Ministrstvo o ukinitvi razsvetljave cerkva

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
"Glede na prihajajoče obdobje polno izzivov in energijskih podražitev, bi bilo prav, da se ukine nočno razsvetljevanje cerkva," je predlog državljana, ki je dobil odgovor Ministrstva za okolje in prostor.
Oglej si celoten članek

Na spletni strani predlagaj vladi se je pojavil predlog o ukinitvi razsvetljave cerkva, sploh v času, ko je treba z električno energijo varčevati.

avstrija Avstrija: verniki odhajajo

Državljan meni, da osvetlitve cerkva niso nujno pomembne za preživetje zato, bi jih morali ukiniti. "V primeru, da RKC želi, da cerkve ostanejo razsvetljene, naj se cena tovrstne energije podraži v korist tistih z najmanjšimi prihodki oz. tistimi, ki so na socialnem dnu. Ta elektrika, naj se raje uporabi za ogrevanje skupnih prostorov v blokih ali kakšen drug bolj življenjsko pomemben proces," je državljan predlagal vladi. Odziv je prišel iz Ministrstva za okolje in prostor, kjer so zapisali, da se za namen varstva narave pred škodljivim delovanjem svetlobnega onesnaževanja in omejevanja porabe električne energije lahko razsvetljava cerkve obravnavana v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, ki je zapisan v uradnem listu.

Svet Ateist? Zdaj imate cerkev!

Predlog neuresničljiv

Na ministrstvu so pojasnili, da je upravljanje razsvetljave ustanove, fasade ali kulturnega spomenika v domeni posameznega upravljavca (lastnika) razsvetljave. "Predlog, da se preusmeri finančni prihranek zaradi manjšega stroška razsvetljave oz. višek energije v socialno ogrožena področja, je sicer dobronameren, žal pa tudi neuresničljiv. Z razsvetljavo cerkva običajno upravlja RKC ali občina, energetsko ali finančno gledano pa te vrste razsvetljave predstavlja zanemarljiv delež razsvetljave nepokritih površin, kot so javna razsvetljava, razsvetljava ustanov, fasad, spomenikov, proizvodnih objektov, športnih igrišč, oglaševalnih objektov, itd.," dodajajo.

Foto: Nino Verdnik Župnija Zreče

Blejska cerkev Blejska cerkev med najlepšimi na svetu

Razsvetljava ustanove je sicer omejena s skupno električno močjo vseh svetilk, ki je 0,06 W/m2 v obratovalnem času oz. 0,015 W/m2 izven obratovalnega časa. Prav tako je omejen svetlobni tok svetilk, ki sveti navzgor, in sicer svetlobni tok ne sme biti usmerjen višje od 1 m pod strešnim napuščem (če je kulturni spomenik stavba); mimo spomenika gre lahko največ 10 % svetlobnega toka.

Slovenija Brez pogojev PCT v cerkev, na koncert na prostem pa ne

V pojasnilu še piše, da se razsvetljava cerkva ne more izpostavljati oz. namensko omejevati s predpisom, saj bi bila v tem primeru postavljena v neenakopraven položaj z ostalimi objekti, kot so npr. občinska stavba (ustanova), fasada kateregakoli objekta (ki se ne obravnava kot objekt za oglaševanje) ali poljubni spomenik. Za vse naštete objekte se lahko trdi, da njih razsvetljava ni 'nujno potrebna za preživetje', lahko pa doprinese h kakovosti bivanja ljudi, če ne obremenjuje okolja preko zgoraj navedenih omejitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 70

  • 09:35 5. Julij 2022.

    Cerkve bi bilo najbolj smotrno podreti, ter vse ostale verske objekte. Tako ali tako so popolnoma nekoristni. Ali pa da …

  • 09:09 5. Julij 2022.

    https://www.rtvslo.si/slovenija/verski-usluzbenci-leta-2020-in-2021-prejeli-5-3-milijona-evrov-pomoci/633032...............klerofašizem

  • 12:10 4. Julij 2022.

    Ta komunistična golazen bo verjetno rajši osvetlila mošejo, itrak so ji mu... bolj pri srcu, kakor Slovenci.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.