Slovenija
25433 ogledov

Že opolnoči pripiramo meje, s četrtkom tudi regije

Covid-19, koronavirus, policija Epa
Slovenija že opolnoči zelo pripira svoje meje tako za izstop kot vstop. S 1. aprilom omejitev gibanja le znotraj regije, izjema bodo preboleli in cepljeni.

Notranji minister Aleš Hojs je pri razlagi sprejetih odlokov pojasnil, da so morali v vladi pohiteti z zapiranjem mej zaradi skorajšnjih praznikov in nevarnosti odhodov in prihodov tistih, ki bivajo pri nas, a imajo sorodnike na območju nekdanje Jugoslavije. 

Povzetek je, da iz Slovenije ni več dovoljeno odhajati v rdeče države, razen z razumljivimi razlogi. Ob vračanju v državo pa bo mogoč le še negativen PCR test, ki bo izdan v članici EU, s čimer želi država prekiniti s prakso ponarejanj rezultatov, ki so bili značilni predvsem za prišleke iz BiH in Makedonije. 

Nekaj dni bodo v veljavi še določene izjeme, med drugim tudi za šolarje, ki se šolajo prek meje.

Po 1. 4., ko bo sledilo zaprtje javnega življenja pri nas, bodo izjeme zaostrene, prehanje meja bo dovoljeno le še dvolastnikom in delovnim migrantom, ter nujnim primerom, v smislu zavarovanja življenja in premoženja. 

Zaščitna maska Odločitev Slovenija Maske znova obvezne tudi zunaj, razen v dveh primerih!

S 1. 4. stopi v veljavo tudi posodobljen odlok o omejitvi gibanja znotraj države. Ne glede na barvo okuženosti regije bo veljala omejitev gibanja znotraj regije (ne znotraj občin!). Izjema bodo že cepljeni (v odvisnosti od datuma odmerka glede na tip cepiva) in tisti, ki imajo zdravniško potrdilo o prebolevnosti covid-19 - ti bodo lahko prehajali tudi regijske meje. Mejo bo mogoče prehajati tudi z negativnim PCR testom. Vsi dnevni delovni migrantje bodo morali za prehod meja regije imeti potrdilo delodajalca, da jih nujno potrebuje na delovnem mestu. 

Izjema bo veljala v nedeljo 4. aprila na praznik velike noči, ko bo mogoč prehod med regijami za srečanje do dveh družin. Čeprav je minister Hojs na tiskovni konferenci govoril o srečanju največ štirih odraslih oseb, uradni vladni dokument pravi nekoliko drugače: "V nedeljo, 4. aprila 2021, od 5. ure do 22. ure, lahko osebe prehajajo med statističnimi regijami brez omejitev, če prehajajo zaradi obiska na zasebnih površinah z največ šestimi osebami iz največ dveh gospodinjstev. V število šest oseb ne štejejo mlajši od 15 let."

Na praznik velikonočni ponedeljek izjema prehajanja ne bo veljala!

V času do 12. 4. se prepovedujejo vsi shodi, zbiranja oseb izven skupnega gospodinjstva in poroke, razen z dovoljenjem ministra. 

"Policijska ura" ostaja nespremenjeno v veljavi med 22. in 5. uro.

V četrtek se uvajajo številne druge omejitve

Več o ponovnem popolnem zaprtju države in argumentih, ki jih je za to predstavil predsednik vlade Janez Janša, lahko preberete na tej povezavi.

Glede šol in športa lahko preberete tukaj.

Znano je, katere dejavnosti in trgovine bodo sploh lahko odprte.

Ste želeli za veliko noč k maši ali na smuko? Tukaj piše o vaših možnostih.

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti Slovenija Odločitev je padla: Šole se zapirajo, pouk spet od doma

Pod katerimi pogoji bo mogoče v sosednjo regijo 

Določene so izjeme, ko se lahko prehaja med regijami. Ob upoštevanju priporočil NIJZ je gibanje za dovoljeno za:

  • prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog,
  • opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
  • odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
  • varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom,
  • dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
  • dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
  • dostop do storitev za nujne primere,
  • dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
  • dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
  • dostop do trgovin ali storitev v drugi statistični regiji, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v regiji prebivališča, ali če jih v regiji prebivališča ni.

Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Pri prehajanju med regijami mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Izjave ne potrebuje za 1. in 3. točko. Dokazilo in izjavo mora posameznik na zahtevo pokazati uradni osebi organa, pristojnega za nadzor nad izvajanjem tega odloka, policistu oziroma občinskemu redarju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • janez864 20:49 28.marec 2021.

    Ali je postavni možic Hojs že nabavil stražne stolpe za varovanje mej regij?

  • povratnikvamjebevsepospisku 19:56 28.marec 2021.

    fuck off , naci smrduhi. maščevanje bo sladko

  • Decko 18:49 28.marec 2021.

    Cepivo je treba porabit