsak doktorat tudi ne pomeni, da je človek pameten. Nekateri imajo le dober spomin, v delu ...prikaži več možganov, ki upravljajo logično mišljenje, pa zrak.

  • Dusan21 19:46 28.marec 2021.

    BUGme not / ozri se, Klobasa1 vse ve, on je sicer malo zvišen glede na njegovo izobrazbo, a ima veze, uščipni ga malo, pa ti bo vse izblebetal in potem čisto na koncu črtice boš izvedel, da za njim stoji ...prikaži večoji ravno počesana rdečelaska z izrazitimi kodri okoli klobasastega ksihta z špino na vrhu

  • klobasa1 18:43 28.marec 2021.

    Bravoo vlada.kdaj se bo pa vlada zaprla?