Tako (ne)varna je slovenska obala

Foto: Profimedia Portorož Foto: Novoletni skok v morje Novoletni skok v morje Portorož
V zadnjih dneh veliko pišemo o razmerah v posameznih regijah na Hrvaškem, a tudi pri nas je ena regija že v rdečem, ena na meji, slovenska obala pa je zelo v rumenem območju, saj je pojavnost covida-19 v obalno-kraški regiji kar 14,9 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev.
Oglej si celoten članek

Mnogi so se razburjali zaradi gneče na naši obali in se hudovali, da pišemo o tem, kako varna je Hrvaška. Preverili smo, kakšni so kazalniki po slovenskih regijah. 

Slovenija ima po podatkih, ki so bili objavljeni v petek dopoldne, 11,3 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev. NIJZ je za mejo varne države določil 10, za mejo, ko se prižge rdeča luč, pa 40 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev. A tako kot smo v preteklih dneh opozarjali za Hrvaško, tudi po Sloveniji razmere niso povsod enake.

Najslabše so razmere v primorsko-notranjski regiji, če bi bila država, bi po vrnitvi iz nje najbrž že razglasili obvezno karanteno, saj ima kazalnik 40,1, blizu rdečemu je tudi Koroška, kjer je kazalnik 36,8. V oranžnem območju je goriška regija, kjer je pojavnost aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev 23,9.

Najbolj varni sta savinjska in gorenjska regija, v zelenem pa so še posavska, pomurska regija in Jugovzhodna Slovenija. Pod varno mejo deset je tudi zasavska regija.

V rumenem območju sta posavska in osrednjeslovenska regija, slovenska obala (obalno-kraška regija) ima kazalnik 14,9 aktivnega primera.

Na hrvaški obali sta imeli imajo več aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev Dubrovniško-neretvanska, Zadarska ter Šibeniško-kninska županija.

Najbolj varna je Istra, bolj varna pa je tudi Primorsko-goranska županija (Opatija, Reka, Crikvenica, Novi Vinodolski, Krk, Cres, Lošinj in Rab). Nekaj manj okužb kot naša obalna regija ima tudi Ličko-senjska županija.

Ob tem velja opozoriti, da pri manjšem številu prebivalcev že vsaka posamezna okužba lahko pomeni veliko spremembo kazalnika aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Tako je ena izmed občin presegla mejo 10, ki je določena kot varna, pa je imela le enega potrjeno okuženega.

Okužbo lahko preprečimo tako, da se izogibamo gneče, tesnih stikov z ljudmi, vzdržujemo razdaljo, v zaprtih prostorih nosimo zaščitno masko in si redno umivamo in razkužujemo roke. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 01:50 12. Julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • 12:45 11. Julij 2020.

    do sedaj še nisem slišal niti ene razlage (uradne) od partizanov, ki so osvobodili trst, zakaj trst ni slovenski ... …

  • 12:39 11. Julij 2020.

    sam bi predlagal oblasti, da se tovarišu kardelju postavi še en spomenik, ker toliko koristi kot je on naredil za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.