Slovenija
1634 ogledov

Ljubljana le dobila Džamijsko in Žabjo ulico

Ljubljana iz ljubljanskega gradu. Anže Petkovšek Ljubljana
Ob nasprotovanju Svetniškega kluba SDS in NSi je Ljubljana le dobila novi ulici.

Ljubljanski mestni svetniki so s 24 glasovi za in 9 proti podprli predlog občine za poimenovanje Džamijske in Žabje ulice, pri čemer jih v nasprotno ni prepričala peticija četrtne skupnosti Bežigrad in prebivalcev Koseške ceste. Večina svetnikov je pri tem zavrnila tudi dopolnili SDS in NSi za njuno izločitev iz odloka.

O poimenovanju ulic - v večji meri o Džamijski ulici - so mestni svetniki že razpravljali na junijski seji, ko je podobno kot tudi na prvi jesenski seji debata tekla o smiselnosti poimenovanja ulice po objektu. Ob tem pa so se pojavljali tudi predlogi, naj se ulica raje poimenuje Ulica verskega sožitja, Bela cesta oziroma Livarska ulica, ker gre za krajši podaljšek že obstoječe ceste.

Sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji in svetnik Liste Zorana Jankovića Nevzet Porić je ob tem izrazil prepričanje, da nekatere ljudi moti objekt, in ne ime ulice. Svetnike je pozval, naj ime podprejo in dokažejo, da je Ljubljana multikulturno mesto.

Zaradi polemik okoli določitve imen ulic je še pred sejo odstopil svetnik SDS in predsednik občinske komisije za poimenovanje ulic in naselji Janez Moškrič, ki je na junijski seji podprl osnutek predloga.

Ljubljana 01.09.10, Ljubljana, mesto, grad, center, panorama, foto: Benjamin Kov Slovenija Burna razprava o poimenovanju ene ljubljanske ulice
Žabja ulica | Avtor: Googlemaps Googlemaps
Žabja ulica bo potekla na južnem delu Koseške ceste, ki se odcepi levo od Večne poti. Novo poimenovanje pa temelji na aktivnostih Herpatološkega društva, ki ima sedež na ljubljanski Biotehnični fakulteti, in se ukvarja s preučevanjem in varovanjem herpetofavne in osveščanjem o dvoživkah in plazilcih. "Ljubljančani izgleda, da imajo žabe radi, saj se redno udeležujejo akcij prostovoljstva in nam pomagajo reševati življenja žab, ki jih vsako zgodnjo pomlad prenašamo čez cesto na Večni poti," so zapisali v predlogu komisiji za poimenovanje, ki se je z njihovim predlogom strinjala, saj gre za področje Koseškega bajerja, kjer so žabe nekdaj regljale daleč naokrog.
 
Džamijska ulica | Avtor: Googlemaps Googlemaps
Džamijska ulica pa temelji na postavitvi Islamskega kulturnega centra. Ker je meščanom objekt na degradiranem območju poznan pod imenom džamija, ne glede na uradni naziv projekta, pobudniki predlagajo poimenovanje ulice po že sprejetem imenu objekta "Džamijska ulica". V tej ulici sicer ni stanovalcev, ki bi jih poimenovanje finančno bremenilo.
 
 
Komentarjev 7
  • dd 10:07 27.september 2017.

    Volili ste tujce, tukaj so sedaj posledice.

  • LukaMB 19:45 26.september 2017.

    Svet tone v liberalno multikulturno sprijenost! Sramota za Slovenijo, kot tudi druge, ki sprejemajo kaj takšnega. Globalizem nam vsiljujejo in nobenega od nas nič ne vprašajo ali se s tem strinjamo. Vdirajo nam v zakone in nas podrejajo zakonom primitivnih ...prikaži več invazijskih zavojevalcev. Kreteni debilni in pa ZOKI SPOKI kreljo en kretenski, da ti ne e..mo mater tvojo malo gnilo posrano.

  • jozicamurn 19:39 26.september 2017.

    Dajmo še Šeriatsko 1 in ulico padlih mučenikov Isisa. Gnide ene liberalne bolezenske anomalijske!!