Slovenija
4035 ogledov

Rihard Knafelj v intervjuju o spornih poslih z ventilatorji

rihard knafelj tarča zdravnik Posnetek zaslona / TV Slovenija
Nobenega od trinajstih ventilatorjev, ki smo jih ocenili za primerne, nismo favorizirali.

Za Dnevnik je spregovoril Rihard Knafelj, specialist interne medicine na kliničnem centru v Ljubljani. Mednarodno priznani strokovnjak z doktoratom s področja intenzivne medicine, predavatelj na medicinski fakulteti, ki se strokovno, raziskovalno in pedagoško ukvarja z mehansko ventilacijo, se je izpostavil v oddaji Tarča na TV Slovenija, kjer je razkril nekatere podrobnosti delovanja politike v poslih z zaščitno opremo.

Trije ventilatorji, ki so omenjeni v članku, s katerim se me poskuša na Siolu diskreditirati, pravi Knafelj, so bili ponujeni, kot da so na razpolago za takojšnji nakup: „Od tod tudi moje vprašanje, zakaj, če so že ocenjeni pozitivno, niso tudi bili nabavljeni. Nas se je torej v tem delu korespondence spraševalo zgolj o tem, ali se jih naj nabavi ali ne. Ponavljam, da smo mi teh 13 ventilatorjev ocenili kot primerne in karkoli od teh trinajstih bi bilo na razpolago, bi vzeli z veseljem.“

Ponudbe ventilatorjev neformalni skupini, ki je ocenjevala primernost zdravstvene opreme, je pošiljala gospa Jelka Godec, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, in vidna članica stranke SDS.

Jelka Godec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

„Ona je bila nekakšen vezni člen, preko katerega so nam bile posredovane posamezne ponudbe. Mi smo opremo takoj ocenili in se nato pisno opredelili glede primernosti. Nikoli pa nismo dobili nobene povratne informacije, in tudi ko smo o tem povprašali gospo Godec, je ta dejala, da teh informacij nima in da nam bi jih v nasprotnem primeru posredovala,“ je za Dnevnik povedal Knafelj.

Janez Janša Slovenija Janez Janša napovedal 'čiščenje'

V nemilosti javnosti se je znašel tudi zaradi nekaterih objav na Facebooku, ki so bile, milo rečeno, nenavadne.

„Umaknil sem jih zaradi tega, ker sem naletel na ogromno nestrinjanja, sovraštva in ker so bili nekateri ljudje zaradi teh poobjav očitno čustveno zelo prizadeti. Morate vedeti, da je šlo pri vsem, kar se mi očita in je letelo konkretno na kristjane, za poobjave in ne moje lastne objave. Osebno sem to dojemal kot črni humor, absolutno pa ni bil moj namen nikogar užaliti. Ker pa je bilo to dojeto kot izjemna žalitev verskih čustev in ker so se nekateri enostavno odločili, da sem jaz neetičen, nemoralen in kot zdravnik nevaren za kristjane, sem te objave umaknil in se zanje na facebooku tudi javno opravičil,“ je še povedal zdravnik, ki se je v oddaji Tarča izpostavil, ko je šlo za kritiko politike pri nabavi zaščitne opreme.

Išče se dlaka v jajcu, poskuša se me diskreditirati na vse mogoče načine, od tega, da sem gej, da imam pobarvane lase, do tega, da me ukalupljajo v neko strankarsko življenje, je v pogovoru za Dnevnik še povedal Knafelj in dodal: „Po mojih življenjskih nazorih sem, če me že morate dati nekam, očitno res levičar. Zato ker verjamem v svobodo govora, socialno državo, izobraževalni in zdravstveni sistem, a hkrati nisem član nobene stranke. Kot ateist nisem imel nikoli nobene težave z verujočimi bolniki, kot tudi ne s tem, da sem zanje klical duhovnika, tako da so tovrstne diskreditacije izjemno nekorektne in boleče.“

V oddaji Tarča je natopil, tako Knafelj, ker sem bil eden izmed članov komisije, ki je videla vso dokumentacijo: „Če se je oblikovala skupina, formalno ali neformalno, in če smo mi vložili ogromno dela, ki temelji na našem znanju in izkušnjah, se to ne more kar tako poteptati. Če pa je tako, potem že na začetku ni bilo potrebe po kakršnikoli komisiji in vloženem delu. Spravljenih imam krepko čez 300 elektronskih sporočil iz korespondenc, v katerih smo ocenjevali opremo. To ni le ogromnega nekega dela, temveč ogromna odgovornost. Pod temi ocenami je moj podpis in za temi besedami stojim. Stojim tako za tistim, kar je v redu, kot za tistim, kar ni v redu.“

Na očitke ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, da je strankarski zdravnik pa odgovarja, da je pred prejšnjimi volitvami, ko je kandidiral Marjan Šarec, z njim res sedel na sestanku, a da so ob koncu pogovora ugotovili, da se njuni pogledi na zdravstveno politiko razhajajo, zato sta se poslovila: "Po volitvah sem mu jaz poslal samo še čestitko ob izvolitvi. Po tistem nisem bil nikoli več v kontaktu z njim. Saj ne, da se tega kakorkoli sramujem. Vsakemu lahko brez problema povem, da sem bil povabljen in da je do pogovora prišlo, ne morem pa prevzemati odgovornosti, da sem gospodu Šarcu pisal kakršenkoli program. Sedaj se namreč skuša ta pogovor prikazati v neki popolnoma drugačni luči.“

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 17
  • Naklonsky 07:21 06.maj 2020.

    Kako gre že tisti slovenski pregovor: "Drek bolj mešaš, bolj smrdi". Kar je rekel, je rekel in takrat to tudi mislil. Tudi Dnevnik ga ne more več oprati.

  • joze3 18:50 05.maj 2020.

    Potem takem bi se lahko direktor Slovenjgraške bolnišnice zaradi svojih Twiter objav tudi izgovarjal na črni humor in mu ne bi bilo treba odstopit s položaja. V Večeru so ga dva tedna prebijali na križ, dokler niso dosegli svoje. Črni ...prikaži več humor gor ali dol, tak človek ki zaseda nek odgovoren položaj kot je ta Knafelj, si ne sme in ne more privoščit črnega humorja na račun svojih pacientov, saj je to v neskladju z moralno etičnim kodeksom njegovega poklica.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 18:38 05.maj 2020.

    Nečimrnost je ena hudo zaj... stvar! Ponavad ti njena teža pade na palec in povzroči bolečino, medtem ko je moder noht pridotrn še mesece.