Slovenija
6415 ogledov

Sredini protesti: Toliko policistov se ni želelo testirati

protest pred DZ zurnal24.si
Na policiji pojasnjujejo, kako je s preverjanjem izpolnjevanja pogoja PCT in koga so dodatno vpoklicali v sredo zvečer.

Zaradi neredov, ki so izbruhnili na sredinem shodu, je policija morala na kraj dogajanja vpoklicati dodatne policiste. V Sindikatu policistov Slovenije so v sredo zvečer zapisali, da "PCT za policiste nenadoma ni več pogoj za nastop službe". Pogoj PCT morajo po novem odloku, ki je začel veljati v sredo, izpolnjevati vsi zaposleni, tudi policisti.

Vendar pa je zaradi izrednih dogodkov pred parlamentom policija ob vpoklicu dodatnih policistov lahko uveljavljala tudi izjemo, ki jo dopušča Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom v 4. odstavku 5. člena. Med izjeme, za katere pogoja PCT ni treba izpolnjevati, namreč sodi tudi zagotavljanje javnega reda in miru.

Iz policije so nam sporočili, da so "policisti, ki so opravljali varovanje neprijavljenega shoda v Ljubljani, v skladu z odlokom izpolnjevali pogoj PCT." Kot so dodali, "policija namreč izvaja vse ukrepe za preprečitev širjenja covida-19 in med drugim zagotavlja redna tedenska HAT samotestiranja za tiste policiste, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT".

protest pred DZ DAN POZNEJE Slovenija Organizator protesta: Oblast je aktivirala skupino izgrednikov

Dodatno vpoklicanih zaradi resnosti dogodka niso posebej preverjali

Zaradi nepredvidenega razvoja dogodkov so morali vpoklicati dodatne posebne policijske enote. Razvoj dogodkov je v četrtek predstavil vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec, ki je poudaril, da so bili policisti v sredo ogroženi.

Dodatno so nam na GPU pojasnili: "Dodatne policiste posebne policijske enote, ki jih je bilo potrebno nujno takoj vpoklicati v službo zaradi zagotavljanja varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi na tem neprijavljenem protestnem shodu, pa zaradi nujnosti izvedbe policijskih nalog pred napotitvijo niso bili še posebej preverjeni ali izpolnjujejo vsi pogoj PCT."

Potrdili pa so, da nekaj zaposlenih v policiji v sredo ni izpolnjevalo pogojev PCT. "Seznanjeni smo bili, da 5 zaposlenih v sredo v Policiji ni izpolnjevalo pogojev PCT (niso hoteli opraviti samotestiranja), zato jim ni bil dovoljen nastop dela," so pojasnili na generalni policijski upravi in dodali, da "nihče od omenjenih ni bil zvečer istega dne  vpoklican v varovanje shoda v Ljubljani".

Aleš Hojs V svojem slogu Slovenija Janša in Hojs sta se odzvala na proteste. Hojs že ve, kdo je kriv!

Storili bodo vse, da odkrijejo storilce

Policijska preiskava sredinih dogodkov še poteka. Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je napovedal, da bo policija storila vse, da odkrije storilce. Obenem je napovedal, da se bodo "osredotočili tudi na tiste, ki hujskajo k tem dejanjem. Vsi, ki hujskajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo prevzeli odgovornost, vključno s stroški".

Policija je na četrtkovi tiskovni konferenci dejala, da je policija na podlagi nekaterih indicev prepoznala organizatorja shoda. Eden od govorcev na shodu je bil tudi Zoran Stevanović, ki je v četrtek dejal, da ga policija po neprijavljenem shodu, ki se je končal z nasilnimi izgredi, ni kontaktirala in da izgredi in sam shod nimajo nič skupnega. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
  • groffriedrich 20:54 17.september 2021.

    Plavi-mil!Bodi vsaj toliko kulturen in mi obrazloži kakšen izgleda levi fašist,ko že tako rad poudarjaš ta izraz.V primeru,da ne poznaš odgovora te vabim v vas Batine,tam boš v petih minutah seznanjen z vsemi dejstvi in obrazložitvami,brez skrbi,ne bo ti dolgčas,ti obljubim.

  • Plavi-mil 11:02 17.september 2021.

    Levi fašisti se obnašajo, tako kot so se Hitlejevi nacisti pred 2. svetovno vojno, očitno so jim njihove metode že prešle v kri, sramota, lahko nas je strah, vsi vemo, kako se je to končalo v Nemčiji.

  • jakec1575 10:53 17.september 2021.

    Olaj, ne sprenevedaj se. Obstajajo fotografije. Tatuji na rokah. Sam ne nas fopat.