Slovenija
2481 ogledov

Predčasne volitve v drugi polovici maja

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade v odstopu Miro Cerar
1/3
Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predsednika vlade v odstopu Mira Cerarja.
Cerar odstop že poslal v parlament in se sestal s Pahorjem. Pahor novega mandatarja ne bo predlagal.

Predsednik vlade Miro Cerar, ki je včeraj najavil odstop s premierske funkcije, se je opoldne sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem. Cerar je Pahorja s svojo odločitvijo seznanil že včeraj, podrobneje z razlogih za odstop pa ga je seznanil danes.

Vlada, seja, 1.12.2016 Slovenija Za koalicijo odstop presnečenje, za opozicijo ne

"Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja," so po srečanju sporočili s predsedniškega urada. Pahor je tako že sklenil, da državnemu zboru v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Pva možna volilna nedelja je tako 20. maj, bolj verjetni datum pa 27. maj.

Posvetovanje s poslanskimi skupinami

Pravico do predlaganja kandidata za predsednika vlade tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev. O tem se in o roku za določitev predčasnih volitev se bo Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin.

Cerar je svojo odstopno izjavo tudi že poslal v Državni zbor. Poslanci se bodo z njegovim odstopom seznanili prihodnji teden, v torek. Državni zbor o odstopu ne glasuje, ampak le ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija. Z odstopom predsednika vlade preneha mandat celotni vladi, a mora vlada opravljati tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma ministrov.

Miro Cerar Slovenija Predsednik vlade je odstopil, kaj zdaj?
Komentarjev 12
  • Pepe007 09:33 16.marec 2018.

    Redne volitve v prvi polovici junija ali predčasne v drugi polovici maja. Slaba odločitev. Vlade tako ali tako ne bo pred septembrom, oziroma vsaj ne bo nobena vlada pred septembrom nič naredila. Zaradi predčasnih volitev bomo morali letos nakraspati za ...prikaži več en mesec več nadomestil bivšim poslancem.

  • Avatar praufo
    praufo 15:47 15.marec 2018.

    predčasne volitve so čista oslarija in povsem nepotrebno dejanje ... ne vem zakaj taka panika, pa šok, pa skoraj konec sveta ... lepo vas prosim, stvari se nabirajo in nabirajo potem pa tista kapljica, ki je že zdavnaj dosegla rob ...prikaži več ... malo so zmatrani, naveličani sindikatov, in vsega ... rabimo več diktature in resnosti

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:07 15.marec 2018.

    niti ena stranka ne dela za nas,torej jih ne rabimo