Sredini protesti: Toliko policistov se ni želelo testirati

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
Na policiji pojasnjujejo, kako je s preverjanjem izpolnjevanja pogoja PCT in koga so dodatno vpoklicali v sredo zvečer.
Oglej si celoten članek

Zaradi neredov, ki so izbruhnili na sredinem shodu, je policija morala na kraj dogajanja vpoklicati dodatne policiste. V Sindikatu policistov Slovenije so v sredo zvečer zapisali, da "PCT za policiste nenadoma ni več pogoj za nastop službe". Pogoj PCT morajo po novem odloku, ki je začel veljati v sredo, izpolnjevati vsi zaposleni, tudi policisti.

Vendar pa je zaradi izrednih dogodkov pred parlamentom policija ob vpoklicu dodatnih policistov lahko uveljavljala tudi izjemo, ki jo dopušča Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom v 4. odstavku 5. člena. Med izjeme, za katere pogoja PCT ni treba izpolnjevati, namreč sodi tudi zagotavljanje javnega reda in miru.

Iz policije so nam sporočili, da so "policisti, ki so opravljali varovanje neprijavljenega shoda v Ljubljani, v skladu z odlokom izpolnjevali pogoj PCT." Kot so dodali, "policija namreč izvaja vse ukrepe za preprečitev širjenja covida-19 in med drugim zagotavlja redna tedenska HAT samotestiranja za tiste policiste, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT".

DAN POZNEJE Organizator protesta: Oblast je aktivirala skupino izgrednikov

Dodatno vpoklicanih zaradi resnosti dogodka niso posebej preverjali

Zaradi nepredvidenega razvoja dogodkov so morali vpoklicati dodatne posebne policijske enote. Razvoj dogodkov je v četrtek predstavil vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec, ki je poudaril, da so bili policisti v sredo ogroženi.

Dodatno so nam na GPU pojasnili: "Dodatne policiste posebne policijske enote, ki jih je bilo potrebno nujno takoj vpoklicati v službo zaradi zagotavljanja varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi na tem neprijavljenem protestnem shodu, pa zaradi nujnosti izvedbe policijskih nalog pred napotitvijo niso bili še posebej preverjeni ali izpolnjujejo vsi pogoj PCT."

Potrdili pa so, da nekaj zaposlenih v policiji v sredo ni izpolnjevalo pogojev PCT. "Seznanjeni smo bili, da 5 zaposlenih v sredo v Policiji ni izpolnjevalo pogojev PCT (niso hoteli opraviti samotestiranja), zato jim ni bil dovoljen nastop dela," so pojasnili na generalni policijski upravi in dodali, da "nihče od omenjenih ni bil zvečer istega dne  vpoklican v varovanje shoda v Ljubljani".

V svojem slogu Janša in Hojs sta se odzvala na proteste. Hojs že ve, kdo je kriv!

Storili bodo vse, da odkrijejo storilce

Policijska preiskava sredinih dogodkov še poteka. Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je napovedal, da bo policija storila vse, da odkrije storilce. Obenem je napovedal, da se bodo "osredotočili tudi na tiste, ki hujskajo k tem dejanjem. Vsi, ki hujskajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo prevzeli odgovornost, vključno s stroški".

Policija je na četrtkovi tiskovni konferenci dejala, da je policija na podlagi nekaterih indicev prepoznala organizatorja shoda. Eden od govorcev na shodu je bil tudi Zoran Stevanović, ki je v četrtek dejal, da ga policija po neprijavljenem shodu, ki se je končal z nasilnimi izgredi, ni kontaktirala in da izgredi in sam shod nimajo nič skupnega. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 20:54 17. September 2021.

    Plavi-mil!Bodi vsaj toliko kulturen in mi obrazloži kakšen izgleda levi fašist,ko že tako rad poudarjaš ta izraz.V primeru,da ne poznaš …

  • 11:02 17. September 2021.

    Levi fašisti se obnašajo, tako kot so se Hitlejevi nacisti pred 2. svetovno vojno, očitno so jim njihove metode že …

  • 10:53 17. September 2021.

    Olaj, ne sprenevedaj se. Obstajajo fotografije. Tatuji na rokah. Sam ne nas fopat.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.