Po včerajšnjem molku je Počivalšek spregovoril

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Minister Počivalšek zaradi preiskave ne namerava odstopiti.
Oglej si celoten članek

"Včerajšnja preiskava me ni presenetila, bila je logična posledica vseh dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij," je v današnji izjavi povedal minister Zdravko Počivalšek. "Cilj te vlade je bil zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Delovali smo zakonito in transparentno, verjamem, da bodo to pokazali tudi pristojni organi."

Dodal je, da do preiskave ni brezbrižen, saj morajo opraviti svoje delo. "Z njimi sem sodeloval od jutra do večera, v postopku sem bil kooperativen, to lahko od mene pričakujejo tudi v prihodnje," je dejal Počivalšek in poudaril, da ni bil priprt, ampak pridržan za čas hišne preiskave. "Ne bom trdil, da je bilo enostavno, saj to ni nekaj, česar bi bil vajen."

"Pričakujem, da bodo pristojni organi naredili to, kar morajo"

Poudaril je, da so trenutno njegove misli usmerjene v to, da bi preiskava potekala temeljito, konstruktivno in predvsem hitro. "Ne pozabimo, v Sloveniji velja načelo nedolžnosti do pravnomočne obsodbe," je dejal Počivalšek in dodal, da se je boj proti epidemiji povsem razvrednotil pred slovensko javnostjo. "Konstrukt določenih političnih skupin nima nobene zveze z realnostjo."

Zaščitna oprema Zdravku Počivalšku odvzeli prostost Slovenija Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odstopil

Včerajšnjih odstopov ministra za notranje zadeve ni komentiral, dejal je le: "Žal mi je, da je odstopil, ker sem z njim tvorno sodeloval." 

Odstopiti ne namerava

Sam odstopiti ne namerava. "Zdaj bi morali vse napore vložiti na področje izzivov na področju gospodarstva in turizma," je poudaril Počivalšek in dodal, da ima podporo predsednika vlade Janeza Janše. "V tem najdem svoje poslanstvo in močno voljo za nadaljevanje moje ministrske poti. Svojih odločitev, ki sem jih sprejel v času epidemije z namenom preprečevanja človeških žrtev, ne bom opravičeval.

Hišne preiskave od jutranjih ur

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so včeraj od jutranjih ur na več lokacijah opravljali preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil v preiskavi zaradi spornih poslov z zaščitno opremo. 

Preiskavo so med drugim opravili tudi pri ministru Počivalšku in mu za čas hišne preiskave tudi odvzeli prostost. 

Preiskovali naj bi posel blagovnih rezerv s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev, manj primernih za zdravljenje obolelih za covid-19.

Soočenje Gale - Počivalšek Zdravnik Knafelj: Ventilatorji za bolnike s covid-19 niso primerni Slovenija Rihard Knafelj v intervjuju o spornih poslih z ventilatorji

Sporne posle je v oddaji Tarča razkril uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale. 

Osumljenim naj bi očitali storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Zaradi preiskave je včeraj odstopil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je v obrazložitvi svojega odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih vidi kot "politično motivirane". 

Slovenija Afera maske: Pritiski so bili strašni, grožnje, izsiljevanje

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 23:57 1. Julij 2020.

    Zadnjič pa je govoril,da vse te stvari najde pri svojih telicah.....

  • 23:04 1. Julij 2020.

    Verjamem, da so bile razmere v krizi kakršne so pač bile, vendar ostaja še vedno dilema recimo o nakupu neustreznih …

  • 21:49 1. Julij 2020.

    Enaki tiči vkup letajo, Ivan rabi Zdravca zgolj, za podalševanje vladne agonije. Primerek poliikanta, ki brani osebne interese in nima …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.