Med prenovo ni računal, da ga bodo udarili dodatni stroški

Foto: Profimedia
Hišne številke po novem ni mogoče pridobiti brez uporabnega dovoljenja.
Oglej si celoten članek

Na nas se je obrnil bralec, ki je prenavljal vikend, v katerega bi se morda po upokojitvi tudi preselil, zato je želel pridobiti za objekt hišno številko. A kot pravi, se je zataknilo, ker so na upravni enoti zahtevali uporabno dovoljenje, za kar naj bi potreboval račune za opravljena dela, a jih nima, vsaj ne v celoti, ker je večino del opravil sam. 

Računi niso pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Jure Leben, pritrjujejo, da je po novem oziroma od uveljavitve nove gradbene zakonodaje za pridobitev hišne številke potrebno uporabno dovoljenje, a računi zanj niso potebni. Pojasnjujejo, da delo v lastni režiji ne predstavlja težave, če ima investitor vso dokumentacijo (dokazilo o zanesljivosti in projekt izvedbenih del) ki se zahteva za pridobitev uporabnega dovoljenja in jo potrdijo za to pooblaščeni strokovnjaki, ki so sodelovali pri gradnji objekta.

Za enodružinsko hišo tisoč evrov

Strošek za izdajo uporabnega dovoljenja je odvisen ob vrste objekta, obsega potrebne dokumentacije in sprememb, ki so se zgodile med gradnjo in jih je potrebno upoštevati pri izdelavi dokumentacije. "Stroški za izdelavo uporabnega dovoljenja se gibljejo med tisoč in 4000 evri," pojasnjuje Jure Šostar, direktor Arhitekturnega biroja Enplan. "Če vzamemo za primer enostanovanjsko hišo, novogradnjo, stane uporabno dovoljenje, če je vse v redu, približno tisoč evrov."

Novi zakon V katerih primerih boste lahko legalizirali črno gradnjo

"Gradbeni zakon rešuje tudi situacijo v primeru izjemnih okoliščin, kot so starost objekta, stečaj, smrt pooblaščenih strokovnjakov, ki so sodelovali pri gradnji, kadar te dokumentacije ni na voljo in je naknadno ni mogoče predložiti oziroma izdelati," pojasnjujejo pri ministrstvu. "V tem primeru se dokumentacija lahko dokazuje z izjavami drugih pooblaščenih strokovnjakov (pooblaščenih arhitektov in inžinerjev), da objekt izpolnjuje gradbenotehnične zahteve in da je zgrajen v skladu z gradbenim dovoljenjem."

Potreben je nadzornik

Opozarjajo na to, da mora investitor kljub temu, da je gradil v lastni režiji - tako kot je že bilo po dosedanji zakonodaji - zagotoviti nadzornika oziroma pooblaščenega strokovnjaka. "Slednji mora tudi potrditi zahtevane dokumente oziroma skladnost izvedene gradnje s predpisi in gradbenim dovoljenjem," poudarjajo pri ministrstvu. "Cilj uporabnega dovoljenja je namreč strokovna preveritev, ali je objekt varen za uporabo, zanesljiv in skladen z izdanim gradbenim dovoljenjem."

Foto: Profimedia Prenova

Nova gradbena zakonodaja, ki med drugim zahteva pridobitev uporabnega dovoljenja tudi za enostanovanjske objekte, kar prej ni bilo obvezno, je v veljavo stopila 1. junija letos. V skladu s prejšnjim gradbenim zakonom je bilo pridobivanje uporabnega dovoljenja predpisano le za večstanovanjske objekte, lastnikom enostanovanjskih hiš pa je bil ta postopek in strošek prihranjen.

Prelomni datum 1. junij

Investitorji, ki so objekt dokončali pred 1. junijem 2018 in že pridobili hišno številko, uporabnega dovoljenja ne potrebujejo. Če objekt pred tem datumom še ni bil končan, pa mora investitor pridobiti uporabno dovoljenje, četudi je bilo gradbeno dovoljenje pridobljeno še po stari gradbeni zakonodaji.

"Uporabno dovoljenje je potrebno za vse objekte oziroma gradnje, ki potrebujejo gradbeno dovoljenje, razen pri nezahtevnih objektih," še pojasnjujejo pri ministrstvu. "V primeru adaptacije bo tako gradbeno dovoljenje potrebno, če govorimo o rekonstrukciji objekta ali celo o njegovi prizidavi. O rekonstrukciji govorimo, ko se objekt spreminja tako, da se delno ali v celoti spreminjajo njegovi konstrukcijski elementi, npr. temelji, nosilni zidovi ali ostrešje. V takem primeru bo treba pridobiti tudi uporabno dovoljenje."

Slovenija Nova obveznost za vse, ki bi radi gradili

Dodajajo, da je bil po prejšnji zakonodaji za pridobitev uporabnega dovoljenja obvezen tehnični pregled in ugotovitveni postopek, kar sedaj, z izjemo zahtevnih objektov in objektov z vplivi na okolje, ni več potrebno. "Uporabno dovoljenje se izda na podlagi same dokumentacije (projekta izvedbenih del in dokazila o zanesljivosti) in izjav pooblaščenih strokovnjakov," razlagajo pri ministrstvu. 

Dovolj so izjave pooblaščenih strokovnjakov

Investitor mora v postopku za pridobitev uporabnega dovoljenja med drugim predložiti izjave projektanta, nadzornika in izvajalca, da so dela dokončana, skladna z izdanim gradbenim dovoljenjem in da so izpolnjene bistvene zahteve gradnje. Vsi našteti za resničnost izjav kazensko in odškodninsko odgovarjajo.

Foto: Profimedia Prenova

"Rešena je tudi težava v primeru starejših objektov, stečajev ali drugih izjemnih okoliščin, ko dokumentacije ni mogoče izdelati za nazaj," še dodajajo pri ministrstvu. "V tem primeru manjkajočo dokumentacijo lahko v celoti nadomestijo izjave pooblaščenih strokovnjakov, da so izpolnjene bistvene zahteve in pogoji iz gradbenega dovoljenja."

Investitorji, ki so objekt dokončali pred 1. junijem 2018 in že pridobili hišno številko, uporabnega dovoljenja ne potrebujejo. Če objekt pred tem datumom še ni bil končan, pa mora investitor pridobiti uporabno dovoljenje, četudi je bilo gradbeno dovoljenje pridobljeno še po stari gradbeni zakonodaji. 

Lastniki obstoječih enostanovanjskih nepremičnin po novem zakonu niso obvezani pridobiti uporabnega dovoljenja, razen v primeru inšpektorskega ukrepa zaradi neskladne uporabe objekta.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 19:44 22. November 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprečje 95 …

  • 10:36 20. November 2018.

    Saj ni problema ponižni narod Slovencev bo klonil kot vedno in pač plačevali. In samo jamrali.

  • 08:54 20. November 2018.

    v prihodnosti pri nas verjetno ne boš smel tudi dreka splahnit ne da bi to potrdil nadzornik in ti izdal …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.