Zdravje
12647 ogledov

V Sloveniji potrjeni trije primeri brazilske različice virusa

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus Profimedia
Poleg angleške in južnoafriške v Sloveniji tudi že brazilska varianta virusa sars-cov-2.

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje za covid-19 Mateja Logar je na današnji tiskovni konferenci povedala, da so v Sloveniji potrdili tudi pojav brazilske variante novega koronavirusa sars-cov-2. 

"Neprepoznan vnos iz tujine"

"Varianta je bila zabeležena pri treh osebah na območju Maribora, znotraj družine, z negativno epidemiološko anamnezo," je razložila Logarjeva. "Družinski kontakti, znotraj katerih je prišlo do prenosa, so tesni, izven družine nimamo podatkov o dodatnih obolelih. Upamo, da gre za vnos iz tujine, ki ni bil popolnoma prepoznan in da večjega širjenja ne bomo deležni."

Okužba v delovnem okolju

Na vprašanje novinarke, kje bi se osebe lahko okužile, je Logarjeva pojasnila: "Natančno epidemiološko ni jasne povezave. Gre za stike v delovnem okolju, kjer je prehajanje med državami na Balkanu, Nemčijo in Slovenijo. Morda je kdo od zaposlenih vnesel virus, zbolela je oseba, ki je zaposlena v podjetju in okužbo prenesla na domače." 

Delavec, ki je prvi zbolel, se zdravi v mariborski bolnišnici, ostala dva covidna bolnika pa okrevata v domačem okolju.

Brazilsko različico so s sekvenciranjem potrdili tudi pri NZLOH. "Zaznana je bila pri osebi iz mariborske regije, znotraj rednega nacionalnega spremljanja različic," so zapisali pri nacionalnem laboratoriju. "Brazilska različica (P.1) si z južnoafriško deli tri ključne mutacije. Podobno kot velja za južnoafriško različico je tudi brazilska bolj nalezljiva ter tako spremenjena, da nas protitelesa, ki smo jih pridobili z naravno okužbo ali s cepljenjem, pred njo slabše ščitijo."

Eksponentna rast britanske različice

Zadnji podatki sledenja različicam virusa sars-cov-2, ki ga izvajajo na NLZOH, so bili predstavljeni na tiskovni konferenci v prejšnjem tednu.

Covid-19 v Sloveniji Slovenija "Lahko že govorimo o eksponentni rasti te različice"

Ugotovili so, da v SLoveniji prevladuje različica virusa B.1.258.17, in sicer v kar 81,9 odstotkih. Na drugem mestu je različica B.1.258, na tretjem pa B.1.170, ki je evropska različica in ne poseduje posebnih mutacij.

 | Avtor:

Največjo pozornost so namenili trem različicam virusa, in sicer angleški, južnoafriški in brazilski. V Sloveniji so prejšnji teden zabeležili 83 primerov angleške različice virusa B.1.1.7. 

Potrjena je bila tudi prisotnost južnoafriške različice virusa B.1.351, in sicer v dveh primerih. Med drugimi različicami, ki nosijo kritične mutacije, je tudi različica B.1.525 oz. nigerijska različica - v Sloveniji so do sedaj potrdili tri primere. 

Covid-19 Covid-19 Svet Nove velike skrbi. Potrdili brazilski sev.

Brazilske različice v preteklem tednu še niso potrdili, so pa o njej že poročali s sosednje Hrvaške.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • si_rob 08:46 09.marec 2021.

    Ta histerija z virusnimi sevi je presegla že vse meje okusnega. Sicer je bil že pred časom napovedan tak scenarij, ampak hujši. Očitno bandi ne gre vse na roko. Sedaj pa rišejo in barvajo "ježke" v barve zastav, Južne Afrike(rdeč), ...prikaži več Brazilije(zelen), ne vem kakšen je britanski. Mi bomo sedaj dobili našega butalskega zelenomoder z napisom ifeelslo. Ta se bo prijel smo politikov in zdravnikov.

  • Avatar crusader666
    crusader666 07:50 09.marec 2021.

    Znano, kdo jeokužen z brazilskim sevom in to so: maršal Twito, Hojsić in mamin sinko Matejček, za dva osebka pa še ni rezultatov in to za Si-mona in Lilijana!

  • Avatar pantani
    pantani 07:28 09.marec 2021.

    Sedaj čakamo samo še na Zimbvabve sev,pa to.