O ulici bodo odločali ustavni sodniki

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ustavni sodniki bodo odločali o dober mesec starem imenu ulice.
Oglej si celoten članek

Dober mesec nazaj je Ljubljana dobila dve novi ulici, Džamijsko in Žabjo ulico. Poimenovanju sta nasprotovala Svetniška kluba SDS in NSi.

Nacionalna televizija RTV SLO sedaj poroča, da so nasprotniki poimenovanja Džamijske ulice že pripravili predlog za ustavno presojo. 

Ob polemikah Ljubljana le dobila Džamijsko in Žabjo ulico

Slovenija Burna razprava o poimenovanju ene ljubljanske ulice

Ustavno presojo imena so po navedbah televizije pripravili prebivalci četrtne skupnosti Bežigrad, da je pobuda pripravljena pa je za RTV SLO potrdila tudi svetnica SDS Mojca Škrinjar. Na sodišče naj bi jo posredovali v prihodnjih dneh.

Foto: Googlemaps Džamijska ulica Džamijska ulica povezuje Parmovo ulico in Islamski verski in kulturni center.

Slovenija Takšen je pogled na ljubljansko džamijo iz zraka

Slovenija Takšna je podoba ljubljanske džamije

Debata med mestnimi svetniki je  tekla o smiselnosti poimenovanja ulice po objektu. Ob tem pa so se pojavljali tudi predlogi, naj se ulica raje poimenuje Ulica verskega sožitja, Bela cesta oziroma Livarska ulica, ker gre za krajši podaljšek že obstoječe ceste.

Džamijska ulica pa temelji na postavitvi Islamskega kulturnega centra. Ker je meščanom objekt na degradiranem območju poznan pod imenom džamija, ne glede na uradni naziv projekta, pobudniki predlagajo poimenovanje ulice po že sprejetem imenu objekta "Džamijska ulica". V tej ulici sicer ni stanovalcev, ki bi jih poimenovanje finančno bremenilo.

Magazin Ulice in ceste, ki jih morate videti vsaj enkrat v življenju

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:10 27. Oktober 2017.

    Vse kar se poimenuje po muslimanih izbrisat.

  • 12:58 26. Oktober 2017.

    morala bi biti Slovenska ulica ob Djamiji

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.