Naročniških razmerij ne sklepajte po telefonu!

Foto: Saša Despot Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija;
V pisarno potrošniške organizacije so dobili precej vprašanj in pritožb, povezanih s prakso Telemacha.
Oglej si celoten članek

"V našo svetovalno pisarno smo v zadnjih tednih dobili precej vprašanj in pritožb, povezanih s prakso telekomunikacijskega operaterja Telemach, ki naročnike za svoje pakete (predvsem med upokojenci) novači kar preko telefona," pišejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. "Ker nam člani sporočajo, da so podpisali pogodbo kar podjetju, ki jim je dostavilo pošiljko, na vratih, vas ponovno opozarjamo na veliko previdnosti pri tovrstnem sklepanju naročniških razmerij."

Slovenija A1 bo 1. januarja dražil, prvič odkrito o tem, zakaj

V okviru projekta Potrošnikov ZOOM, ki ga sofinancira MGRT, so pri ZPS pred časom preverili, kako je s transparentnostjo informacij med sklepanjem naročniškega razmerja v naročniških centrih. "Bili smo, milo rečeno, negativno presenečeni, saj pred podpisom nikjer nismo bili obveščeni o pogojih in posebnostih naročniškega paketa, za katerega smo se odločili," poudarjajo pri ZSP. "Zato toliko manj verjamemo operaterjem, da ustrezno transparentnost zagotovijo med telefonskim klicem, pri čemer je še posebej zaskrbljujoče, da na takšen način pogosto komunicirajo s starejšimi osebami, ki slabo ali sploh ne sledijo hitrim spremembam na telekomunikacijskem trgu."

Zveza potrošnikov Slovenije vse operaterje ponovno poziva k spoštovanju dobrih poslovnih običajev, h katerim nikakor ne sodi netransparentno ponujanje in sklepanje naročniških pogodb po telefonu. ZPS nima nič proti tovrstnemu trženju, a potrošniku je treba omogočiti, da pred odločitvijo dobro preveri ponudbo in pogoje ter se nato v miru odloči, ali bo podpisal pogodbo ali ne. Nikakor ne moremo pristati, da se pogodba podpisuje uslužbencu kurirske službe med vrati, ko ta dostavi dokumentacijo, ki jo je tako časovno kot praktično na takšnem kraju skoraj nemogoče natančno preveriti.

ZPS

Čeprav so pred leti že zahtevali, da operaterji s prakso zbiranja naročnikov po telefonu prenehajo in je kazalo, da so se stvari umirile, pa je zdaj po navedbah potrošniške organizacije vse skupaj ponovno postalo aktualno. "Kot zanimivost omenimo, da je takrat to prakso izvajal predvsem Tušmobil, ki ga je vmes kupil Telemach in se očitno nalezel slabih poslovnih navad," pišejo pri ZPS.

Novoletno darilo Telekom z novim letom draži mobilne in fiksne pakete

Foto: Profimedia Pametni telefon

Da vas ne bi ujeli na limanice, pri ZPS priporočajo, da se držite naslednih nasvetov:

  • Če vas kličejo po telefonu, da bi vam prodali nov naročniški paket, jih prijazno zaprosite, naj vam ponudbo pošljejo po pošti, da jo v miru pregledate.
  • Zelo verjetno vas ne bodo želeli poslušati, zato klicočemu nikoli ne izdajte svoje davčne številke, prav tako ne posredujte številke računa, ki ste ga dobili za opravljene telekomunikacijske storitve.
  • Če ste klicočemu vendarle že posredovali podatke, potrebne za sestavo pogodbe, bodite ob dostavi previdni in dobro preglejte, kaj podpisujete.
  • Ne pozabite: pri sklepanju pogodbe na daljavo imate možnost, da jo v 14 dneh prekličete. Operater vam mora vrniti vse stroške, ki ste jih imeli s sklepanjem pogodbe, kot so stroški plačane naročnine, stroški prenosa številke in drugi administrativni stroški. Prav tako mora operater poskrbeti, da vašo številko prenese nazaj na operaterja, pri katerem ste bili pred sklenitvijo pogodbe po telefonu.

V skladu z zakonom o medijih objavljamo POPRAVEK.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 23:23 10. December 2017.

    Če podpišeš med vrati si si milo rečeno sam kriv. Je pa res, tudi, da ima celotna branža takšne poslovne …

  • 23:41 7. December 2017.

    že OD 35€. Ko greš pa na internetni kalkulator n nikjer razvidno ali je v tej ceni res ta hitrost, …

  • 23:37 7. December 2017.

    @brencl47 Verjetno imaš v mislih T2. Čim so z napeljavo (pustimo "mutna posla" in brez potrebnih soglasij) prišli v naš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.