Predčasne volitve v drugi polovici maja

Foto: Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade v odstopu Miro Cerar Foto: Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade v odstopu Miro Cerar Foto: Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade v odstopu Miro Cerar
Cerar odstop že poslal v parlament in se sestal s Pahorjem. Pahor novega mandatarja ne bo predlagal.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Miro Cerar, ki je včeraj najavil odstop s premierske funkcije, se je opoldne sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem. Cerar je Pahorja s svojo odločitvijo seznanil že včeraj, podrobneje z razlogih za odstop pa ga je seznanil danes.

Slovenija Za koalicijo odstop presnečenje, za opozicijo ne

"Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja," so po srečanju sporočili s predsedniškega urada. Pahor je tako že sklenil, da državnemu zboru v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Pva možna volilna nedelja je tako 20. maj, bolj verjetni datum pa 27. maj.

Posvetovanje s poslanskimi skupinami

Pravico do predlaganja kandidata za predsednika vlade tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev. O tem se in o roku za določitev predčasnih volitev se bo Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin.

Cerar je svojo odstopno izjavo tudi že poslal v Državni zbor. Poslanci se bodo z njegovim odstopom seznanili prihodnji teden, v torek. Državni zbor o odstopu ne glasuje, ampak le ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija. Z odstopom predsednika vlade preneha mandat celotni vladi, a mora vlada opravljati tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma ministrov.

Slovenija Predsednik vlade je odstopil, kaj zdaj?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 09:33 16. Marec 2018.

    Redne volitve v prvi polovici junija ali predčasne v drugi polovici maja. Slaba odločitev. Vlade tako ali tako ne bo …

  • 15:47 15. Marec 2018.

    predčasne volitve so čista oslarija in povsem nepotrebno dejanje ... ne vem zakaj taka panika, pa šok, pa skoraj konec …

  • 15:07 15. Marec 2018.

    niti ena stranka ne dela za nas,torej jih ne rabimo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.