Slovenija
11500 ogledov

Toliko zdravnikov v Sloveniji je cepljenih

Cepljenje Epa
Zdravniki v 12 slovenskih bolnišnicah, univerzitetni kliniki in obeh UKC so precepljeni z visokim deležem.

Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije so zdravniki v 12 slovenskih bolnišnicah, univerzitetni kliniki in obeh UKC, v katerih skupno dela okoli 3.571 zdravnikov – precepljeni 89,4-odstotno. ''Z visoko lastno precepljenostjo in tudi precepljenostjo svojih družin jasno kažemo, da smo v dejstva o cepljenju prepričani in ga zato priporočamo vsem. Posebej je pomembna precepljenost tistih, ki so v nevarnosti, da bodo ob okužbi s SARS-CoV-2 potrebovali sprejem v bolnišnico, to je predvsem starejših od 50 let,'' poudarja prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. 

Pri tem s 100-odstotno ali skoraj 100-odstotno precepljenostjo zdravnikov izstopata Bolnišnica Topolšica (100 %) in Splošna bolnišnica Celje (99,4 %). Zelo visok delež dosegajo tudi v UKC Maribor, Onkološkem inštitutu ter Splošnima bolnišnicama Brežice in Slovenj Gradec.

Tudi v največji zdravstveni ustanovi v državi – UKC Ljubljana, kjer dela preko 1.300 zdravnikov, je precepljenost visoka, 87-odstotna: ''Pri tem je treba upoštevati, da so v ta podatek v UKC Ljubljana vključeni vsi zdravniki, torej tudi tisti, ki so na dolgotrajni bolniški ali na porodniškem dopustu,'' pojasnjujejo iz Zdravniške zbornice ter dodajajo, da tudi so tudi v bolnišnicah, kjer je precepljenost še vedno zelo visoka, a je npr. nižja od povprečja, pojasnili, da so nekateri zdravniki, ki še niso cepljeni, prebolevniki, ki so zaradi prebolele bolezni še zaščiteni.

V Sloveniji imamo od skupno 4.038 zdravnikov, ki so zaposleni v bolnišnicah, specialistov infektologije, ki prvenstveno skrbijo za covidne bolnike – 65. Še dodatno je na intenzivnih oddelkih, ki so bili v velikem deležu spremenjeni v covid intenzivne enote, zaposlenih 70 specialistov intenzivne medicine. V sistemu je še 38 specializantov infektologije in 3 specializanti intenzivne medicine.

Edini ukrep za uravnavanje četrtega vala

Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor ob tem poziva k cepljenju, saj je to edini način zmanjšanja intenzivnosti četrtega vala, ki ga je Slovenija že dosegla: ''Četrti val, ki prihaja, je lahko zelo velik ali ne tako zelo velik. Edini ukrep, ki je pravzaprav na voljo pri uravnavanju tega, je število cepljenih ljudi. Več ljudi kot bo cepljenih, manjši bo četrti val in bolnišnice bodo lahko izvajale svoje storitve tudi na ostalih področjih. V primeru, da bo prišlo do takšnega vala, kot sta bila drugi in tretji, pa bodo bolnišnice zablokirane in bodo praktično lahko izvajale samo urgentno službo in skrbele za onkološke paciente. Vsi ostali pacienti pa bodo morali počakati. Tako da še enkrat prosim vse prebivalstvo, cepite se!''

Obenem je v svojem videonagovoru pojasnil, da so v UKC Maribor v drugem in tretjem valu obravnavali več kot 3000 covid pacientov, od tega skoraj 600 na intenzivni terapiji. V tem trenutku se zdravi 30 pacientov, od tega 9 na intenzivni terapiji. Pričakujejo še bistveno večje število pacientov v njihovi in ostalih ustanovah.

Dr. Natalija Krajnc, v. d. strokovne direktorice SB Slovenj Gradec je ob pozivu k cepljenju pozvala k razmisleku o dosegu kolektivne imunosti: ''Pridružujemo se pozivom k cepljenju prebivalstva, saj trenutno stanje cepljenosti proti covidu-19 v Sloveniji nikakor ne zagotavlja dovolj visoke kolektivne zaščite pred okužbo s to boleznijo. S cepljenjem ne ščitimo le sebe, pač pa tudi druge, še zlasti ranljive osebe v svoji okolici, ki bi lahko zbolele s težjo obliko bolezni.''

Od danes sprejemajo covid bolnike poleg UKC Ljubljana, UKC Maribor, celjske bolnišnice in klinike Golnik še novomeška, novogoriška in murskosoboška bolnišnica. "Vse priprave in vsa ukrepanja so zelo dobro koordinirana s strani ministrstva," je še povedal Vogrin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • bobubob 01:07 31.avgust 2021.

    Pred časom je nek hrvaški dr. 'honorarno cepil' po Bosni, za nekaj 100 Eur po 'šusu'. Od kod mu 'cepivo', so se spraševali. Najbrž so mu ga 'darovali' kolegi, ki pa so se seveda morali vendarle z nečim 'cepiti'. Pipa ...prikaži veča je bila najbližja...Koliko muh na en mah so s tem ubili, lahko le ugibamo. V EU pa velja načelo prostega pretoka idej....

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:58 30.avgust 2021.

    Kako pa mi lahko vemo, da to niso samo neke statistike in da zdravniki niso dobili samo fiziološke ali pa še tega ne?

  • Stane Adamič 20:51 30.avgust 2021.

    Zboliš, brez problema si dohtarjem daš odpret trebuh in to v anesteziji, da dohtar čara po tebi kar misli, da je prav, zaupaš mu. Tukaj pa so ti RTV ter leve politične stranke v boju zoper vlado vcepile v mozak, ...prikaži več da je cepljenje škodljivo in ti taistim dohtarjem ne verjameš več. Torej tisti kateri ste necepljeni zamislite se malo.