Slovenija
35520 ogledov

Ministrstvo o ukinitvi razsvetljave cerkva

Cerkev Žurnal24
"Glede na prihajajoče obdobje polno izzivov in energijskih podražitev, bi bilo prav, da se ukine nočno razsvetljevanje cerkva," je predlog državljana, ki je dobil odgovor Ministrstva za okolje in prostor.

Na spletni strani predlagaj vladi se je pojavil predlog o ukinitvi razsvetljave cerkva, sploh v času, ko je treba z električno energijo varčevati.

(Foto: Shutterstock) avstrija Svet Avstrija: verniki odhajajo

Državljan meni, da osvetlitve cerkva niso nujno pomembne za preživetje zato, bi jih morali ukiniti. "V primeru, da RKC želi, da cerkve ostanejo razsvetljene, naj se cena tovrstne energije podraži v korist tistih z najmanjšimi prihodki oz. tistimi, ki so na socialnem dnu. Ta elektrika, naj se raje uporabi za ogrevanje skupnih prostorov v blokih ali kakšen drug bolj življenjsko pomemben proces," je državljan predlagal vladi. Odziv je prišel iz Ministrstva za okolje in prostor, kjer so zapisali, da se za namen varstva narave pred škodljivim delovanjem svetlobnega onesnaževanja in omejevanja porabe električne energije lahko razsvetljava cerkve obravnavana v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, ki je zapisan v uradnem listu.

Cerkev Svet Ateist? Zdaj imate cerkev!

Predlog neuresničljiv

Na ministrstvu so pojasnili, da je upravljanje razsvetljave ustanove, fasade ali kulturnega spomenika v domeni posameznega upravljavca (lastnika) razsvetljave. "Predlog, da se preusmeri finančni prihranek zaradi manjšega stroška razsvetljave oz. višek energije v socialno ogrožena področja, je sicer dobronameren, žal pa tudi neuresničljiv. Z razsvetljavo cerkva običajno upravlja RKC ali občina, energetsko ali finančno gledano pa te vrste razsvetljave predstavlja zanemarljiv delež razsvetljave nepokritih površin, kot so javna razsvetljava, razsvetljava ustanov, fasad, spomenikov, proizvodnih objektov, športnih igrišč, oglaševalnih objektov, itd.," dodajajo.

Župnija Zreče  | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

zivljenje 09.01.14. cerkev bled, blejski otok, foto: shuttertock Blejska cerkev Magazin Blejska cerkev med najlepšimi na svetu

Razsvetljava ustanove je sicer omejena s skupno električno močjo vseh svetilk, ki je 0,06 W/m2 v obratovalnem času oz. 0,015 W/m2 izven obratovalnega časa. Prav tako je omejen svetlobni tok svetilk, ki sveti navzgor, in sicer svetlobni tok ne sme biti usmerjen višje od 1 m pod strešnim napuščem (če je kulturni spomenik stavba); mimo spomenika gre lahko največ 10 % svetlobnega toka.

Cerkev Slovenija Brez pogojev PCT v cerkev, na koncert na prostem pa ne

V pojasnilu še piše, da se razsvetljava cerkva ne more izpostavljati oz. namensko omejevati s predpisom, saj bi bila v tem primeru postavljena v neenakopraven položaj z ostalimi objekti, kot so npr. občinska stavba (ustanova), fasada kateregakoli objekta (ki se ne obravnava kot objekt za oglaševanje) ali poljubni spomenik. Za vse naštete objekte se lahko trdi, da njih razsvetljava ni 'nujno potrebna za preživetje', lahko pa doprinese h kakovosti bivanja ljudi, če ne obremenjuje okolja preko zgoraj navedenih omejitev.

Komentarjev 70
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 09:35 05.julij 2022.

    Cerkve bi bilo najbolj smotrno podreti, ter vse ostale verske objekte. Tako ali tako so popolnoma nekoristni. Ali pa da bi jih vsaj spremenili v gostilne, diskoteke, bordele ali skladišča.

  • Avatar Leon
    Leon 09:09 05.julij 2022.

    https://www.rtvslo.si/slovenija/verski-usluzbenci-leta-2020-in-2021-prejeli-5-3-milijona-evrov-pomoci/633032...............klerofašizem

  • Plavi-mil 12:10 04.julij 2022.

    Ta komunistična golazen bo verjetno rajši osvetlila mošejo, itrak so ji mu... bolj pri srcu, kakor Slovenci.