Različni ukrepi med regijami. Tako komentira Bojana Beović.

Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19
Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19
Komentar dr. Bojane Beović na trenutno situacijo v državi in izzivi, ki so še pred nami.
Oglej si celoten članek

Situacija v nedeljo v Sloveniji: 210 novih primerov potrjenih obolenj s covidom-19, sedemdnevno povprečje znaša 762, v bolnišnicah je 527 obolelih, 91 na intenzivnih oddelkih, šest je za posledicami bolezni umrlo. 

Donedavna vodja strokovne skupine glede covida pri nas, dr. Bojana Beović je za sinočnje Odmeve javne televizije na vprašanje, kje smo ta trenutek - tudi v luči dogajanja v nekaterih drugih evropskih državah, zlasti Italije, kjer se razmere zopet zaostrujejo - povedala, da v Sloveniji ponovno stagniramo. 

"Potem ko se je situacija v januarju in v začetku februarja v primerjavi z vrhom jesenskega vala kar precej izboljšala, smo se ustavili pri sorazmerno visokih številkah, ki so precej višje kot denimo v Nemčiji in Avstriji." Te visoke številke pomenijo, da je prenosov okužb še vedno veliko. "Če v taki situaciji dobimo še neko varianto virusa, ki je bolj kužna, lahko pričakujemo, da bo spet prišlo do porasta primerov," je opozorila. 

Ponovila je, da so pri britanski varianti novega koronavirusa cepiva še vedno zaščitna in zato je pomembno, da čim prej cepimo najbolj ranljivi del populacije. Na ta način bi imeli bistveno prednost in napredek, ki vodi v bolj sproščeno življenje, saj bi imeli tiste skupine, pri katerih bolezen poteka v hujši obliki, zaščitene. 

Zaupanje v cepiva 

Poročali smo, da v Avstriji preiskujejo primer smrti 49-letne ženske, ki je umrla po cepljenju s cepivom AstraZenece. Prve ugotovitve kažejo, da je umrla zaradi močnega strjevanja krvi. Cepljena je bila v kliniki, kjer je bila zaposlena, tam pa obravnavajo še en zaplet po cepljenju, gre za 35-letnico, ki jo zdravijo zaradi pljučne embolije. Avstrijski državni urad za zdravstveno varnost pri tem izpostavlja, da v tem trenutku še ni trdnih dokazov, da bi bila oba omenjena primera povezana s cepljenjem, kljub temu pa so po vsej državi prenehali s cepljenjem s to sterijo AstraZeneca

Dr. Beovićeva je glede na pripravljenost cepiti se znova ponovila, da bi bilo za zaustavljanje epidemije dovolj že, če bi uspeli cepiti 70 odstotkov učiteljev in ostale populacije. Na ta način bi se pri nas epidemija pričakovano začela ustavljati. "Če seveda ne bo variant virusa, ki bi bili odporni na cepiva, kot jih poznamo," je še ponovila. 

Covid-19 Kacin: "Vedno so možne izboljšave"

Opažanja ob odpiranju 

Na vprašanja, kakšni so vplivi po nedavnem odprtju šol vsaj za določene skupine otrok na število obolelih, je Beovićeva povedala, da je težko oceniti, saj so bile vmes zimske počitnice. 

"Število okužb je znova nekoliko višje, zlasti prejšnji teden smo to opažali, ta teden se situacija spet stabilizira. Zaenkrat težko rečem, da bi imelo odpiranje šol negativno posledico na epidemijo," je povedala Beovičeva in dodala, da je imela pri tem svoje opraviti tudi pripravljenost šol, ki je na višji ravni kot je bila v jesenskem času. 

Pokomentirala je še smiselnost razdeljenosti po regijah in različne ukrepe znotraj posameznih. "Vsi skupaj iščemo načine, kako bi preprečevali prenose virusa. Po svoje je pravilno, da tam, kjer je prenosov malo, bolj sproščeno živijo," je menila Beovićeva, pri tem pa opozorila, da če so meje med regijami odprte, se tak učinek seveda lahko tudi hitro izniči. 

Covid-19 To je nova vodja strokovne skupine povedala o sproščanju ukrepov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 09:46 9. Marec 2021.

    Odjebi veštica fašistična.

  • 09:39 9. Marec 2021.

    Covid 19 se je pokazal za zelo učinkovitega v slovenskem zdravstvu saj je odpravil slabo finančno stanje posameznih bolnišnic in …

  • 08:15 9. Marec 2021.

    vsi umirajo pa za covidom pa ni ne duha ne sluha o njem,test ničesar ne pove in zato je samo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.