"Pred zaprtimi vrati ne bodo ostali"

Foto: Profimedia
Tako bi lahko pod črto opisali, kaj se bo zgodilo jutri.
Oglej si celoten članek

Jutri bodo stavkali zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Pouk in vse ostale dejavnosti, ki jih izvajajo šole in vrtci, bodo ta dan odpadli. Sindikat vzgoje in izobraževanja (SVIZ) je ob napovedi stavke sporočil, da bodo šole in vrtci ta dan zaprti. Njihovi napovedi pa je sledila okrožnica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS, ki je ravnateljem in ravnateljicam vrtcev zapisalo, da morajo zavodi spoštovati dodatne pogoje, ki jih določa 7. člen Zakon o stavki. Ministrstvo meni, da so "vrtci in šole dolžni tudi v času stavke, zagotavljati minimalni delovni proces, kar pomeni varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole". Šole bodo varstvo organizirale za nujne primere. O tem, kako bo varstvo potekalo, preverite na spletnih straneh šol.

Kaj je nujni primer?

Sandi Modrijan iz SVIZ je povedal, da so vodstva zavodov prek svojih članov obvestili o stavki. Hkrati s tem so vodstva pozvali, naj staršem svetujejo, naj bodo otroci, ki obiskujejo zavode, kjer bo stavka, doma. V nujnih primerih, na primer tam, kjer sta starša zaposlena in nobeden ne more vzeti dopusta, hkrati pa nimata starih staršev, ki bi lahko pomagali, je treba poskrbeti za varstvo, saj "šestletnega otroka ne moreš pustiti samega doma, to je nujen primer". Modrijan dodaja, da so dali navodila, da vsak primer posebej preučijo, se pogovorijo in dosežejo neki dogovor.

Šole so same sprejemale odločitve o tem, kako in če bodo organizirale nujno varstvo. Tam, kjer je več enot, se jih je veliko odločilo, da bodo podružnice zaprte, medtem ko bodo matične šole organizirale nujno varstvo. "Kdor bi moral pripeljati otroka, bi ga moral pripeljati na centralno šolo," je pojasnil Modrijan.  

Foto: Žurnal24 Tudi mamice z vozički, šolarji in upokojenci so prisiljeni stopiti na kolesarsko

Kaj, če nekdo pripelje otroka pred zaprta vrata?

"To se skoraj ne bi smelo zgoditi," je prepričan Modrijan. Vnaprej bi namreč bilo treba predvideti, ali bo kdo potreboval na dan stavke varstvo ali ne in ne sprejemati enostranskih odločitev. Na šolah naj bi ostale stavkovne straže, ravno za take primere, da bi šole bile odprte. "Če so se predhodno dogovorili, da ne bo nobenega otroka, so šole lahko zaprte," dodaja. 

Informacij o tem, koliko otrok bo v sredo potrebovalo varstvo, v sindikatu za zdaj nimajo. "Ta podatek bomo zbirali v aplikaciji, ko bodo zaposleni sporočali, koliko kolegov je v stavki. V aplikaciji je tako tudi postavka, koliko otrok je na dan stavke prišlo v šolo ali vrtec," o načinu zbiranja podatkov pravi Modrijan. "Pred petimi leti je bilo zanemarljivo število otrok, ki so potrebovali varstvo, ker so bili pravočasno obveščeni glede stavke s strani vrtcev in šol." 

Eni tako, drugi drugače Štrukelj poudarja, da v sredo niso dolžni zagotoviti varstva

Kako so se na stavko pripravile šole in vrtci?

Odločitev o tem, kako bodo aktivnosti potekale na dan stavke, so posamezne šole sprejemale individualno. O tem so starše obveščale tako ustno, pisno kot z objavo na spletni strani šole. Šole so se samostojno odločale tudi o tem, kako bo potekala stavka po posameznih enotah. V takih primerih se varstvo večinoma organizirana na matični šoli. 

Številne šole in vrtci, ki bodo organizirali nujno varstvo, so starše prosili, da jim, če varstvo potrebujejo, to predhodno sporočijo. Podatke namreč potrebujejo tudi zaradi zagotavljanja prehrane. Na Osnovni šoli Majde Vrhovnik morajo starši na prijavnici, s katero šoli sporočajo, če otrok potrebuje varstvo, označiti, ali naj šola organizira malico za otroka ali ne. Zadnji dan za oddajo prijave je bil danes, tako da točnega števila otrok, ki bodo potrebovali varstvo, nimajo. Nujno varstvo bo jutri organizirano od 7. do 15. ure za otroke od 1. do 3. razreda. 

Znotraj običajnega delovnega časa, torej od 6.15 do 16.00, bo potekalo tudi varstvo na Osnovni šoli Tabor I Maribor. Prehrana bo za otroke, ki bodo potrebovali varstvo, organizirana kot običajno, prijav za nujno varstvo pa niso posebej zbirali. Prav tako posebnih prijav niso zbirali na Osnovni šoli Miška Kranjca, kjer bodo po besedah pomočnice ravnatelja Sonje Bregar Mazzini v sredo sprejeli vse otroke, ki bi varstvo potrebovali.

Nadomeščanje Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?

Ravnateljica Osnovne šole Braslovče Marija Arh je povedala, da bodo v sredo v Osnovni šoli in vrtcu Braslovče organizirali nujno varstvo otrok. V ta namen so starše prek vseh kanalov obvestili, kako bo potekalo delo v času stavke. "Organizirali bomo varstvo, tako kot je priporočeno za vrtce in šole, vključno s prehrano. Pouk pa se ne bo izvajal. Po podatkih, ki smo jih dobili v petek, bo varstvo potrebovalo 11 otrok, 9 v vrtcu in dva šolarja," je povedala ravnateljica in dodala, da se to število seveda lahko še spremeni. Varstvo bodo izvajali na eni lokaciji, in sicer na matični šoli. 

O tem, da bo šola organizirala nujno varstvo, so starše obveščali tudi na Osnovni šoli Velika Dolina. Kot so nam povedali na šoli, niso prejeli nobene prijave za nujno varstvo. Šolo sicer obiskuje 120 otrok, vrtec pa 45. V primeru, da bi v sredo kdo vendarle potrkal na vrata, ker bi potreboval varstvo, ga bodo seveda sprejeli, poudarjajo. 

"Na ministrstvu zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih v ničemer ne omejujemo pravice do stavke. Prepričani pa smo, da bo delo v vrtcih in šolah tudi na dan stavke teklo v korist otrok oziroma učencev in da bodo zanje zagotovljeni vsi pogoji varnega bivanja, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole."

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Foto: Profimedia Učiteljica

Proti samo 15 zavodov 

SVIZ je na vse zavode, kjer imajo članstvo, poslal obvestilo o opredeljevanju glede stavke. "Na enih šolah niso v roku izpeljali opredeljevanja o stavki, tako da vseh odgovorov nismo dobili nazaj. Od 707 zavodov jih je 692 izglasovalo stavko. Pri nekaterih ni šlo skozi, ker je bil pogoj, da se mora več kot polovica vseh zaposlenih izreči za stavko," je povedal Modrijan. 

Na shodu, ki bo na Kongresnem trgu potekal v sredo, se bo po trenutnih ocenah SVIZ zbralo vsaj 15.000 ljudi. Pred začetkom shoda, ki je ob 12. uri, bo na odru sklicana seja glavnega stavkovnega odbora, na kateri je edina točka določitev nadaljnjih aktivnosti po tej stavki. Pričakovati je, da bo glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj odločitev sporočil v okviru svojega nagovora. 

Kdaj bi se lahko v primeru takšne odločitve spet ponovila stavka, je težko napovedati. Teoretično gledano lahko že prihodnji mesec. "Naslednji datum mora biti tako oddaljen, da se lahko izpeljejo vse formalne procedure. Stavka je kasneje lahko različno dolga, lahko poteka po posameznih dejavnostih – samo v vrtcih, samo v osnovnih šolah, samo v srednjih šolah – ali po posameznih regijah," o možnostih pravi Modrijan. 

Šolniki stavkajo, ker želijo odpraviti razliko, ki je v osmih letih nastala med njihovimi plačami in plačami drugih na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju. Kot je povedal Štrukelj, so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih rasle izrazito počasneje kot v zdravstvu in dejavnosti javne uprave. "Delovna mesta, za katera je zahtevana univerzitetna izobrazba, so v vzgoji in izobraževanju v povprečju plačana za približno 500 evrov bruto manj kot v državni upravi," je pojasnil Štrukelj. Poleg tega zaposleni v vzgoji in izobraževanju na svoji karierni poti ne morejo napredovati tako kot v državni upravi ali zdravstvu. 

Izglasovana 14. februarja stavka učiteljev

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • ode
    16:10 13. Februar 2018.

    Rudarji v Veliki Britaniji so eno leto štrajkali a predsednica vlade Margaret Thatcher ni popustila. Štrajk je razglasila za nezakonit …

  • 14:50 13. Februar 2018.

    Koliko škode bo v gospodarstvu zaradi te samovolje ker bo moral folk jemati dopust? Kdo bo staršem plačal dopust zaradi …

  • 13:29 13. Februar 2018.

    Kako nočejo razumeti, da tako kot v gospodarstvu, tudi v JS nobenmu ni treba opravljati tega dela če noče ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.