Slovenija
5057 ogledov

Za koalicijo odstop presnečenje, za opozicijo ne

Vlada, seja, 1.12.2016 Vlada RS
V prvih izjavah po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika republike je Janez Janša povedal, da je odstop pričakoval.

Ko sta donedavna koalicijska partnerja Dejan Židan in Karl Erjavec zapuščala sejo vlade, je že bilo mogoče čutiti, da se obetajo drastične poteze. Erjavec, ki je predčasno zapustil vlado, je tako na vprašanje, ali vlado še imamo, odgovoril z ne vem. Židan pa je napovedoval presenečenje, po odstopu je za TV Slovenija zatrdil, da ne ministri ne koalicija niso bili obveščeni o Cerarjevi odločitvi, tako da ga je ta presenetila.

Prvak SD je zavrnil očitke, ki jih je ob odstopu nanizal Miro Cerar, in dodal, da to v resnici na politiko ne bo bistveno vplivalo, saj so tako ali tako pred vrati državnozborske volitve. "V vsakem primeru pa bo vlada, še posebej ker bo to vlada z nekaj manjšimi pooblastili, morala zelo veliko delati," je še povedal za televizijo in dodal, da bo treba vse težave, ki so nastale v zadnjih nekaj tednih, ves čas sproti reševati.

V vrstah SMC podpora Cerarjevi potezi

Na koalicijske partnerje in opozicijo pa je s prstom pokazal tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez iz vrst SMC, ki je na Facebooku zapisal, da ko praktično vsi - koalicijska partnerja in opozicija (torej SD(S) in DeSUS), pa tudi predstavniki in predstavnice (le) svojih absolutnih interesov v družbi, gospodarstvu in državi - na vse mogoče in nemogoče načine ustavljajo nadaljni razvoj države, ki smo jo z odrekanjem, a sami, izvili iz krize, je najbolj odgovorno prepustiti volilkam in volilcem odločitev o tem, kdo naj vlada v njihovem imenu.

Na potezo predsednika vlade se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je na Twitterju zapisal, da so mu delo in rezultati v ponos. "Prav tako sem ponosen na držo in današnjo odločitev predsednika. Kar je preveč, pa je preveč," je zapisal in dodal, da Miro Cerar in ekipa SMC ostaja.

SDS odstop ni presenetil

Predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše nocojšnji odstop premierja Mira Cerarja po razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru ni presenetil, saj se po njegovih besedah za TV Slovenija tudi nekateri drugi dogodki nakazovali, da se tako kot leta 2011 in 2014 tudi zdaj ne bodo zgodile "normalne volitve".

Matej Tonin, prvak NSi, je v izjavi ocenil, da sta se ostali dve koalicijski partnerici SD in DeSUS izjemno dobro znašli, da sta vso negativno pozornost preusmerjali na SMC. "S tem odstopom premier na nek način razbremenjuje SMC, vsaj tako mi na zadeve gledamo v NSi," je še navedel Tonin.

Miro Cerar Slovenija Predsednik vlade je odstopil, kaj zdaj?
Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 09:10 15.marec 2018.

    gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je na Twitterju zapisal, da so mu delo in rezultati v ponos. "Prav tako sem ponosen na držo in današnjo odločitev predsednika. Kar je preveč, pa je preveč," je zapisal in dodal, da Miro Cerar ...prikaži več in ekipa SMC ostaja. Morda bi moral zapisati ,kje ga čaka novo delovno mesto ?

  • mph 07:08 15.marec 2018.

    Konkurenca je huda, ampak ena najbolj zgrešenih vlad do sedaj, z največ katastofalnimi ministri, ki ji je užaljena deklina, ki sliši na ime Miro, branila na vse štiri. Še največje razočaranje pa je v tem, kot kaj se je tržila ...prikaži več SMS in predvsem njen krepostni oh in sploh pravnik, pa s tem, kaj se je potem v resnici dogajalo. Krivi pa so itak vedno vsi drugi.