Slovenija
2908 ogledov

Pozabite na mašo ali na smuko za veliko noč

COVID-19 cerkev Epa
Kaj še velja od četrtka naprej, kako bo potekal promet in kaj bo mogoče opraviti na okencih javne uprave.

S 1. aprilom stopa v veljavo množica ukrepov, ki bodo ustavili javno in gospodarsko življenje v državi. 

Znano je, da se spet uvaja obvezna nošnja mask na prostem in da bodo šole delovale le na daljavo. Športne aktivnosti bodo med prazniki zelo omejene, prav tako gibanje med regijami. 

Ne bo mogoče na tehnični, niti na smuko

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je pojasnil, da se štirje vladni odloki nanašajo na področje prometa in infrastrukture. Med drugim se praktično ustavlja smučarska sezona, saj bo prepovedano obratovanje žičniških naprav. 

Linijski in mestni potniški promet bosta delovala po počitniškem urniku.

Ustavlja se delovanje avtošol in sploh področje izobraževanja voznikov.

Tehnični pregledi ne bodo delovali, vsa vozniška in prometna dovoljenja, ki bi pretekla v obdobju med 1. in 11. aprilom, bodo avtomatsko veljala do 9. maja. 

Prepovedano bo vzletanje in pristajanje vseh rekreativnih zrakoplovov v državi, torej tudi športnih letal in padal. 

Javna uprava: v pisarnah le petina zaposlenih

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pojasnil, da bo v javni upravi 80 odstotkov zaposlenih delalo od doma. Nenujne storitve s področja javne uprave bodo morale počakati na čas po dvigu omejitev. 

Za obisk upravnih enot bo še naprej veljalo obvezno naročanje za obisk za osebna srečanja, se bodo pa v tem času izvajale samo nujne zadeve, za ostalo se priporoča, da se prestavi na kasneje.

Vlada je naložila predstojnikom organov državne uprave, naj bo v času "lockdowna" na delovnih mestih največ 20 odstotkov uslužbencev.

Velika noč v praznih cerkvah

Kulturni minister Vasko Simoniti je pojasnil, da se zapirajo vse doslej dovoljene dejavnosti, kot so muzeji in knjižnice. Prav tako pa s 1. aprilom, torej na veliki četrtek, ne bo več dovoljeno imeti maš po cerkvah s prisotnostjo vernikov, kar pomeni, da bo obdobje največjega krščanskega praznika minilo brez vernikov v cerkvah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice