Slovenija
6625 ogledov

Policija: Vsi, ki hujskajo in pozivajo k shodom, se morajo zavedati ...

protest pred DZ zurnal24.si
Policija je morala v sredo zvečer na shodu, ki so ga organizirali nasprotniki uvedbe pogoja PCT, uporabiti prisilna sredstva.

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je na tiskovni konferenci dejal, da je bil to še ena od situacij, v katerih je policiji kljub izrednim izzivom uspelo uspešno varnostno obvladati dogajanje. "Pričakujemo, da bo takih situacij še več in smo na to pripravljeni," je dejal in napovedal, da bo policija še naprej ukrepala tako, kot zahteva zakon. Organiziranje in udeleževanje na shodih je legitimna pravica posameznika, a se ob tem pričakuje, da se ta pravica izvaja tako, da ne prihaja do nasilja. 

V sredo zvečer je prišlo do množične kršitve javnega reda in miru. Zbrani so v policiste in stavbo državnega zbora metali steklenice, granitne kocke in pirotehniko. Policija je skladno z zakonom shod razpustila, a je množica z nasiljem nadaljevala, zato so bila uporabljena prisilna sredstva.

protest pred DZ DAN POZNEJE Slovenija Organizator protesta: Oblast je aktivirala skupino izgrednikov

Preiskava včerajšnjega dogodka intenzivno poteka. Olaj je povedal, da je sedem policistov dobilo lažje poškodbe, poškodovanih je bilo več službenih vozil (po zadnjih podatkih štiri) in poslopje državnega zbora. Policija bo storila vse, "da se odkrijejo storilci obsojanja vrednih dejanj. Osredotočili se bomo tudi na tiste, ki hujskajo k tem dejanjem. Vsi, ki hujskajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo prevzeli odgovornost, vključno s stroški." 

Vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec je povedal, da so bili o shodu seznanjeni prek spremljanja javnih Facebook profilov, kjer so različne skupine pozivale na shod ob 18. uri na Trgu republike. Shod je sprva potekal mirno, a so se razmere spremenile, bolj kot se je ura bližala 20.00. "Začeli so se stopnjevati pozivi k napadu na policiste in državni zbor," je dogajanje opisal Omejec. Proti policistom je bilo vrženih več granitnih kock in drugih nevarnih predmetov. Pri tem varovanju je bilo nekaj policistov poškodovanih. 

Ko se je aktivno delovanje skupin znotraj množice stopnjevalo, so policisti ocenili, da najprej razpustijo shod in ga kasneje razženejo, če se aktivni nasilni udeleženci ne razidejo. Ob stopnjevanju dogajanja so policisti uporabili prisilna sredstva (solzivec, vodni top, gumijasti naboji, individualna prisilna sredstva). Po začetku uporabe prisilnih sredstev se je množica razšla, nekateri udeleženci pa so v skupinah delovali še naprej. Zaradi uporabe prisilnih sredstev je prišlo do poškodbe enega od udeležencev, "kar po naši oceni kaže na sorazmerno uporabo sredstev," je oceno policije predstavil Omejec. 

Policija je obravnavala več deset prekrškov in kaznivih dejanj, pridržali so devet oseb (dve zaradi kršenja javnega reda in miru, sedem zaradi suma storitve kaznivega dejanja). 

Omejec je poudaril, da je v primeru shodov pomembno sodelovanje organizatorja s policijo, da policija dobi informacije o tem, kako zagotoviti varen shod tudi za druge udeležence, ki se nahajajo v bližini. Policija včeraj na podlagi prvih ocen ni ocenila, da bi bile na Trgu republike potrebne ograje, ki smo jih na primer lahko videli ob petkovih protestih. Kasneje pa so, takoj ko so ocenili, da se bodo pojavile skupine, ki bodo aktivno delovale, spremenili taktiko.

"Včeraj so bili policisti ogroženi," je poudaril Omejec. Shod, ki sicer ni bil prijavljen skladno z zakonom o javnem zbiranju, je bil po njegovem mnenju dobro organiziran. Oseba, ki se je razglasila za organizatorja dogodka, je prek spleta vabila na mirni shod, prišla na shod in iz njega odšla, preden je prišlo do izgredov. Ostale pa so skupine, ki so bile pripravljene aktivno delovati z namenom kršenja javnega reda in miru ter povzročitve kaznivih dejanj. "Videlo se je, da so dobro organizirani, da med seboj sodelujejo, da delujejo načrtno. Prisotna je bila tudi navijaška simbolika," je povedal Omejec. Preiskava bo pokazala, kako so bili organizirani in katere skupine so sodelovale. 

po protestu pred DZ Po nasilnih protestih Slovenija Poškodbe na stavbi parlamenta: "Pretreseni smo"

Omejec je poudaril, da preiskava včerajšnjega dogajanja aktivno poteka, saj je pomembno, da policija določene stvari razčisti, preden pride do novih shodov. Po njegovih besedah bi do teh shodov lahko prišlo že v petek in soboto. 

Glede vpoklica policistov, ki niso izpolnjevali PCT pogoja, je generalni direktor policije dejal, da je v odloku vzdrževanje javnega reda in miru ena od izjem, za katero izpolnjevanje pogoja PCT ne velja. V Odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom v 4. odstavku 5. člena med izjeme, za katere pogoja PCT ni treba izpolnjevati, sodi tudi zagotavljanje javnega reda in miru.  "5. člen (4) Omejitve iz drugega odstavka tega člena ne veljajo v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja." 

Včerajšnji shod ni bil prijavljen skladno z zakonom o javnih zbiranjih. Organizator ni sodeloval s policijo na shodu, niti ni pozival ljudi, da se umirijo, ni zagotovil varnostne rediteljske službe in ni sodeloval s policijo na shodu, je navedel Omejec. Organizator, ki je ga je policija prepoznala na podlagi nekaterih indicov, je zapustil kraj, še preden so se dogodki začeli odvijati. "To so informacije, s katerimi v tem trenutku razpolagamo," je povedal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • bogdan76 08:35 17.september 2021.

    Kaj sedogaja davse proteste v Sloveniji organizirajo prišleki z juga kako jeto mogoče kje imajo potporo rešili smose fašizma ,nacizma komunizma senemoremo na slovenski zemlji nam vladajo jugoslovenci žalostno.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 08:00 17.september 2021.

    V prvi vrsti ste za to hujskanje krivi, Ivan Janez Janša, Aleš Hojs, TI in še nekaj ljudi iz vrst policije, ki ste policijo UGRABILI za lastne podmukle namene. Kmali bo konec tej STRAHOVLADI in tudi tebi že hitro tik taka urca...

  • sam1 21:34 16.september 2021.

    Že od nekdaj so največji hujskači Janša in njegovi podložniki.....