Nova prognoza: Po optimističnih napovedih spet slabše novice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
IJS je zvišal oceno reprodukcijskega števila.
Oglej si celoten članek

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji, piše, da epidemija še naprej upada, vendar nekoliko počasneje. 

COVID-19 V SLO Ne kaže več dobro: Po dolgem času se je krivulja spet obrnila navzgor

Če je bilo reprodukcijsko število še dva dni nazaj ocenjeno na R=0,83, je le to naraslo na R=0,93, kar še vedno pomeni da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo in epidemija pada, a počasneje. 

COVID-19 V SLO Precejšnje razlike med najboljšo in najslabšo regijo

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 698. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

IJS ocenjuje, da smo z zaprtjem države in izvajanjem ukrepov reprodukcijsko število uspeli spustiti na R=0,93, pri čemer so upoštevili tudi vpliv prekuževanja in cepljenja ter bolj kužno britansko različico virusa.

Slovenija Slabe razmere na Hrvaškem, uvajajo nove ukrepe

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov smo trenutno v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. 

"Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku maja," napovedujejo pri IJS. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali."

Foto: Vlada RS vladni semafor sproščanja ukrepov

V trenutni fazi se cepi večinoma rizično populacijo, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti (seveda pod pogojem, da bomo z ustreznim obnašanjem preprečili širitev virusa v preostali, neprecepljeni populaciji).

Slovenija Počitnice na Hrvaškem odsvetujejo

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 20.000 novih okužb na teden), ki pa poteka že počasneje od vse hitrejšega cepljenja. 

Slovenija Na tem področju so inšpektorji zaznali največ kršitev

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:36 23. April 2021.

    Važno, da smo z najboljšim lockdownom omilili posledice korone, da so ukrepi spet nerazumni in nerazumljivi. IJS pa štlevilkice kar …

  • 21:51 23. April 2021.

    pa na ijs so šli med malco na pir, potem so pa vse dvojno vidl.

  • 19:53 23. April 2021.

    malo gor malo dol ma od..jebite že enkrat

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.