Slovenija
22793 ogledov

Nova prognoza: Po optimističnih napovedih spet slabše novice

Šport in maske Profimedia
IJS je zvišal oceno reprodukcijskega števila.

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji, piše, da epidemija še naprej upada, vendar nekoliko počasneje. 

covid cepljenje testiranje COVID-19 V SLO Zdravje Ne kaže več dobro: Po dolgem času se je krivulja spet obrnila navzgor

Če je bilo reprodukcijsko število še dva dni nazaj ocenjeno na R=0,83, je le to naraslo na R=0,93, kar še vedno pomeni da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo in epidemija pada, a počasneje. 

ulica ljudje covid-19 koronavirus COVID-19 V SLO Slovenija Precejšnje razlike med najboljšo in najslabšo regijo

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 698. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

 | Avtor:

IJS ocenjuje, da smo z zaprtjem države in izvajanjem ukrepov reprodukcijsko število uspeli spustiti na R=0,93, pri čemer so upoštevili tudi vpliv prekuževanja in cepljenja ter bolj kužno britansko različico virusa.

Slovenija Slabe razmere na Hrvaškem, uvajajo nove ukrepe

 | Avtor:
 | Avtor:

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov smo trenutno v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. 

"Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku maja," napovedujejo pri IJS. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali."

 | Avtor:
vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V trenutni fazi se cepi večinoma rizično populacijo, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti (seveda pod pogojem, da bomo z ustreznim obnašanjem preprečili širitev virusa v preostali, neprecepljeni populaciji).

Plaža Hrvaška morje zrće Slovenija Počitnice na Hrvaškem odsvetujejo

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 20.000 novih okužb na teden), ki pa poteka že počasneje od vse hitrejšega cepljenja. 

Deana Potza Slovenija Na tem področju so inšpektorji zaznali največ kršitev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:36 23.april 2021.

    Važno, da smo z najboljšim lockdownom omilili posledice korone, da so ukrepi spet nerazumni in nerazumljivi. IJS pa štlevilkice kar tako malo za hec premetava iz leve v desno množico.

  • rd2dmk2 21:51 23.april 2021.

    pa na ijs so šli med malco na pir, potem so pa vse dvojno vidl.

  • Slavko Krizman 19:53 23.april 2021.

    malo gor malo dol ma od..jebite že enkrat