Novi ukrepi: Namesto semaforja šest faz?

Foto: A. Š.
Foto: A. Š.
Strokovna skupina za covid-19 je s sestankom začela ob 19. uri.
Oglej si celoten članek

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar naj bi po napovedih danes sprejela predlog novega semaforja ukrepov za obvladovanje epidemije koronavirusa. Pričakuje se, da bo glavno merilo zasedenost bolniških postelj, semafor pa naj bi vključeval tudi pogoj PCT.

Že prejšnji teden je Logarjeva povedala, da bo eno glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno.

Razširitev pogoja PCT?

Če bo število okužb raslo, naj bi strokovna skupina predlagala razširitev pogoja PCT ter pogostejše testiranje. V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je pojasnila Logarjeva.

Strokovna skupina bi lahko po napovedih ob slabšanju epidemioloških razmer predlagala tudi bodisi omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti bodisi obvezen pogoj PCT za stranke. Ta pa naj ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

covid-19 Toliko zdravnikov v Sloveniji je cepljenih

Namesto barv semaforja šest faz?

Člani strokovne skupine imajo po poročanju Kanala A precej različna mnenja in stališča, zato je pričakovati dolgo razpravo, ki bi se lahko zavlekla pozno v noč. Po enem izmed predlogov se semafor sicer ne bi več delil na barve, temveč na šest faz. V nobeni naj ne bi bilo predvideno zapiranje šol, policijska ura ali omejitev gibanja na občine.

Po informacijah STA je za zdaj predvideno, da bi novi semafor ukrepov uradno predstavili na tiskovni konferenci po seji vlade v drugi polovici tedna.

ukrepi Nova omejevanja: Obiski dvakrat tedensko, največ 15 minut, obvezen pogoj PCT

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 07:33 31. Avgust 2021.

    Semaforji ali faze ...vse to so fraze politične diktature oblasti .

  • 06:57 31. Avgust 2021.

    Partija vas bo vse pozdravila, najbolj težavne pa poslala v bolnico Franja. Rešeno takoj?

  • 03:34 31. Avgust 2021.

    Dajmo si sedaj čistega vina nalit...vlada je kot prvo nesposobna in v oblasti človeka, ki je bil preskrajni komunist celo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.