Slovenija
3394 ogledov

Na cepljenje vabijo osebe, ki niti ne vedo, da so kronični bolniki

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Kronični bolnik je očitno zelo širok pojem.

Osebe, ki imajo izbrane osebne zdravnike na področju ZD Ljubljana, so v zadnjih dneh prejele vabilo za cepljenje, pa čeprav ne ustrezajo kriterijem glede starosti in ne spadajo v t. i. kritično infrastrukturo, smo izvedeli iz več virov. Eden od povabljenih, mlajši od 40 let, je bil ob prejemu sporočila presenečen, saj je edina zdravstvena težava, s katero se spopada, seneni nahod. Na drugi strani pa prav tako v Ljubljani na cepljenje že od decembra čakajo osebe, starejše od 60 let.

Kaj se dogaja v Ljubljani?

Kot je zatrdila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, so inšpektorji v vseh cepilnih centrih, kjer so odkrili kršitve, prisotni vsak dan. Preverili bodo vsakogar, ki je mlajši od starosti, ki je trenutno na vrsti za cepljenje po strategiji in ugotovili, ali so te osebe res kronični bolniki, da so upravičeni do cepljenja zaradi večje ogroženosti. Če bodo ugotovili, da je v cepilni center prišla oseba, stara 38 let in brez kroničnih bolezni, ne bo cepljena.

"Osebni zdravniki so tisti, ki opredelijo, kdaj je oseba kronični bolnik"

V ZD Ljubljana pa so za Žurnal24 pojasnili, da so včeraj na cepljenje vabili osebe med 18. in 59. letom, ki so imele v sistemu s strani izbranega osebnega zdravnika vnešene kronične bolezni. "Vsak vnos mora preveriti osebni zdravnik in ga potrditi, nato pa se osebe uvrsti v bazo, iz katere vabimo. Osebe, katerih osebni zdravnik ne pregleda, niso v bazi za vabljenje, saj morajo biti podatki, ki jih pacient vnese ob prijavi, točni. Osebni zdravniki so tisti, ki opredelijo, kdaj je oseba kronični bolnik," so poudarili.

Vse, ki so zaznali odstopanja, naprošajo, naj ponovno kontaktirajo osebnega zdravnika, ki bo preveril, če je pri osebi opredeljena kategorija rizičnosti (posebej ranljivi, kronični bolniki) ustrezna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:19 23.april 2021.

    Poznam primer, ki se je zgodilo enako. Hudega kroničnega bolnika, so prehitevali vsi po vrsti, ker je imela splošna zdravnica narobe napisane podatke o bolezni, v njegovi kartoteki. Baje je takih primerov kar nekaj.

  • Ender3 15:39 23.april 2021.

    Osebni zdravniki se bolj malo ukvarjajo z selekcijo kroničnih bolnikov. To bi bilo za njih prezahtevno opravilo. Če ne izraziš osebno željo in potrebo se ti, nič ne zgodi. Vsakdo se cepi na lastno odgovornost je pa dobro upoštevati priporočilo zdravnika.

  • blayo 14:31 23.april 2021.

    Hehe, zdaj je že problem če te vabijo. A ni bil ravno malo pred tem problem da te sploh niso vabili? Skratka Slovenčkom je kul če obstaja problem, ker potem lahko rečejo da to ni kul.

Sorodne novice