Slovenija
4280 ogledov

To je nova vodja strokovne skupine povedala o sproščanju ukrepov

Mateja Logar STA/Daniel Novakovič
Kakšne vladne ukrepe si lahko obetamo ta teden?

"Na žalost se stanje v državi ne izboljšuje tako hitro, kot si želimo mi v strokovni skupini in kot si želite tudi vi, ki pomagate s spoštovanjem zaščitnih ukrepov," je na današnji tiskovni konferenci povedala nova vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.  "Zavedati se moramo, da so ukrepi namenjeni temu, da omogočimo čim bolj normalno delovanje družbe in zdravstvenega sistema. Ko imamo v populaciji veliko število obolelih, prihaja tudi veliko število ljudi v bolnišnico. Hospitalizacije so dolge, potreba po posteljah je velika, zato je res smiselno, da z ukrepi prispevamo k temu, da je pritisk na bolnišnice čim manjši." 

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus Covid-19 Zdravje V Sloveniji potrjeni trije primeri brazilske različice virusa

Dodatnega sproščanja ta teden ne bo

Potem ko smo konec preteklega tedna v bolnišnicah prvič po dolgem času zabeležili manj kot 500 covidnih bolnikov, se je številka za konec tedna spet povzpela čez 500. "Za vikend je nekoliko manj odpustov, upajmo, da bo bo v naslednjih dneh nadaljeval trend zmanjševanja priliva v bolnišnice," je povedala Logarjeva. "V tednu, ki je pred nami, dodatnega sproščanja ne bo mogoče uveljaviti, glede na to, da se stanje epidemije ne spreminja."

Zato so se odločili za maske

Kljub ne preveč ugodni epidemiološki situaciji so se na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec, odločili, da se srednješolci ta teden vrnejo v šole po modelu C. "Hkrati s tem smo se odločili za ukrep nošenja mask," je povedala Logarjeva. "V vseh mesecih smo se vsi naučili, prebrali, da so maske tisto, ki nam pomaga, da omejimo širjenje okužbe."

odprtje lokalov COVID-19 V SLO Slovenija Drugačno stanje po regijah, ena povsem na meji za prehod v drugo fazo

Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči | Avtor: Profimedia Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči Profimedia

Navedla je, da je možnost okužbe, če sta v zaprtem prostoru dve osebi brez maske kar 70-odstotna, z nošnjo mask pa se ta odstotek precej zniža. "Najbolj učinkovit ukrep poleg tega, da se ne družimo, kar je v primeru šolanja nemogoče, je to, da imamo vsi maske," je poudarila Logarjeva. "Na ta način se tveganje za prenos okužbe skorajda izniči, še posebej če ob tem skrbimo za redno zračenje prostora, s čimer se koncentracija virusa v zraku zniža."

"Kisika v krvi ne bo nič manj"

Nošenje maske je sicer po besedah Logarjeve povsem varno in se zaradi njega ne spremeni koncentracija kisika v krvi. "Če imamo masko, naša kri ne bo nič manj oksigenirana in naši možgani ne bodo prizadeti," pomirja Logarjeva in dodaja, da to velja tudi za kronične bolnike. "Skrb ni upravičena, ne za otroke ne za starejše - nobeden ne bo ogrožen zaradi maske."

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Slovenija Smrt po cepljenju: "Motnja strjevanja krvi ni bila zapisana kot stranski učinek"

Poudarila je tudi, da je zelo pomembno, da nadaljujemo s cepljenjem po programu, da se doseže čim večja precepljenost populacije. "To je eden najbolj učinkovitih ukrepov, ki omeji širjenje bolezni in obolevnost," dejala Logarjeva. "Želeno je, da čimprej dosežemo 60-odstotno precepljenost, 90-odstotna precepljenost pa je tista, ki ustavi širjenje virusa. Ob takšni precepljenosti ne prihaja več do epidemičnih pojavov, ampak le še do posamičnih okužb."

V dveh primerih izključena povezava s cepljenjem

Pri tem je opozorila, da nas ne sme ustaviti poročanje o neželenih pojavih po cepljenju. "Gre večinoma za lokalne težave, ki minejo v 48 urah," je dejala Logarjeva. "Pri nekaterih so te težave izrazitejše, z vročino in bolečinami, ki trajajo dlje časa. Občasno pride tudi do resnejših neželenih učinkov - zadnja dva primera sta iz Avstrije, a trenutno še ne vemo, ali sta povezana s cepljenjem. Avstrijci so ustavili cepljenje z eno serijo AstreZeneca, z ostalimi serijami cepiva se cepljenje nadaljuje po programu."

Covid-19 v Sloveniji COVID-19 V SLO Zdravje Najnovejši podatki niso takšni, kot bi si jih želeli

V Sloveniji te serije cepiva nimamo, cepljenje z AstraZeneco poteka normalno naprej. Do sedaj so poročali o petih primerih smrti po cepljenju, pri čemer je v vseh primerih šlo za starejše osebe, ki so imele več pridruženih bolezni. "Za dva primera so analize končane, izključeno je bilo, da sta smrti povezane s cepljenjem," je pojasnila Logarjeva. "V treh primerih analiza še poteka."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Šakal. 19:25 08.marec 2021.

    Kar pripravite se svinje fašistične kaj vas čaka v prihodnosti. Ne boste ušli kazni za vse vaše zločine. Bije vam zadnja ura. https://youtu.be/KUNWxN3SGZc

  • Tana 19:12 08.marec 2021.

    A bo ta že nehala kozle streljat glede mask? Poznam x primerov, ki so se okužili kljub nošenju mask in najverjetneje ravno zaradi dolgotrajnega nošenja mask. Upam, da bodo ti "modreci" res kmalu odgovarjali za tiranijo, še zlasti nad šolskimi otroki!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:31 08.marec 2021.

    Ne moremo se zanesti na vlado, prav tako ne na kovid svetovalce. Včasih take nonsense stresajo, da je kar meni nerodno.