Slovenija
17504 ogledov

Naročniških razmerij ne sklepajte po telefonu!

Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija; Saša Despot
V pisarno potrošniške organizacije so dobili precej vprašanj in pritožb, povezanih s prakso Telemacha.

"V našo svetovalno pisarno smo v zadnjih tednih dobili precej vprašanj in pritožb, povezanih s prakso telekomunikacijskega operaterja Telemach, ki naročnike za svoje pakete (predvsem med upokojenci) novači kar preko telefona," pišejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. "Ker nam člani sporočajo, da so podpisali pogodbo kar podjetju, ki jim je dostavilo pošiljko, na vratih, vas ponovno opozarjamo na veliko previdnosti pri tovrstnem sklepanju naročniških razmerij."

A1 Slovenija A1 bo 1. januarja dražil, prvič odkrito o tem, zakaj

V okviru projekta Potrošnikov ZOOM, ki ga sofinancira MGRT, so pri ZPS pred časom preverili, kako je s transparentnostjo informacij med sklepanjem naročniškega razmerja v naročniških centrih. "Bili smo, milo rečeno, negativno presenečeni, saj pred podpisom nikjer nismo bili obveščeni o pogojih in posebnostih naročniškega paketa, za katerega smo se odločili," poudarjajo pri ZSP. "Zato toliko manj verjamemo operaterjem, da ustrezno transparentnost zagotovijo med telefonskim klicem, pri čemer je še posebej zaskrbljujoče, da na takšen način pogosto komunicirajo s starejšimi osebami, ki slabo ali sploh ne sledijo hitrim spremembam na telekomunikacijskem trgu."

Zveza potrošnikov Slovenije vse operaterje ponovno poziva k spoštovanju dobrih poslovnih običajev, h katerim nikakor ne sodi netransparentno ponujanje in sklepanje naročniških pogodb po telefonu. ZPS nima nič proti tovrstnemu trženju, a potrošniku je treba omogočiti, da pred odločitvijo dobro preveri ponudbo in pogoje ter se nato v miru odloči, ali bo podpisal pogodbo ali ne. Nikakor ne moremo pristati, da se pogodba podpisuje uslužbencu kurirske službe med vrati, ko ta dostavi dokumentacijo, ki jo je tako časovno kot praktično na takšnem kraju skoraj nemogoče natančno preveriti.

ZPS

Čeprav so pred leti že zahtevali, da operaterji s prakso zbiranja naročnikov po telefonu prenehajo in je kazalo, da so se stvari umirile, pa je zdaj po navedbah potrošniške organizacije vse skupaj ponovno postalo aktualno. "Kot zanimivost omenimo, da je takrat to prakso izvajal predvsem Tušmobil, ki ga je vmes kupil Telemach in se očitno nalezel slabih poslovnih navad," pišejo pri ZPS.

Telekom Slovenije Novoletno darilo Slovenija Telekom z novim letom draži mobilne in fiksne pakete

Pametni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia

Da vas ne bi ujeli na limanice, pri ZPS priporočajo, da se držite naslednih nasvetov:

 • Če vas kličejo po telefonu, da bi vam prodali nov naročniški paket, jih prijazno zaprosite, naj vam ponudbo pošljejo po pošti, da jo v miru pregledate.
 • Zelo verjetno vas ne bodo želeli poslušati, zato klicočemu nikoli ne izdajte svoje davčne številke, prav tako ne posredujte številke računa, ki ste ga dobili za opravljene telekomunikacijske storitve.
 • Če ste klicočemu vendarle že posredovali podatke, potrebne za sestavo pogodbe, bodite ob dostavi previdni in dobro preglejte, kaj podpisujete.
 • Ne pozabite: pri sklepanju pogodbe na daljavo imate možnost, da jo v 14 dneh prekličete. Operater vam mora vrniti vse stroške, ki ste jih imeli s sklepanjem pogodbe, kot so stroški plačane naročnine, stroški prenosa številke in drugi administrativni stroški. Prav tako mora operater poskrbeti, da vašo številko prenese nazaj na operaterja, pri katerem ste bili pred sklenitvijo pogodbe po telefonu.

V skladu z zakonom o medijih objavljamo POPRAVEK.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Dixon 23:23 10.december 2017.

  Če podpišeš med vrati si si milo rečeno sam kriv. Je pa res, tudi, da ima celotna branža takšne poslovne prakse...

 • dusan72 23:41 07.december 2017.

  že OD 35€. Ko greš pa na internetni kalkulator n nikjer razvidno ali je v tej ceni res ta hitrost, ali je 10/10 ali kaj. Pa potem vidiš, da TV ni vštet in dodaš še TV shemo. S je brezvezna, ...prikaži več dodaš malo večjo, ki ti ustreza in "kalkulator" naenkrat skoči na 50+ €. Ugodni "my ass" Mogoče govorimo o parih €, vsekakor pa ne o 20 ali 30, kolikor njihovi akviziterji prikazujejo naivnim strankam.

 • dusan72 23:37 07.december 2017.

  @brencl47 Verjetno imaš v mislih T2. Čim so z napeljavo (pustimo "mutna posla" in brez potrebnih soglasij) prišli v naš objekt se jih 14 dni nismo mogli rešit z vrat. Ko so prišli že tretjič sem jim rekel, da "bo ...prikaži večbo četrtega čakalo vroče olje, ki ga imam na štedilniku". Potem se je nehalo. Če jim pa "nasedeš", pa ponavadi prepozno ugotoviš, da je ponudba eno, resnica pa drugo. Predvsem paketi, kjer je z malimi črkami napisano OD in DO. Piše paket do 300 Mb, pa 270 programov, pa telefon...