Slovenija
441 ogledov

Kacin: "Vedno so možne izboljšave"

Jelko Kacin Saša Despot
Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin pričakuje, da bo s povečanimi dobavami cepiva mogoče nadoknaditi zamujeno.

Kot je za STA povedal Jelko Kacin, je Slovenija danes prevzela nekaj več kot 19.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTecha, v četrtek pa pričakujejo še pošiljko cepiva AstreZenece z okoli 12.000 odmerki. Pfizerjeva pošiljka, ki bo v prihodnjih dveh dneh distribuirana, je namenjena starejšim, ki bodo z njo predvidoma cepljeni v že sredo. Kot so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), bo pošiljka Pfizerjevega cepiva namenjena za cepljenje z drugim odmerkom.

Naslednja pošiljka cepiva Moderne bo vsebovala 12.000 odmerkov, kot so napovedali na NIJZ, jo pričakujejo v petek. Ta mesec pa bo Moderne dobavila še 18.000 odmerkov. Aprila pa lahko pričakujejo štiri dobave s skoraj 41.000 odmerki Pfizerjevega cepiva in 28.000 odmerkov cepiva Moderne. Dobave cepiva AstraZenece za april še niso znane.

Del naslednje pošiljke Moderninega cepiva bodo po Kacinovih pojasnilih prihranili za cepljenje z drugim odmerkom, če dobava prihodnjih pošiljk ne bo pravočasna. Kot poudarja, si namreč nikoli ne smemo dovoliti, da bi nam pretekel rok za drugi odmerek. Ob tem je dodal, da imajo vse države težave z Moderno, ki veliko večino svoje proizvodnje plasira v ZDA, sicer pa da je pogodba za dodatno število odmerkov podpisana.

cepljenje | Avtor: Epa Epa

Izvedba: Dobro, a izboljšave so možne

Kacin je komentiral tudi cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Kot je spomnil, so prve zaposlene v šolstvu že cepili v Kočevju, drugod bodo bolj množična cepljenja sledila v prihodnjih dneh. V Mariboru, kjer bodo cepljenje začeli v drugi polovici tedna, se je po Kacinovih informacijah na cepljenje prijavilo 70 odstotkov učiteljev. Zatrdil je, da je cepiva za cepljenje šolnikov dovolj.

"Organizirani smo tako, da bi želeli do konca meseca cepiti vse učitelje za primer, da se nam epidemiološka situacija ponovno poslabša. Če želimo s poukom nadaljevati v šolah, je predpogoj, da so učitelji cepljeni. Tisti, ki se za to ne bodo odločili, se bodo še naprej vsak teden testirali," je dejal.

Ocenjuje, da je izvedba cepljenja poteka dobro, vedno pa so možne izboljšave. Kot opaža, se posebej pri starejših dogaja, da koga "zgrešijo". "Še vedno se bojim, da tu in tam kaka prijava ponikne ali se zatakne. Govorim o tem, da se eni prijavljajo pri svojih zdravnikih, nekateri prek eUprave, ampak vse to bi zdaj moralo biti med seboj že povezano in učinkovito," je dejal.

V večjih cepilnih centrih so po njegovi oceni dobro organizirani. "Če kdo izostane, so zagotovo vedno tako pri roki naslednji, ki vstopijo v vrsto. Nam cepivo ne ostaja," je poudaril.

Mateja Logar Covid-19 Slovenija To je nova vodja strokovne skupine povedala o sproščanju ukrepov

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Mehičanka76 00:26 09.marec 2021.

    zakaj se ne obremeni za izdelavo cepiv tudi drugih proizvajalcev, če je taka huda panika, ker proizvodnja ni dovolj zmogljiva? Zakaj farmacevtski velikani enkrat ne delujejo po principu, če ne bi bilo fovšije, bi bilo za vse dovolj? Zakaj se ...prikaži veče tukaj ne vmeša politika? Jelko pojidi že vendar v penzjon, tako hudo neprebavljiv si!

  • JZekspert 22:31 08.marec 2021.

    Kolegi, stroka ne molči, imamo 20 plačancev (vrh zdr. org.!) na eni strani (ti so v vseh medijih, vsak dan!) in okrog 100 pravih, nepodkupljivih strokovnjakov, npr. slovenskizdravniki.si ACU World doctors alliance, medicosporlaverdad itd. Great Barrington declaration je podpisalo več ...prikaži več kot 50.000 strokovnjakov, 750.000 ljudi, in ne plačancev! Poiščite! Zakaj je pa ostalih 5.900 slo. zdravnikov tiho (denar?), je treba pa njih vprašat - morda so se zmotili in prisegli na Hipokrita, ne Hipokrata...

  • Ender3 20:44 08.marec 2021.

    Zakaj po vseh epidemioloških ukrepih ni rezultatov ?, zato ker to krizno stanje ne vodijo neodvisni zdr.strokovnjaki, marveč amaterji po diktatu vladajoče politike. Zanimivo pa, zakaj stroka molči in se ne odziva. !