Slovenija
1069 ogledov

Takšen je pogled na ljubljansko džamijo iz zraka

džamija Saša Despot
"Predbajramsko darilo prijateljem," je tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić zapisal ob posnetku, ki ga je delil na svojem Facebook profilu.

Za muslimane se začel kurban bajram, eden najpomembnejših praznikov v islamu. 

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus je ob jutranji bajramski molitvi, ki so jo ob začetku praznovanja pripravili  v dvorani Kodeljevo v Ljubljani poudaril, da Islam v svojem imenu nosi močno sporočilo miru: "Naša vera ima smisel, če je mirna, duhovno zrela in povezovalna proti vsem oblikam ekstremnih in nasilnih dejanj," je dejal.

Bajram | Avtor: Islamska skupnost v Sloveniji Islamska skupnost v Sloveniji

Poudaril je, da muslimani živijo v svetu, v katerem se pogosto prepletajo različne informacije in dezinformacije o njihovi veri: "Vse to so pokazatelji naše nezrelosti v razumevanju vere," je dejal.

Človeško življenje je božji dar

Dodal je, da kurbam bajram simbolizira stopnjo človeške zrelosti, da je človeško življenje božji dar in nihče ga nima pravice namenoma vzeti.

Opozoril je, da če nekdo namenoma ubije človeka, mora ven iz svoje vere. Zato so ideologije, ki zagovarjajo nasilje, po njegovem mnenju v popolnem nasprotju s smislom islamskega učenja.

džamija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dragoceno darilo

Še pred praznikom je glavni tajnik islamske skupnosti  Nevzet Porić preko družbene strani facebook posredoval posnetek džamije v Ljubljani, za katero so si slovenski muslimani prizadevali celih štirideset let: "Predbajramsko darilo prijateljem," je zapisal pod posnetkom, ki so ga s pomočjo drona posneli z zraka. 

Dolga leta so sovenski muslimani tudi sami zbirali denar za džamijo, za zemljišče na Kurilniški ulici v Ljubljani so na koncu odšteli 4,5 milijona evrov; 11, 5 milijona za gradnjo je do sedaj prispeval Katar. Celotna vrednost projekta je ocenjena na 22,3 milijona evrov. 

"Končana so vsa betonska dela in se končuje jeklena konstrukcija, ki je najzahtevneši del celotnega objekta. Postavljena je tudi steklena fasada na objektu džamije," je pred dnevi za naš portal dejal Porić, ki je dodal, da so imeli delavci največ težav z jekleno konstrukcijo. 

Preberite še:

Na džamijo je ob koncu današnje molitve spomnil tudi Grabus in izrazil upanje, da bodo lahko molitve čim prej začeli izvajati v ljubljanski džamiji.

Kurban bajram je eden najpomembnejših praznikov v islamu. V Savdski Arabiji, kjer poteka muslimansko romanje (hadž), pa se ga  udeležuje 13 slovenskih romarjev,

Verniki v Meki | Avtor: Reuters Reuters
Lani je konec muslimanskega romanja zaznamovala ena najhujših tragedij v zgodovini hadža. V prerivanju v množici, ki je opravljala obred kamenjanja hudiča v Mini, je po podatkih več držav umrlo skoraj 2300 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • nergač 09:21 13.september 2016.

    No, pa smo dočakali začetek arhitekturne preobrazbe Bežigrada. Kdaj pride medresa?

  • stanekos 23:08 12.september 2016.

    Krota primitvna. Raje šolo končaj že enkrat. Vsaj osnovno, da boš imela vsaj temelj, fundus, da začneš življenje dojemati malce širše od domače greznice, ki jo pucaš vsak teden po temu, ko serješ kot nora. Babura.

  • dragec 21:03 12.september 2016.

    ne...ne...kot pivovarna Laško